BOGATA, ALI NESRETNA

U pet godina uštedjela je čak 200.000 dolara, ali pod esktremnim uvjetima. Biste li i vi to uspijeli?

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK
Gwen je živjela u skučenoj garsonjeri, nije se družila s kolegama... Danas ima novi stil života

Ponekad morate potrošiti novac da biste ga zaradili.

Na svojoj koži to je osjetila žena iz Washingtona, D.C., koja je uštedjela nevjerojatnih 200.000 dolara u pet godina nakon što je završila fakultet. No, kako sama kaže, možda je u tom procesu sabotirala svoje dugoročne izglede za karijeru, prenosi New York Post.

U iskrenom eseju o svojoj ekstremnoj štednji koji je napisala za Business Insider, Gwen Merz, sada 33-godišnjakinja, rekla je kako je po završetku koledža bila motivirana pridružiti se Pokretu za financijsku slobodu i rano umirovljenje, poznatom po kratici FIRE. Taj Pokret potiče sljedbenike da štede i ulažu goleme postotke svojih prihoda kako bi mogli ranije otići u mirovinu - ponekad i desetljećima ranije.

Gwen je kao zaposlenik u IT industriji imala početnu plaću od 65.000 dolara godišnje, s tim da je čak 75 posto svoje plaće uspijevala uštedjeti. No, takav stil života negativno je utjecao na njezin društveni život. Za Business Insider je rekla kako je propustila neprocjenjive prilike za društveno umrežavanje na početku svoje karijere odričući se događaja izvan ureda sa svojim suradnicima. Naime, Gwen nije željela izlaziti s kolegama na ručak ili "happy hour" jer nije željela trošiti novac na hranu i piće. No, kasnije je shvatila da je to bila pogreška.

"Takva vrsta umrežavanja izvan radnog vremena doista je mjesto gdje se stvaraju mnoge veze", rekla je, dodajući kako te veze dobro dođu kasnije kad je u pitanju unapređenje na poslu.

Ekstremna štednja utjecala je i na njezin ljubani život. Nije mogla pronaći partnera koji je imao isti način razmišljanja kao i ona.

"Imala sam mišljenje o tome kako moji partneri troše novac, a ljudi to baš i ne cijene”, iskreno je rekla.

Osim toga, živjela je u skučenoj garsonijeri, što je na kraju dovelo do toga da se osjeća nesretnom i pod stresom. U pet godina skupila je 200.000 dolara, ali bila je "na rubu pucanja".

"Pomislila sam: ‘Ovo nije vrijedno toga. Ovo mi nikada neće biti vrijedno toga‘", prisjetila se.

U sljedećih šest godina Gwen je ublažila svoje ekstremne mjere štednje i sada "sa strane" stavlja 10 posto svojeg prihoda. Iako neće otići u mirovinu tako rano kao što je planirala, kaže da je pronašla posao koji voli i poslodavca koji joj odgovara, a više joj ne smeta izdvajati novac za piće s kolegama kako bi izgradila odnose. Također, danas je u vezi te živi u prostoru koji je veći (i malo skuplji) od skučene garsonijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 04:47