uštede na grijanju oko 40%

VRIJEDNA NAGRADA Daikin Altherma dizalica topline ugrađena u Kopačevu

Tročlana obitelj može očekivati oko 40% uštede na grijanju

Obitelj Silvije Balint može početi računati koliku uštedu ostvaruje na troškovima grijanja. U njihov je dom u Kopačevu, naime, protekli tjedan ugrađena Daikin Altherma dizalica topline koju je Silvija krajem 2016. osvojila u velikom nagradnom natječaju Jutarnjeg lista i tvrtke Daikin.

Nagrada vrijedna gotovo 46.000 kuna toj mladoj tročlanoj obitelji prema procjenama bi trebala donijeti od 35 do 50 posto niže račune za grijanje, no vlasnica kaže da će im bilo kakva ušteda puno značiti jer je njezino kućanstvo dosad samo za grijanje izdvajalo oko 5000 kuna godišnje.

Među gotovo 700 prijava obitelj Balint izabrana je jer živi u Baranji, temperaturno zahtjevnoj regiji u kojoj zime mogu biti vrlo hladne, a ljeta vruća, što su pravi uvjeti za prikaz mogućnosti dizalice topline. Osim toga, u njihovoj kući postoji plin kao trenutni izvor grijanja pa se može napraviti detaljna i točna komparacija troškova s jednim i drugim rješenjem.

- Ugradnja je prošla vrlo profesionalno i neizmjerno smo sretni i zahvalni na ovom lijepom daru. S podnim grijanjem i ventilokonvektorima i dosad smo imali niskotemperaturni sustav grijanja. Već smo razmišljali i tražili ponude za modernizaciju sustava Daikin Altherma dizalicom topline i konvektorima, čime bismo mu povećali učinkovitost, no nismo imali sredstava za takvu investiciju. Sada je i taj problem riješen - s osmijehom na licu rekla nam je Silvija.

INTEGRIRANI SPREMNIK

Iz Daikina su pak detaljnije pojasnili kako je tekao proces ugradnje uređaja. Sve je počelo smještanjem vanjske jedinice na konzole iza kuće, a unutarnja jedinica postavljena je u prostor kotlovnice koja je i dosad bila korištena u tu svrhu.

- Nakon freonskog povezivanja vanjske i unutarnje jedinice, jednostavne hidraulične integracije u postojeći sustav, odrađeno je električno povezivanje komponenti te puštanje u pogon - kazali su iz Daikina, napomenuvši da je ugradnjom Altherme s integriranim spremnikom osiguran i dodatni komfor jer je dosad obitelj imala zagrijavanje sanitarne tople vode po protočnom principu, a sada se ona zagrijava akumulacijski u integriranom spremniku smještenom u unutarnjoj jedinici.

Takav način pripreme sanitarne vode osigurava kontinuiranu isporuku potrošne tople vode konstantne temperature bez prekida grijanja ili hlađenja samog objekta te dodatnu mogućnost akumulacije jeftinije energije jer se sanitarna voda zagrijava u noćnim satima kad je cijena električne energije dvostruko jeftinija.

Općenito, ugradnja dizalice topline tipa zrak - voda kakva je ugrađena i kod obitelji Balint traje jedan do dva dana, što ovisi o mjestu postavljanja i udaljenosti između vanjske i unutarnje jedinice. Iz Daikina ističu da je cijelu kotlovnicu s dizalicom topline moguće smjestiti u manje od 0,5 m2, zbog čega je Daikin Altherma dizalica topline iznimno atraktivna za modernu gradnju s obzirom da se kod projektiranja kuća planira sve manji prostor za kotlovnice, čime se korisnicima osigurava više kvadrata korisnog životnog prostora.

USPOREDBA CIJENA

- Prve uštede obitelj Balint će osjetiti već na prvom obračunskom razdoblju za plin jer će njihov novi sustav za grijanje osigurati uštedu od puštanja u rad Daikin Altherma dizalice topline. Uštede na grijanju najlakše je prikazati usporedbom cijene jednog kilovatsata toplinske energije dobivenog iz izvora dizalice topline s cijenom kilovatsata toplinske energije dobivenog iz nekog drugog izvora.

Prosječna cijena toplinske energije iz izvora dizalice topline tipa zrak - voda za kontinentalno područje može se kretati već od 0,23 kn/kWh. To znači da je cijena grijanja na dizalicu topline puno jeftinija od cijene grijanja na pelet, što je oko 50 posto skuplje, na plin, što je do 35 posto skuplje ili na loživo ulje, što je više nego dvostruko skuplje - zaključuju iz Daikina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 12:30