nova tehnologija

Sad je moguće bez izazova smjestiti klima uređaj i u najmanje prostore

 SAMSUNG
Uz AI aplikaciju potrošnja energije za rashlađivanje svedena je na minimum

Prosječna dnevna temperatura u proteklih je deset godina porasla za 0,26 stupnjeva. Ovaj podatak o ubrzanom globalnom zagrijavanju na koji su znanstvenici nedavno upozorili u najnovijoj studiji u časopisu Earth System Science Data rezultirao je i sve češćom potrebom za klimatiziranjem životnih prostora, čak i u područjima gdje sve do nedavno to nije bilo potrebno. Ne čudi stoga što su se vodeći proizvođači opreme za grijanje i hlađenje uhvatili u koštac s pronalaženjem još kvalitetnijih rješenja za održavanje željene temperature u domu. Nove tehnologije u klima uređajima tako istovremeno uklanjaju dosadašnje boljke poput puhanja i sporog rashlađivanja prostora, ali i smanjuju neželjenu buku.

image
SAMSUNG

Izazovi pozicioniranja unutarnje jedinice

Što je životni prostor manji, to stvaranje optimalne i ugodne temperature u njemu može biti zahtjevnije. Ovaj je izazov, primjerice, veći u ljetnim mjesecima kad se u malim kućama dnevna temperatura u čas popne pod utjecajem bilo koje aktivnosti, a posebno kuhanja. Kako su manje kvadrature posljednjih godina sve češći odabir kupaca kuća, diskretnije i brže rashlađivanje prostora uz što kompaktniju unutrašnju jedinicu bilo je među glavnim imperativima prilikom razvijanja klimatizacijskih uređaja nove generacije.

Pozicioniranje unutrašnje jedinice klima uređaja u takvim je objektima posebno zahtjevno budući da treba postići sinergiju na način da dok brzo i učinkovito rashlađuje ne smeta ljudima i ne remeti ugodu boravka u prostoriji. Ovaj su problem uspješno riješili u kompaniji Samsung, plasiravši na tržište novi uređaj s WindFreeTM tehnologijom hlađenja, koja donosi pravu revoluciju te iz dana u dan broji sve više korisnika u svijetu. Riječ je o potpuno novom pristupu rashlađivanja, za što je unutrašnja jedinica klima uređaja doživjela pravi redizajn. U prostor u koji se namontira, zrak raspršuje kroz čak 23 tisuće mikrorupica, čime je gotovo u potpunosti izbjegnuto direktno puhanje iz samog uređaja, a time i neželjene posljedice poput glavobolje, kihanja pa čak i ukočenosti.

Manjih dimenzija i nenaglašenih linija, unutrašnja se jedinica WindFreeTM modela tako može nenametljivo integrirati i u najmanje sobe, u kojima će gotovo nečujno za čas stvoriti ugodnu atmosferu za boravak. Time rješava sve do sada poznate izazove rashlađivanja i zato ju dizajneri interijera i arhitekti sve češće biraju prilikom uređenja.

image
SAMSUNG

Brže rashlađivanje i pametna ušteda energije

Uz posebnu tehnologiju kompresora u ovom je klima uređaju postignuto i gotovo duplo brže rashlađivanje prostora. Ova značajka, u kombinaciji s AI tehnologijom ugrađenoj i u aplikaciju SmartThings, pomoću koje je moguće klima jedinicom upravljati pametnim telefonom, vlasnicima omogućuje da nakon radnog dana više nikad ne moraju ući u nerashlađen dnevni boravak.

Dok su na putu kući, jednim klikom mogu pokrenuti hlađenje svojim mobitelom i odmah po dolasku opustiti se od radnih obveza na željenoj temperaturi.

Skupa s detekcijom pokreta, pomoću koje uređaj automatski smanjuje rad ako u vremenskom intervalu od 20 minuta ne detektira pokret, upravljanje potrošnjom kroz SmartThings aplikaciju s bilo koje lokacije maksimalno optimizira korištenje energije i doprinosi održivom korištenju uređaja.

image
SAMSUNG

Čišćenje zraka može se aktivirati mobilnom aplikacijom

Posljednje, ali ne i manje važno, kod klima uređaja je regulacija kakvoće, odnosno čistoće zraka, što je također od većeg značaja u manjim prostorima koji se brže “zaguše”. Zato je novi Samsungov WindFreeTM model obogaćen s Tri-Care filtarom koji je prekriven zeolitom, mineralom s ionskim srebrom, te omogućava iltriranje do čak 99 posto virusa i bakterija.

Odlična inovacija u ovom modelu je i Filtar PM 1.0 čiji svjetlosni senzor javlja kad je vrijeme za pokretanje elektrostatskog otprašivača pomoću mobilne aplikacije. Ovaj dodatak aktivira se pomoću mobilne aplikacije, s bilo koje lokacije, a može sterilizirati velik broj mikroorganizama i tako osigurati svjež i čist zrak u prostoriji u kratkom roku.

Optimalna razlika je 7 stupnjeva

Optimalni uvjeti u rashlađivanju prostora znače i da se sobna temperatura treba prilagoditi vanjskoj, što je osobito važno za krvožilni sustav u ljetnim mjesecima. Stručnjaci se tako slažu da temperatura u klimatski rashlađenoj prostoriji ne bi trebala prelaziti 10 stupnjeva razlike u odnosu na vanjsku, a ako je vanjska temperatura viša od 30 stupnjeva Celzijevih, ta razlika bi trebala biti najviše 7 stupnjeva.

Redoviti servis klima uređaja također je važan za osiguranje optimalnih uvjeta, pravilan rad, ali i uštedu energije. Neodržavani uređaji s vremenom počnu ispuhivati zrak loše kvalitete, koji može i zaudarati, te im je potrebno više snage da dosegnu željenu temperaturu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Samsung.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 13:57