KORANA U GOSTIMA

Stan u zelenilu u fascinantnom Omišu, trap o Vruji i tri puža u terariju

 Sasa Buric/Cropix
Upoznajte zanimljivog performera, njegov dom i životni đir...

Omiški umjetnik Vice Tomasović, performer i likovnjak, pripadnik je mlađe hrvatske umjetničke scene splitskog kruga. Iz Omiša su, ako se gleda liniju modernih umjetnika, bili i svjetski poznati Milovan Stanić te Joko Knežević...

No Vice je svakako poseban i jer je osnivač i ravnatelj cijenjenog ljetnog festivala suvremene umjetnosti Almissa Open Art u Omišu, koji će se održati u kolovozu. Omiš je grad fascinantne ljepote, a Vice u njemu ima jedan poseban zeleni kutak. Pričali smo o svemu i svačemu...

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK JE?

- Brkovi i brada. Posebice brkovi, bez kojih više i ne znam kako mi lice izgleda. Što se tiče stila, patike kojih ima previše, nekako me te patike uvijek nađu.

image
Sasa Buric/Cropix

KAKO BI OPISAO SVOJ DOM?

- U želji smo da sredimo dom u Japandi stilu, minimalistički i funkcionalno, međutim uvijek prevlada želja za toplinom i životne potrebe naše djece, pa smo samo funkcionalni, sa što manje detalja koje su im nadohvat ruke.

image
Sasa Buric/Cropix

STARI GRAD OMIŠA IMA POSEBAN AMBIJENT...

- Kuća nam je u starom gradu te sam cijeli život okružen kamenom i kalama, taj posebni dalmatinski ugođaj jako je djelovao na moje stvaralaštvo, barem u početku. Nikad nisam bio jedan od onih koji požele živjeti u većim gradovima. Omiš mi je taman.

KROZ TVOJE PROZORE VIDI SE...

- Dio godine zelenilo, a drugim dijelom kameni zid.

image
Sasa Buric/Cropix

DOSTA ZELENILA RASTE NA KUĆI, KOJE SU TO VRSTE?

- Glicinija, bijelo grožđe i trolisna lozica. Sve vrste su penjačice.

TKO ODRŽAVA OVAJ ZELENI ZID?

- Biljke su posadili moji roditelji. Sada ih samo zajedničkim snagama ograničavamo jer se radi o agresivnim penjačicama koje tijekom noću mogu urasti kroz prozor u sobu.

PREDMET KOJI SI NEDAVNO NABAVIO ZA STAN?

- Sliku Jusufa Hadžifejzovića "Praznina". Objekt koji sam kupio od umjetnika kada je prodavao prazninu. Rad mi je jako drag i konceptualno provokativan jer je Jusuf taj dan prodao svu prazninu koju je pripremio. Kao umjetnik trenutačno dosta promišljam o praznini, posebice u mojim slikama u kojim do zadnjeg ciklusa zapravo i nije bilo praznog prostora.

image

Vicin rad Entity iz 2023. godine

album

KOJA TI JE NAJDRAŽA KUĆNA BILJKA?

- Trenutno dragoljubi, koji nam raste na prozoru. Dragoljubi su kod nas stigli i djelomično iz potrebe jer sam jednom donio taj cvijet kod kuće kako bih djeci pokazao jestivi cvijet, što nam je često tema u kući, od tada ne jedu pizzu bez cvijeća.

image
Sasa Buric/Cropix

ŠTO ČITAŠ?

- "Vrlo gladna gusjenica", Eric Carle. Klasik koji govori o temi zdrave prehrane na inovativan način.

image

Knjiga i terarij

Sasa Buric/Cropix

GDJE U STANU RADO SLUŠAŠ MUZIKU I KOJU?

- Imam svoj kutak, s foteljom, zvučnicima, katkad i kojim instrumentom, ovisi… Glazba je uvijek bila dio moga identiteta, a danas je i više od toga, čak moj dio rutine, gotovo potreba. Kad se želim opustiti, volim hrvatski trap, kada radim, slušam Afrobeat, a kad se želim inspirirati, slušam Radiohead.

NEGO, PITA LI EKIPA ZA SAVJETE S OBZIROM NA TO DA SI BIO I VICE GURU -DUHOVNI UČITELJ, U SVOJIM PERFORMANSIMA?

