Upoznajte dizajnericu Renatu Debeljak

Omiljene torbe za ljetne izlaske

Oduvijek sam voljela i nosila neobične torbe, koje su unikatne i dizajnerske i nisu produkt serijske industrijske proizvodnje. No, kako mi je često bilo teško pronaći model torbe koji bi se meni svidio, došla sam na ideju da si pokušam sama napraviti torbu. Prve torbe počela sam dizajnirati prije šest godina, ali sam ih radila samo za sebe i uski krug prijateljica i kolegica. Prije dvije godine odlučila sam ozbiljnije posvetiti se svom hobiju i tako su nastale RDcode torbe, koje sam lani pretvorila u pravi posao i otvorila obrt za dizajniranje torbi – kaže nam Renata Debeljak, freelance novinarka koja je za svoje životne baze odabrala čak dva divna grada, svoj rodni Bremen u Njemačkoj i Dubrovnik, jedan od najljepših hrvatskih gradova.

Polaganje tečajeva

Prije nego što je počela izrađivati torbe, o šivanju i krojenju nije, kaže, znala apsolutno ništa. Zbog toga je upisala i završila nekoliko stručnih tečajeva u Dubrovniku i Zagrebu kako bi svladala osnovne tehnike. – Htjela sam upisati i studij modnog dizajna, ali zbog posla nisam nikako stigla – otkriva Renata Debeljak koja priznaje da je o izradi torbi ipak najviše naučila iz strane stručne literature koju je kupovala preko interneta.

Koža i alkantara

– Torbe za sada izrađujem od umjetne kože, alkantare i sličnih materijala. Sve RDcode torbe sama dizajniram i šivam, tako da su sve one isključivo produkt moga rada. Izrađene su ručno i svaki model ima samo jedan primjerak, tako da ne postoje dvije iste RDcode torbe.

Postupak izrade nekada počinje detaljnim skicama, a ponekad ne, jer se tijekom izrade jave neke nove ideje i često torba na kraju ispadne sasvim drugačije nego što je prvotno bila zamišljena. Ali, istinski uživam u svakoj fazi tog kreativnog procesa – objašnjava simpatična kreativka koja je nedavno izradila kolekciju torbi za koju je inspiraciju pronašla u starim dubrovačkim vratima. – Inače me fascinira ta neka poveznica između torbi i vrata jer mislim da imaju dosta sličnosti.

Jer, kao što vrata svojim stilom i izgledom pričaju priču o svojim vlasnicima, namjenama ili gradovima kojima pripadaju, a istovremeno skrivaju privatnost i tajne onih koji žive iza njih, tako i torbe izvana progovaraju o stilu, načinu života ili razmišljanja svojih vlasnica, ali također skrivaju sve ono što one nose u njima – kaže simpatična Renata i dodaje kako ju ako fasciniraju i vjetrenjače u Njemačkoj i Nizozemskoj, a čest lajtmotiv i inspiracija za većinu njezinih torbi je jedna vrlo posebna vjetrenjača Mühle am Wall iz njemačkog grada Bremena, njezinog rodnog grada, koja za nju ima posebno značenje još od djetinjstva.

Prodajna mjesta

RDcode torbe možete kupiti u dućanu Interior Creator u Draškovićevoj 54 u Zagrebu, a kakve sve torbe Renata još izrađuje možete pogledati i na Facebooku: RDcode.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 10:18