PREPORUKE DIZAJNERA

Zaboravite na dosadne spavaće sobe. Ovo je 6 najnovih trendova, jedan je već zaludio društvene mreže

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Kako se približavamo kraju godine, dizajneri se polako okreću trendovima u svijetu interijera koji će zavladati našim domovima iduće godine. A ako je suditi prema najavama, čini se da ćemo u 2025. zaroniti u nostalgiju, barem kada su u pitanju spavaće sobe.

Dizajneri su za britanski portal Housebeautiful.com istaknuli kako primjećuju odmak od dominacije bijelih minimalističkih interijera te povećanu žudnju za prostorima koji pršte bojama, udobnošću i karakterom te prostorima koji pričaju priče, odražavaju živote ukućana i nude njihove uspomene. Zapravo, taj novi val posvećen nostalgiji traje već neko vrijeme, što je primjetno i na društvenim mrežama, ali dizajneri smatraju kako će se on zadržati i dodatno pojačati u 2025. godini. Ovo su njihovi savjeti kako ih unijeti u spavaće sobe.

Upečatljivo uzglavlje

Odustanite od posebnog zidnog ili stropnog rasvjetnog tijela i umjesto toga usmjerite fokus na svoj krevet, i to upečatljivim dizajnom njegova uzglavlja. Što veće - to bolje, smatraju dizajneri. Predlažu raskošno uzglavlje presvučeno taktilnim tkaninama kao što je baršun, koje će unijeti dozu luksuza ili, pak, zanimljivog oblika koje će postati glavni akcent cijele prostorije.

Ružičaste i žute nijanse

Boja maslaca doživljava veliki povratak u svijet interijera, potiskujući sveprisutnu neutralnu paletu boja u kojoj je dosad prednjačila bijela i prljavo bijela. Žute nijanse imaju prirodnog partnera u tamnoružičastoj, zajedno stvarajući dojam suncem okupanog prostora.

Vintage i nostalgija

Privlačnost vintage i antiknih komada ne jenjava, a utješni osjećaj nostalgije i karakter ostarjele patine čine ih prikladnim najviše za spavaću sobu. Posljednjih godina ovaj je trend posebno očit u ponovnom oživljavanju ugodnih, retro paleta boja inspiriranih prošlih vremenima, uglavnom sedamdesetima. No, ako u svoju spavaću sobu želite unijeti starine i vintage elemente, držite se pravila "tri desetljeća", koje podrazumijeva korištenje namještaja, detalja i boja iz tri desetljeća. U protivnom riskirate zbunjujuće prenatrpanu spavaću sobu. Primjerice, dobitnom kombinacijom mogu se pokazati tapete iz sedamdesetih, Art deco lampe i grandiozne ležaljke iz tridesetih.

Naglašeni ormari

Ugradbeni su ormari apsolutno najbolji način za maksimalno iskorištavanje spavaće sobe i dobivanje dovoljne količine skladišnog prostora. No, dok su se prijašnjih desetljeća uglavnom dizajnirali na način da se stope sa zidovima, odnosno vizualno sakriju u prostoru, sada postaju glavni akcenti sobe. Nadogradite ugradbene, ali i samostojeće ormare oblogama, bojama, ručkicama...

Zidne obloge

Zidne obloge su se popularizirale kao "uradi sam" projekt, a društveni su mediji postali središte te inspiracije. Oni koji žele lakši zadatak mogu se uhvatiti u koštac s djelomično obloženim zidovima, što je prikladan izbor za spavaću sobu. Takvi zidovi unose dašak klasične arhitektonske elegancije u moderne interijere, a dizajneri predlažu drvene ili MDF obloge na donjoj polovici zidova, obojene u kontrastnu ili komplementarnu boju u odnosu na gornji dio. Jedan od prijedloga je kombinacija maslinastozelenog ili tamnoplavog zida s uzglavljem presvučenim u tkaninu. Sve veći trend je i korištenje tapeta od poda do stropa, što je vrlo efektno posebno u potkrovljima gdje je moguće kreirati dojam šatora. Ali postoji jedna zamka: potrebno je dobro iskombinirati boje i uzorke!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:20