Samo nekoliko koraka

Uradi sam originalni makrame ukras za bor. Jednostavan, a opet vrlo efektan

 Davor Pongračić/CROPIX
Makrame tehnika pletenja sve je popularnija za sve kreativce na ovom planetu

Mateja Fanuko, koja će nam pokazati izradu makrame ukrasa za bor, osoba je koja je popularizirala makrame u Hrvatskoj. Na njezinu Instagram profilu @fantea_macrame i Facebook stranici @fanteamacrame saznat ćete mnogo toga o makrameu, kupiti špagu ili rezervirati svoje mjesto na radionici. Mateja svake godine na svojem boru ima razne makrame ukrase. Ovo je jedan od njih. Vrlo jednostavan, a opet vrlo efektan.

image
Davor Pongračić/CROPIX

Potrebni materijal: špaga, škare, drveni kolut, češalj

image
Davor Pongračić/CROPIX

1. izrežite 15-ak komada špage dužine 40 cm i postavite ih na kolut tako da svaki od njih prvo presavinete na pola, i njegove krajeve provučete kroz omču koju ste stvorili presavijanjem na pola, no pazeći da obuhvatite špagom drveni kolut. I tako sve u krug, dok ne popunite kolut u potpunosti. Kolut može biti drveni ili metalni.

image
Davor Pongračić/CROPIX

2. Zatim odrežite jedan komad špage dužine 0,5 m. On će vam sada služiti da po njemu radite čvorove koji se zovu “double half hitch”. Te čvorove radite tako da jednu po jednu špagu koju ste postaviti na kolut omotavate oko špage od 0,5 m, tako da stvorite čvor kao na slici. I tako sa svakom tom špagom dva puta, na isti način. Dva puta zato da se čvor do kraja napravi jer su, kao i kod običnog čvora, potrebne dvije radnje da se napravi čvor. I tako u krug sa svakom špagom. Na kraju s ta dva kraja špage po kojoj ste radili čvorove zavežite bočni čvor (to će služiti da svoj ukras objesite).

image
Davor Pongračić/CROPIX

3. Špage zatim odrežite na željenu dužinu.

image
Davor Pongračić/CROPIX

4. Zatim ih raščešljajte. Kod ovog uradi sam važno je imati špagu koja se raščešljava. I to je to! Originalni ukras za bor u samo nekoliko koraka!

image
Davor Pongračić/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 21:57