ODLIČNE IDEJE

Vaša mini kupaonica može zablistati u novom sjaju: 20 načina da pretvorite skučeni kupaonski prostor u luksuznu oazu opuštanja

 SHUTTERSTOCK

Ljepota je u očima promatrača, tvrdi stara poslovica, ali isto se može reći i za veličinu prostora. Na primjer, malena kupaonica može se činiti skučeno i tamno, ali u nekoliko je pravih poteza možete transformirati i učiniti puno ljepšom i naizgled većom! Tako barem tvrdi Aditi Sharma Maheshwari, urednica na portalu Livingetc, koja tvrdi da i malene kupaonice mogu biti lijepe, inspirativne i cool ako se dovoljno posvetimo njihovom uređenju.

Pitate se kako ovoj maloj prostoriji dati novu dimenziju? Pogledajte ove male kupaonice kojima je udahnut novi život, i to tako da su im izmijenjeni tlocrti, osvjetljenje, boje i ukupni dizajn. Nemojte dopustiti da vas ograničeni prostor priječi, iskoristite ove savjete da stvorite modernu kupaonicu, funkcionalnu, lijepu i okupanu svjetlom.

Pločicama vizualno proširite kupaonicu

image
SHUTTERSTOCK

Zahvaljujući velikom izboru raznih dizajna, pločice su savršen alat s kojim ćete vizualno proširiti svoju kupaonicu. Postavite li ih tako da oko prati okomiti uzorak, malom će prostoru vizualno dati osjećaj visine. Tako će se činiti da je vaša mala kupaonica viša, samim time i veća. Ali pazite da cijeli prostor ne ‘obučete‘ u pruge, da ne ispadne da je riječ o kupaonici navijača nogometnog kluba koji ima sličan dizajn dresova.

Izaberite smjelu boju

image
SHUTTERSTOCK

Još jedan način da unesete privlačan izgled u bilo koji mali prostor je hrabra doza boje. Odaberite nijanse tamnozelene, tamnoplave ili čak crne. Iako tamnije boje ‘smanjuju‘ prostor, neočekivanim biste izborom boje mogli ugodno iznenaditi i sebe i goste. Ovu ideju ipak uzmite sa zadrškom, ona je dobra samo ako u kupaonici imate prozore kroz koje ulazi prirodna svjetlost. U suprotnom, mala bi se kupaonica mogla činiti još manjom.

Tapete nisu loša ideja za kupaonicu

image
SHUTTERSTOCK

Dizajneri se slažu da uporaba tapeta sa zanimljivim uzorkom vašu malu kupaonicu može pretvoriti u svojevrsnu kutiju s blagom.

Mali prostori predstavljaju dobru priliku za isticanje, stoga su vintage uzorci tapeta - uz poneki antikni predmet - odlična ideja za ovu malu prostoriju. Osim toga, dobro odabrani uzorci mogu stvoriti iluziju većeg prostora dodavanjem dubine, čineći kupaonicu prostranijom i privlačnijom.

Dodajte luksuzne detalje

image
SHUTTERSTOCK

Mala kupaonica ne mora izgledati siromašno, dostatno je dodati joj poneki luksuzni detalj. To možete postići odabirom pločica - pločice koje oponašaju mramor i slične plemenite materijale dobar su izbor. Uz to, danas možete birati kupaonske slavine u bojama plemenitih materijala, zajedno s kupaonskom galanterijom.

Odaberite povijesnu epohu

image
SHUTTERSTOCK

Dosadna mala kupaonica najgori je izbor. A izbor je na vama. Ako igrate na sigurno i birate dosadnjikave boje i materijale, rezultat nikako ne može biti uzbudljiv. A što kažete da iznenadite svojim odabirom i kreirate mali vremeplov, pretvorivši svoju kupaonicu u prostoriju iz davnine? To ćete napraviti uz pomoć retro elemenata, poput odabira klasičnih (možda Metro) pločica ili kupaonskog namještaja iz nekih starih vremena.

