D&D U GOSTIMA

Stan zagrebačke dizajnerice pun je nadrealističkih detalja, a s jednim je predmetom posebno ‘opsjednuta‘

 NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX/
Mia Vučić zaljubila se u kolekciju tanjura Hybrid još 2011. i otad svake godine kupi barem jedan

Stan zagrebačke produkt dizajnerice i agentice za nekretnine Mije Vučić pun je nadrealističkih detalja, a uz njih se savršeno uklapa kolekcija tanjura Hybrid poznatog talijanskog brenda Seletti. Prvi je kupila daleke 2011. i toliko se zaljubila u njega da svake godine kupi barem po jedan, a do danas je njezina kolekcija narasla na šest setova tanjura (toliko ih i ima u ponudi), zdjele, podmetače, stalak za torte, pladanj...

Kolekcija Hybrid poznata je po tome što reflektira proizvodnju kineskog i europskog porculana i njezino stoljetno obogaćivanje zapadnom i istočnom estetikom. Svaki ručno obrađeni komad ima dekoraciju prerezanu napola, što tvori hibrid koji prikazuje teme i scene određenog kulturnog kruga. Hybrid je zanimljiv spoj suvremene forme i simbola kompleksne prošlosti, a kolekciju za Seletti dizajnirao je studio Crtlzak. S obzirom na cijenu i upečatljiv izgled, mnogi ih koriste kao ukrasne tanjure za zid, no Mia Vučić je najsretnija kad u njima poslužuje hranu. Dapače, koristi ih svakodnevno, a ne samo za posebne prilike. Prema njezinu mišljenju, za tu kombinaciju umjetnosti, dizajna i funkcionalnosti svaki je dan dobra prilika.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

- Jako volim ludost i humor u dizajnu svakodnevnih kućanskih predmeta s potpisom Seletti, malo je komercijalnih brendova koji su otišli tako daleko. Oduvijek su me privlačili nakit, odjevni i kućanski predmeti, interijeri koji su malo ‘pomaknuti‘, drukčiji od onoga što smo naučeni svakodnevno gledati. Kolekcija Hybrid je njihov način kako obuhvatiti raznolikost estetike posuda kroz povijest, spojiti zapadnjačku i istočnjačku kulturu, Afriku, južnu Aziju i Latinsku Ameriku. Posebnost različitih kultura me uvijek privlačila i to sam uvijek htjela pretočiti u svoj životni prostor. Ludo su šareni i vizualno zabavni, i da vam budem iskrena - hrana je puno ukusnija kada je poslužena na njima - kaže Mia Vučić.

Prvi tanjur Hybrid vidjela je 2011. (tada su se i pojavili na tržištu) u njoj možda najzabavnijem mjestu u Milanu: galeriji Rossane Orlandi. Riječ je o poznatoj galeristici koja je prenamijenila dvorište i industrijsku halu u galeriju/salon/dućan, gdje izlaže moderni dizajn, radove mladih umjetnika i zanimljive, kvalitetne brendove. Taj prvi tanjur joj je posebno drag jer je prvi, ali smatra da ima i ljepših.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX/

- Danas ih nabavljam sa svih strana. Prijateljice su mi ih za rođendane kupovale u zagrebačkom Dizajnholiku, dosta sam u Londonu pa sam nekoliko kupila u robnoj kući Selfridges, dečko mi ih kupi za rođendan... Osim toga, uvijek ih ima online za kupiti na njihovoj stranici, sada je to puno lakše nabaviti nego prije. S vremenom sam i mamu uvukla u sakupljanje istih, tako da smo se znale i mijenjati za tanjure da vidimo koji joj je ‘najapetitlih‘ - otkriva Mia.

Inače, kolekcija posuđa Hybrid nalazi se u stalnoj postavi njujorške MoMa-e i londonskog Victoria&Albert muzeja, ali nije jedina s potpisom Seletti koju Mia voli.

Draga joj je i kolekcija Kintsugi, što je zapravo japanska tradicija/umjetnost da se slomljene komade posuđa popravlja povezivanjem/lijepljenjem zlatom, odnosno metafora za prigrljivanje nedostataka i nesavršenosti. Nju zasad ne skuplja, ali je "bacila oko" na Selettijev luster Monkey.

- Sviđa mi se, ali nemam visoke stropove koji su potrebni za njega, tako da će luster s majmunima zasad pričekati - kaže Mia Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 09:50