- Kada je guru bio aktualan, zvali su svi, od ekipe do apsolutno nepoznatih ljudi. Neki su čak tražili i savjete o financijskim problemima, drugi o obiteljskim problemima, treći nisu gurua shvatili ozbiljno.

image

Vice Guru

album

TRAPOM I RAPOM PROTIV BETONIZACIJE?

VRATIMO SE U STAN... NAJBOLJI SUVENIR?

- Ne volim klasične suvenire, predmete prozvane suvenirima, ukrasne, više volim kupiti nešto funkcionalno i bez obzira na to što nije izravno vezano s tim gradom, ostavlja mi intenzivnija sjećanja, uglavnom su to mali glazbeni instrumenti.

image

Skica rada „Struktura za osnovne pretpostavke kojima se formira meta-bioetički horizont“, kalimba instrument i kava

Sasa Buric/Cropix

GDJE SI U ZADNJE VRIJEME INTERESANTNO PUTOVAO?

- Moja putovanja nisu pretjerano uzbudljiva ni daleka. Putujem isključivo kamo me izložbe odvedu. Posljednje smo bili u Korčuli, u organizaciji Sive zone. Sa mnom je putovala moja obitelj te smo Korčulu istražili detaljno, sve od šahta do zvonika, i ustanovili da se brzo moramo vratiti.

NAJDRAŽA SLIKA ILI FOTOGRAFIJA U STANU?

- Najdraža mi je slika Dina Bićanića "Gledanje slike", korištena na performansu koji je izveden na Almissa Open Airu 2018. - festivalu suvremene umjetnosti. U performansu je Dino gledao u sliku gotovo cijeli dan, a moji sugrađani su intenzivno reagirali, dobacivali komentare podrške ili samo čekali da Dino poklekne i odustane. Zadnjih nekoliko godina mi zauzima posebno mjesto na zidu.

image

Slika Dine Bićanića iz performansa „Gledanje slike“ i šalice koje su proizvela Vicina djeca

Sasa Buric/Cropix

KAD SAM TE VIDJELA JEDNOM DAVNO U OMIŠU VIŠE SI MI IZGLEDAO KAO NETKO TKO ŽIVI U BERLINU...

- To je bilo davno, kao što vidiš, danas izgledam malo autohtonije.

KAKO SE SLAŽETE OMIŠ I TI?

- Omiš mi je dao puno, a ja mu se pokušavam odužiti na svoj način, ponajprije daškom suvremene umjetnosti u javnom prostoru.

NAJDRAŽE MJESTO U OMIŠU?

- Moja kala mi je najdraža, tu živim otkako sam se rodio. Možda nije najljepša kala u starom gradu, ali je definitivno najzelenija.

image
Sasa Buric/Cropix

NEDAVNO SI BIO U FINALU NAGRADE RADOSLAV PUTAR, S KOJIM RADOM?

- Da, bio sam u finalu sa slikarskim radovima kojima sam pokušao objasniti strukturu raznih mogućnosti koje vidim kada razmišljam o našoj budućnosti.

DOBAR PODCAST KOJI SI NEDAVNO SLUŠAO?

- Podcast Lexa Fridmana, epizoda razgovora s Neri Oxman s temom Biologija, umjetnost i znanost o dizajnu i inženjeringu uz pomoć prirode.

KOMAD NAMJEŠTAJA U STANU KOJI TI JE FAVORIT?

- Fotelja, vjerojatno ne moram objašnjavati zašto.

KOJA JE POSEBNOST SKORAŠNJEG ALMISSA OPEN AIR FESTIVALA?

- Na prethodnim festivalima smo zvali umjetnike kako bi bili kustosi nadolazećeg festivala, a u Almissi 2024. smo ih pozvali da se predstave kao umjetnici. Osim toga, prvi put ćemo imati natječaj namijenjen ljudima koji nisu umjetnici jer je tema ovogodišnjeg festivala "Otvaranje", što bi moglo ispasti jako zanimljivo.

IMAŠ LI U STANU I SVOJE SLIKE, RADOVE?

- Samo jedan rad, iako je to rad slučajno nastao. Tijekom jednog procesa stvaralaštva uzeo sam veću staklenku s malim otvorom u koju sam bacao neuspjele radove, katkad sam i zažalio što sam bacio unutra, no zbog malog otvora više ih je nemoguće izvući bez oštećenja.

image

Staklenka sa skicama, nedovršenim radovima i bilješkama zapečaćena u demižani. I nasmijani Ginseng

Sasa Buric/Cropix

OVDJE ŽIVI I TROJE MALE DJECE?