Odlučite se za samostojeću kadu

image
SHUTTERSTOCK

Samostojeća kada oličenje je luksuzne kupaonice, ona prostoru daje posebnu draž. Kad su male kupaonice u pitanju, većina vlasnika se odlučuje za ugradbenu kadu jer tako koriste svaki centimetar prostora. Ali to ne mora biti najbolji izbor; samostojeća kada je inteligentno dizajnersko rješenje jer može otvoriti prostor na podu i zidu, stvarajući iluziju svjetlosti i prozračnosti.

Učinite nešto neočekivano - obojite strop

image
SHUTTERSTOCK

Četiri zida svoje male kupaonice proširit ćete jednostavno - dodajući peti zid. Privucite pogled prema stropu tako što ćete ga obojiti: kombinacija svijetlih zidova i obojenog stropa nešto je neobično i neočekivano. Želite li odvažan interijer, odlučite se za tamnije tonove poput crvene, boje maline, sive ili crne. Pritom zidovi ne moraju biti bijeli - odlučite se za svjetlozelenu ili blijedoružičastu kako biste stvorili prozračnu kupaonicu jer pastelne nijanse mogu stvoriti mirnu atmosferu.

Održavajte ravne plohe čistima

image
SHUTTERSTOCK

Mali su prostori osjetljiviji na nered nego veliki jer se u njima primjećuju i sitnice. Stoga neka vaša kupaonica ‘diše‘, pospremajte stvari koje ne trebaju biti pri ruci i pobrinite se da nabavite namještaj s dovoljno prostora za pohranu. Sve što vam treba u kupaonici može završiti u ladicama i na policama, iza zatvorenih vrata.

Naglasite detalje živopisnim pločicama

image
SHUTTERSTOCK

Ne bojte se jarkih boja i smjelih dizajna pločica - ali uvijek imajte mjere. Takve su pločice idealne da biste njima naglasili ono što želite u svojoj kupaonici. To može biti cijeli zid, a može biti i nekoliko niša na zidu. U svakom slučaju, uporaba živopisnih pločica vašoj će maloj kupaonici dati na karakteru, važno je samo ne pretjerati.

Priuštite si lijep ormarić za umivaonik

image
SHUTTERSTOCK

Umivaonik je središnja točka svake kupaonice, što kupaonski ormarić za umivaonik čini barem jednako važnim. Stoga na ovom komadu kupaonskog namještaja ne treba štedjeti, on će vam samo donijeti dodatne bodove. Ne mora to baš biti ormarić s dizajnerskim potpisom i pripadajuće visokom cijenom, dovoljno je da izaberete ormarić koji će se isticati.

Položite pločice mrvicu kreativnije

image
SHUTTERSTOCK

Pri polaganju pločica, majstor će vam predložiti isti dizajn kakav je već stotinu puta ‘odradio‘ u drugim kupaonicama. Ali vi to ne želite, vaša mala kupaonica mora biti posebna. Razmislite pri odabiru pločica i o stilu polaganja, ne samo o dizajnu. Jer i stilom polaganja pločica možete jako ugodno iznenaditi oko naviklo na uobičajene stilove.

Razmislite o jednobojnom trendu

image
SHUTTERSTOCK

Trendovi dolaze i odlaze, ali neki su dugovječniji od drugih. Jedan od takvih je bojenje cijele kupaonice u jednu boju. I to ne bijelu... Iako vam se ovaj stil može činiti kao iz ‘ludih 70-ih‘, to ne mora biti tako. Jednostavno se zaigrajte teksturama, nijansama i uzorcima - ali u istoj boji. Naglasite neke detalje u kupaonici zaigranijim uzorkom, koji ćete utišati smirenijim tonom boje.

