složena uloga žena

Skulptura hrvatske kiparice i umjetnice Tatjane Kostanjević na 60. Venecijanskom bijenalu

 Press

Izvrsnost rada hrvatske akademske kiparice Tatjane Kostanjević još je jednom istaknuta u međunarodnim krugovima i to sudjelovanjem na izložbi Personal Structures - Beyond Boundaries. Njezina brončana skulptura Relevant izložena je na samom ulazu u Palazzu Mora, ujedno i sjedištu glavnog organizatora, Europskog kulturnog centra. Tijekom cijele godine, skulpturu će moći vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale.

image
Press

"Relevant je nastavak ciklusa "Terpsihore" i snažne fascinacije ženom kao primarnim umjetničkim motivom i inspiracijom. Zlatno patinirana brončana skulptura visine 210 cm inspirirana je složenom ulogom žena u današnjem društvu i nastojanja da se održi ravnoteža između različitih sfera života. Relevant istovremeno predstavlja žensko savršenstvo i snagu, kao i ranjivost i osjetljivost. Ona je moćna i nježna, elegantna i postojana, stabilna i lepršava. Ponosna i važna! S blagom dozom humora nastoji potaknuti promatrača na interakciju, kako onu misaonu o važnosti žene u društvu tako i onu fizičku. U Relevant skulpturu promatrač se doslovno može uvući i osjetiti puls njezina života", istaknula je autorica Tatjana Kostanjević.

image

Tatjana Kostanjević

Press

Skulpture ove slobodne umjetnice riječkih korijena uvijek sadrže interaktivnu igru ​​za promatrača, ali i pozivaju na razmišljanje. Tatjana Kostanjević diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1988. godine, a njeni su radovi izlagani na više od 50 samostalnih izložbi, s jednakim brojem skulptura koje krase javne prostore.

image
Press

Posjetitelji izložbe Personal Structures mogu uživati u djelima pomno odabranih dvjesto umjetnika iz pedeset zemalja svijeta od 20. travnja do 24. studenog 2024. Projekt je pokrenut 2002. godine, a služi kao dinamična platforma i obrazac za umjetnike da izlože svoje radove, ideje i istraživanja kroz izložbe, simpozije i publikacije. Svake dvije godine, umjetnici, fotografi te akademske institucije istražuju teme vremena, prostora i egzistencije, nudeći različite perspektive suvremene umjetnosti.

Zahvaljujući potpori Požeško-slavonske županije i Udruge gradova, nakon Venecije ova će skulptura stalno mjesto dobiti u gradu Lipiku. Više informacija o uspješnoj akademskoj kiparici dostupne su na njezinoj službenoj web stranici i katalogu izložbe Personal Structures 2024.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 15:03