- Od dvije godine, pet i sedam godina. Da, vrlo izazovno, ali i lijepo. Stan nije velik, ali za peteročlanu obitelj zna biti često mali, posebice ako je ružno vrijeme vani. Kuća se transformira od poligon-centra do nastambe u savani u svega 20 minuta. Vjetrenjače pronalazimo ispod prekrivača, jednoroge među loncima, stvari tražimo nenormalno dugo jer mlađa mala voli apsolutno sve skrivati, pa smo optimistično zaključili da u ovom stanu još imamo šanse nešto i pronaći.

JE LI TE NEŠTO OKO ‘BITI TATA‘ IZNENADILO?

- Apsolutno sve me iznenadilo… Posebice s prvim djetetom, nisam očekivao da je to tako fizički težak posao, nisam se pripremio za neprespavane noći. Ali ne može se usporediti ni s čim sličnim, neka nova paleta osjetila, osjećaja, zadovoljstva i inspiracije se otvorila sa svakim mojim djetetom.

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODAO U GARDEROBU?

- Galebove mudante od revolucionarnog materijala koji se zove modala.

OTKRIJ NAM NEKU MLADU NADU NA KOJU TREBAMO OBRATITI POZORNOST.

- Nikolina Kuzmić s kojom sam bio u finalu Putara.

KADA SI BAŠ DOWN POMAŽE TI...

- Molitva i glazba.

image
Sasa Buric/Cropix

DOBRA SERIJA ILI FILM KOJI SI NEDAVNO GLEDAO?

- Serija "Problem 3 tijela" - iako plitka u nekim stvarima, otključala mi je potpuno nove poglede na fiziku, vrijeme, civilizaciju…

DOLAZI ŠPICA TURISTIČKE SEZONE, KAKO TO UTJEČE NA TVOJ SVAKODNEVNI ŽIVOT?

- Zbog velikih gužvi značajno kasnije dođem kući. Ljeto znači dulje čekanje posvuda ili brušenje strpljenja. Fascinira me ta suprotnost u gradu. Zimi je opustošen, zadnji prođu đaci iz škole, nema naznaka mladenačkog života, praznina veća od Jusufovih radova. A ljeti totalna suprotnost, svaki kamen na podu je ispunjen, kroz kale ne možemo proći, kroz prozore mi istovremeno ulaze mirisi pet jela.

KAKVIM PAMTIŠ DJETINJSTVO?

- Bezbrižnost i zajedništvo, to mi je prva asocijacija. Zanimljivo mi je kako smo se često igrali rata, čak smo bili i pomalo nasilni prema drugim kvartovima, danas ne mogu zamisliti da se moja djeca tako igraju.

KAŽEŠ DA SI RAZVIO NJEŽNI ODNOS S PRIRODOM. IMAŠ LI BLIZU NEKO OMILJENO MJESTO?

- Imam, više njih. Kako sam prolazio kroz godine tako sam i mijenjao mjesta u kanjonu Cetine. Primjerice, sada rijetko prelazim na drugu stranu Cetine. Ima jedan otok na rijeci poznat kao Otok ljubavi, koji mi je obilježio ljeta u mladosti; to je jedan prostor slobode, kreacije i mira. Rijetko kad bih prespavao na njemu jer ljeti ima stalnu malu populaciju dobrih ljudi. Na njemu i danas volim provesti dan.

image

Otok ljubavi na Cetini i festival Almissa Open Air

Žaklina Antonijević/

IMATE LI KUĆNE LJUBIMCE?

- Imaju moja djeca, tri puža. Bilo ih je četiri, dok jedan nije pobjegao. Donedavno smo u terariju imali mravinjak, a sada su u terariju puževi. Uvijek kažem da treba uzeti onu životinju kojoj možeš dati ljubavi koliko treba, puževi su idealni trenutačno za nas jer im ljubav i pažnju dajemo kada mi poželimo.

TVOJA RAZMIŠLJANJA O UMJETNOJ INTELIGENCIJI? JE LI KREATIVNA UMJESTO TEBE ILI TI JE ALAT U POSLU?

- AI mi radi one poslove koji su mi uvijek samo krali vrijeme te se više mogu posvetiti kreativnosti. Chatbotovi su izvrsni za razradu nekih ideja, ali kada se razvije umjetna superinteligencija, bit će mi partner s kojem ću surađivati na umjetničkim projektima.

DA NISI UMJETNIK BIO BI...

- Umjetnik, ili to onda ne bih bio JA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 10:07