Bolje iskoristite ogledala

image
SHUTTERSTOCK

Isto što smo rekli za umivaonik vrijedi i za ogledalo - riječ je o jednoj od središnjih točki svake kupaonice. Mala kupaonica ne znači da morate postaviti mikroskopsko ogledalo; dapače, veća zrcalna površina učinit će da kupaonica izgleda veće. Loša ideja ne bi bila postaviti i drugo, manje ogledalo, koje će kreirati posebne slike u ‘suradnji‘ s onim glavnim zrcalom.

Tuš stijena je najbolja opcija

image
SHUTTERSTOCK

Želite li dobiti na dubini kupaonice, nemojte je pregrađivati neprozirnim plohama. Tuš stijena odlična je ideja jer malom prostoru daje dodatnu dubinu. Važno je samo održavati je čistom, dovoljno ju je prebrisati odmah nakon tuširanja. Ako baš želite dozu privatnosti, možete koristiti tuš stijene od tamnijeg stakla ili čak one reflektirajuće, čija prednja strana zrcali odraz.

Osigurajte dovoljno radnog prostora oko umivaonika

image
SHUTTERSTOCK

U maloj kupaonici ne želite stvari držati u neredu, stoga smo vam i preporučili da razmislite o što više prostora za pohranu. Kupaonski je ormarić dobra ideja jer u njegovim ladicama možete sakriti gomilu sitnica. Još je bolja ideja ormarić koji nudi i nešto ravnih površina desno i lijevo od umivaonika, ondje ćete moći odložiti sve što želite da vam bude nadohvat ruke.

Uštedite prostor uz podžbukne miješalice

image
SHUTTERSTOCK

Kad su male kupaonice u pitanju, ponekad je uistinu svaki centimetar prostora važan. Kad su miješalice u pitanju, možda bi bilo dobro odabrati one podžbukne, koje se instaliraju direktno na zid. Postoje takve verzije i za umivaonik i za tuš, a njihovim ćete izborom uštedjeti poneki centimetar i tako osigurati više prostora za kretanje.

Birajte viseće verzije namještaja

Kad odabirete sanitarije i kupaonski namještaj, znajte da viseće verzije ove opreme čine kupaonicu većom. Umjesto da ide od poda do stropa, kupaonski će ormarić izgledati elegantnije pričvrstite li ga na zid. Ista je stvar i s toaletnom školjkom, bideom, komadima galanterije...

Dosadnu kadu zamijenite prostorom za tuširanje

image
SHUTTERSTOCK

Vaša će mala kupaonica živnuti unesete li već i male promjene. Zamjena klasične kade prostorom za tuširanjem baš i nije mala promjena, ali se može izvesti brzo (i po džep relativno bezbolno). To je dobar potez želite li kupaonicu učiniti modernijom. Pošto ćete pritom morati nabaviti i novu miješalicu i tuš ružu, to je dobro vrijeme da izaberete i novu miješalicu za umivaonik koja će stilski pratiti onu za tuš.

Bacite se u nišni posao

image
SHUTTERSTOCK

Prostor za tuširanje idealan je za kreiranje zidnih niša u kojem možete staviti svašta, od potrepština za tuširanje do biljaka, spužvi i svijeća. Niše je najbolje planirati prilikom adaptacije kupaonice, a pritom se držite slogana ‘Više je bolje‘. Ne morate se zadržati na jednoj, kreirajte više njih, različitih veličina.

Poigrajte se s rasvjetom

image
SHUTTERSTOCK

U gotovo svakoj kupaonici naići ćemo na stropnu rasvjetu, ali i onu uz ogledalo iznad umivaonika, za ‘precizne poslove‘. Malo tko pri planiranju rasvjete u kupaonici misli i na ono treće, jednako važno svjetlo - ono ambijentalno. Postavljajući još dva-tri rasvjetna tijela, koja mogu stvoriti ugodnu atmosferu, vaša će kupaonica dobiti novu dimenziju. I dok se kupate, ali i dok usred noći zatrebate na toalet - ne želite da vas jako svjetlo sasvim razbudi, zar ne?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 10:33