Skandinavski stil

Praktičan, jednostavan i lijep

Sjever Europe, 1930. godina. Gruba klima, pad uvoza i skupa proizvodnja namještaja primorali su Dance, Šveđane i Norvežane da se okrenu lokalnim materijalima i inovativnim tehnikama proizvodnje kako bi se postigle pristupačne cijene. Rezultat? Globalno popularan skandinavski dizajn, čije su karakteristike jednostavnost, estetika i, prije svega, praktičnost.

Karakteristična boja: Bijela

Bijela boja je rezultat miješanja svjetlosnih valova triju primarnih boja spektra: žute, crvene i plave, te je zato zovemo nebojom, odnosno nešarenom ili akromatskom bojom. Ona simbolizira svjetlo, dobrotu, čistoću, savršenstvo, nevinost i naivnost, dok je u psihologiji boja novog početka (rođenje). Ona je ujedno i boja pravednosti, nepristranosti, ohrabrenja i poticaja. U mnogim zapadnim zemljama asocira na vjenčanja, dok je u istočnjačkim zemljama boja tuge i pogreba. U interijerima je bijela najčešće baza na koju se nadopunjuje dojam cijelog prostora. Ona naglašava sve adute prostorije, odnosno stavlja mogućnost kreativnosti i kombiniranja raznih akcenata. Međutim, previše bijele može dati dojam sterilnosti, hladnoće, praznine i nezainteresiranosti.

Kakvim osobama odgovara? Urbanim mladim obiteljima

Urbanim mladim ljudima, bez obzira je li riječ o samcima, parovima ili obiteljima. Konkretnije, svima koji prate trendove, ali im je puno važnije da je njihov životni prostor jednostavan, prakti- čan, funkcionalan i da odgovara njihovim potrebama, a opet da nije pretenciozan. Čak i omiljena boja puno otkriva o karakteru osobe. U skandinavskom stilu to je bijela, što govori da odgovara svima koji su uredni, pronicljivi s pozitivnom i optimističnom naravi, uravnoteženi, sposobni i samopouzdani, ali istodobno oprezni, praktični i pažljivi s novcem. Nisu skloni impulzivnom ponašanju, odnosno imaju mnogo samokontrole i uvijek će dva puta promisliti prije nego što djeluju.

Brzi trikovi za postizanje ovog stila: Kravica tepih ili crno-bijele kombinacije

Interijeri u skandinavskom stilu su uredni, jednostavni i svijetli, stoga je potrebno počistiti nered, a zatim većinu površina obojiti u bijelo, od podova, zidova i stropova do namještaja. Eventualno se jedan dio zida ili pokoji komad namještaja može obojiti zagasitom bojom (crnom, sivom, plavom), dok se živahnost može unijeti tkaninama s motivima pruga (npr. crno-bijeli prugasti tepih), zatim lišća i cvijeća. Barem jedan predmet trebao bi biti od fine kože (trosjed, fotelja, jastuk), na podu je poželjna kravica tepih, a naglasak bi trebao biti i na jednoj kvalitetnoj lampi. Uz prozor postavite barem jednu biljku.

Pogledajte primjere domaćih interijera uređenih u skandinavskom stilu u Zagrebu i Splitu

Foto: Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 12:47