VELIKI TREND

Mali drveni tronožac sve češće viđamo u modernim domovima, a ovo su najljepši primjerci iz domaćih trgovina

Tronožac je stabilan, praktičan i lako se pomiče, a njegove male dimenzije omogućuju da ga se uzme u jednu ruku i nosi

 LIBRAKV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Tronožni drveni stolac, nekoć sastavni dio opreme svake staje, danas se u raznim reinterpretacijama može naći u gotovo svakom domu, a pristaje gotovo svakom stilu.

Ako ste ljubitelj vintage dekora, velike su šanse da ste vidjeli stolce za mužnju u interijerima. Postoji mnogo načina da se izrazimo kroz dizajn interijera, pa tako i malim tradicionalnim stolcem. Da, tronožac vam može pomoći u podizanju ljepote doma i učiniti ga zanimljivijim. Tronožni stolac za mužnju mali je komad minimalističkog, autentičnog i toplog namještaja.

image

Milk Poppy stolac

/SHUTTERSTOCK

Prirodno drvo ga čini pravim šarmerom, a njegova jednostavnost praktičnim i korisnim elementom za sve prilike. Diskretan i uobičajen stolac za mužnju često objedinjuje sve kvalitete dobrog dizajna: korisnost i razumljivost. Iako je izrađen od obnovljivog i živog materijala, drveta, još nije rekao svoju posljednju riječ što se tiče oblika. Štoviše, ovaj bitan element sela ukorijenjen u lokalnoj stvarnosti promiče zanatske vještine, a njegova jednostavnost danas ga čini ukrasnim predmetom za sebe. Sa svojim sjedištem i tri ili četiri noge, bez naslona, podsjeća na samu suštinu minimalizma: zadržava samo ono što je neophodno. U vrijeme kada je bilo uobičajeno ručno musti krave, stolici za mužnju bili su dio svake staje.

image

Tronožac je stabilan, praktičan i lako se pomiče, a njegove male dimenzije omogućuju da ga se uzme u jednu ruku i nosi

LIBRAKV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ovi niski ručno rađeni stolci (od 30 do 45 cm) jednostavnog dizajna mogu biti okrugli, trokut, dijamantni ili pravokutni s tri ili četiri noge. Za razliku od svojih četveronožnih pandana, tronožni su stolci stabilni i prilagodljivi svakoj vrsti terena, što je velika prednost, na neravnim i nagnutim terenima. Uz to, tronožac je praktičan i lako se pomiče. Njegove male dimenzije omogućavaju da ga se uzme u jednu ruku i nosi, a popularnost vintage dekora pogurao ih je u mnoge profinjene interijere.

image
CHINNASORN PANGCHAROEN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Danas šarm ovog malog drvenog predmeta čini srce mnogih domova, u koje unosi prirodnu i toplu notu, a ostaje koristan i praktičan! Trebate li dodatnu stolicu ili razmišljate o onom nezgodnom kutu pokraj kade s kojim ne znate što biste? Tronožac je tu za to. Ali više od običnog drvenog stolca, on je i topao ukrasni dodatak. Njegovo drvo izvrsno će se kombinirati sa sobnim biljkama, a lijepo će pristajati i u dnevnom boravku boemskog stila s predmetima od makramea, baš kao što će pristajati i vintage interijeru čiji vlasnici skupljaju stare predmete.

image
OLEKSANDR SHCHERBAN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Starost je najveći faktor koji utječe na njegovu vrijednost, jer je većina ovih stolaca ručno izrađena. Dakako, stariji primjerci vrijede više od novijih, osobito antikni, koji se često prodaju u rasponu od 50 do 250 eura i više. Što ih čini tako fascinantnim? Pa veličina! Važno je obratiti pozornost na veličinu predmeta kojima uređujemo dom jer utječe na dojam prostora. Nedvojbeno, bezvremenski stolac za mužnju pronalazi svoje mjesto u svakom interijeru. Najbolje je što se tronožac može postaviti bilo gdje. Ispunjavat će svoju primarnu funkciju sjedenja, a po potrebi ga možete premještati u različite dijelove kuće. Baš je svestran!

U nastavku pogledajte najbolje primjere iz domaćih trgovina.

image

Stolac od drveta manga, 59,50 £, H&M Home

H&M HOME/
image

Drveni tabure, 34.00 £, H&M Home

H&M HOME/
image

Metalni stolić, 76.50 £, H&M Home

H&M HOME/
image

Mali stolac, 21,99 €, Zara Home

ZARA HOME/
image

Oly Stool, 339 €, noo.ma

NOO.MA/
image

Stool 03, dizajn: Vincent van Duysen, 329 €, Zara Home

ZARA HOME/
image

Stolić home & lifestyle, 75.99 €, answear.hr

ANSWEAR /
image

Frama Aml tronožac, 399.50 €, Selectedd

SELECTEDD/
image

Oly Stool, 339 €, noo.ma

NOO.MA/
image

Stolci od drva jasena, 89,99 € - 119 €, Zara Home

ZARA HOME/
image

Stolić home & lifestyle, 70.99 €, answear.hr

ANSWEAR /
image

Zaobljeni stolac od akacije, 79,99 €, Zara Home

ZARA HOME/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 09:03