PRIČA O ŽIVOTU

Virtualno posjetite Plavu kuću umjetnice Fride Khalo i uživajte u bogatoj ostavštini

 @museofridakhalo
Budući da je slavna umjetnica većinu vremena provodila u kući, tu se čuvaju i Fridine memorabilije, fotografije i osobni predmeti

Plava kuća Fride Kahlo (Caza Azul) je povijesni muzej u kući koji prikazuje život i djela velike meksičke umjetnice. Muzej se nalazi u četvrti Colonia del Carmen u Coyoacanu u Meksiku. Ime je dobio po kobaltnoplavim zidovima. Građevina je izvorno bila obiteljska kuća umjetnice koja je kasnije pretvorena u muzej četiri godine nakon njezine smrti. Bio je popularno odredište za entuzijaste umjetnosti i obožavatelje, što ga čini najposjećenijim muzejem u gradu.

Plava kuća Fride Kahlo ne sadrži samo slavnu zbirku umjetničkih djela. Budući da je slavna umjetnica većinu vremena provodila u kući, u muzeju se čuvaju i Fridine memorabilije, fotografije i osobni predmeti. Nadalje, u kući su živjeli i ona i njezin suprug Diego Rivera, koji je također umjetnik. Dakle, također možete vidjeti umjetnička djela Rivere izložena unutra. Kahlo je umrla 1954. u sobi na drugom katu. Tri godine nakon njezine smrti, njezin suprug darovao je dom. Ostavio je unutra sve kako je bilo kako bi ga pretvorili u muzej. A 1958. godine osnovan je i kućni muzej u čast slavnog umjetnika.

Sada ne morate letjeti u Meksiko da biste posjetili Plavu kuću Fride Kahlo jer možete krenuti u besplatnu virtualnu turu putem web stranice muzeja. Virtualni obilazak počinje u vanjskom dvorištu ukrašenom bujnim zelenilom, kamenim kipovima i stepenastom piramidom. Ušavši u strukturu s plavim zidovima, dočekat će vas živahan interijer s bijelim zidovima i žutim podom. Prvih pet soba služi kao umjetnička galerija koja prikazuje ogromnu kolekciju slika.

Peta prostorija povezuje se s blagovaonicom u kojoj su izloženi izvrsni setovi posuđa. Iz blagovaonice možete nastaviti do Diegove spavaće sobe, vratiti se u dvorište ili se popeti na drugi kat kroz stepenice. Uz stubište nalazi se kuhinja ispunjena sofisticiranom keramikom i drvenim kuhinjskim posuđem. Na drugom katu doći ćete do Fridinig studija gdje je umjetnica napravila svoja poznata remek-djela. Umjetnički alati i potrepštine koje je tada koristila bili su savršeno očuvani unutar studija. Čak su i njena invalidska kolica tamo.

Fridin studio povezan je s dvije spavaće sobe nazvane Day Bedroom i Night Bedroom. Dnevna spavaća soba vodi do vanjskog vrta koji također ima terasu. Zadivljujući virtualni obilazak omogućuje vam istraživanje i otkrivanje života Fride Kahlo iz svoje kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:38