KORANA U GOSTIMA

Robert Sever, Seka i prekrasan stan blizu Maksimira engleskog cottage stila

 Boris Kovacev/Cropix
Dom poznatog modnog kreatora je vizualna priča o njegovom životu, njegovim izborima i odraz njegove osobnosti

To je jedan od onih stanova u kojem se vrlo brzo osjećate opušteno, čemu pridonosi English cottage stil uređenja, s pečatom jake osobnosti i kreativnosti našeg poznatog modnog kreatora Roberta Severa. Uhvatili smo ga nakon nedavno održane revije kolekcije od 60 total lookova ‘Manifesto‘ fall winter 23/24, koja je bila raskoš za sva čula, eklektične energije. Na stolu u dnevnom boravku bilo je velikih buketa preostalih nakon revije, koji su sad bili pomalo ocvali, no Robert mi objašnjava kako je kod njega doma cvijeće na ‘displeju‘ sve dok ne izgubi latice, u svim svojim fazama...

U njegovom životnom prostoru uživa i kujica koja se zove Seka. Na trenutke nam je Robert u stanu izgledao kao engleski dandy.

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK JE?

"Bijela košulja ili majica, vintage jeans, jednostavnost."

KAKO BI OPISAO SVOJ DOM?

"Moj dom je vizualna priča o mom životu, mojim izborima i odraz moje osobnosti."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

ŠTO SI NEDAVNO NABAVIO ZA STAN I BAŠ TI JE DOBRO?

"Dobio sam na poklon nakon posljednje revije ‘Pillowpoem Pierre Guillaume Paris‘ miris za posteljinu kojim sam opsjednut."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAMJEŠTAJ SI NABAVIO...

"Centralni stol u boravku je s Facebook Market placea, kupio sam ga i brusio sve dok nisam postigao ovu sirovu varijantu drva, jednom sam ga zaštitio uljem i to je to, ne smeta mi ako ostanu tragovi s vremenom. Stolice sam dodatno tapecirao... Obožavam starine, tražim ‘trifane‘ stvari. Tepisi su isto s Market placea, svake godine ih mijenjam, kao i zavjese, te redovno mijenjam displej predmeta koje aranžiram u stanu. Sviđa mi se stav Rite Konig, britanske dizajnerice interijera koju pratim, da treba stvari micati, i to mi je super, jer onda je stan aktivan, baš kao život."

image

Buketi preostali nakon revije, pomalo ocvali, no Robert voli imati doma cvijeće na ‘displeju‘ sve dok ne izgubi latice

Boris Kovacev/Cropix

VEZANO UZ TVOJ POSAO, KOJI SE PREDMETI VIDE U STANU?

"Definitivno mnogobrojni jastuci, uglavnom iz naše kolekcije HOME AND VINTAGE"

image
Boris Kovacev/Cropix

ŠTO TI JE BILO NAJVAŽNIJE KOD UREĐENJA ŽIVOTNOG PROSTORA?

"Nisam ulazio s previše razmišljanja oko toga, samo sam htio da ugođaj bude opušten i da odražava moj stil i ukus. Cijelo uređenje je ustvari odraz, tako da je došlo vrlo prirodno i organski."

NAJDRAŽA KNJIGA I ZAŠTO ILI ŠTO SAD ČITAŠ?

"Uvijek gravitiram prema povijesnim knjigama, i temama koje su vezane za carsku Rusiju koja je moja stalna opsesija. Od posljednjih da su mi se urezale kao dobre je definitivno ‘Kirka‘. Imam i posebne kao Madonninu knjigu ‘Sex‘, koju sam našao na Njuškalu, i Carine Roitfeld: Irreverent Limited Edition."

image
Boris Kovacev/Cropix

GDJE U STANU RADO SLUŠAŠ MUZIKU I KOJU...?

"Volim slušati LP ploče na gramofonu. Lagano skupljam zbirku albuma koje sam volio kroz život, na vinilu. Razni su, svi albumi od ABBA-e, fali mi samo jedan. Bio sam opsjednut i Novim Fosilima, to je meni početak i kraj svega. U kolekciji je i prvi album Whitney Huston, Pet Shop Boys, album ‘Faith‘ George Michaela koji sam našao kod uličnih prodavača ploča u Budimpešti... "

NAJBOLJI SUVENIR U STANU I ODAKLE JE?

"Cijeli stan je prepun dragocjenosti s mnogih putovanja širom svijeta - teško je izabrati samo jedan. Imam vinjeta u stanu, skupljam predmete po temama ruske, azijske, grčke, ima ih svuda i sve su na neki način povezane. U tome mi pomaže i skladište koje imam, i što je velika prednost - na istom katu u zgradi."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

PAS SE ZOVE SEKA?

"To nije pas, to je osoba (smije se). Seka ima devet godina, slika joj je bila na Facebooku... njena mama je nađena u šumi u Srbiji kako luta. Ime je dobila dijelom i po Seki Sablić, divi glumišta koju obožavam. Svaki dan Seki dam novi nadimak: Naomi, Žuži, Sestro, Kiki... Majka joj je bila engleski pointer, a otac je nepoznat."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

GDJE SI ZADNJE ZANIMLJIVO PUTOVAO?

"Svaka 2-3 mjeseca posjetim svoj omiljeni grad - Budimpeštu, jer osim što se tamo osjećam kao da sam doma - uvijek pogledam neku zanimljivu izložbu, obavezno obiđem omiljene second handove kao i trgovine s materijalima. Čim prijeđem most osjećam se kao doma."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽA SLIKA ILI FOTOGRAFIJA U STANU I ZAŠTO?

"Kopija slike ‘The Boxer‘ Konstantina Somova. Osim što je vizualno dojmljiva uvijek otvara razgovor s gostima (smije se)."

image
Boris Kovacev/Cropix

NEDAVNI FORA ULOV S HRELIĆA?

"Ovi murano puževi, trebalo bi malo obrisati prašinu s njih (smije se). I volim ovu sliku iz 1927. godine koja se zove Moj portret, jednog, kako piše na poleđini, stanovnika Martinovke, odlično paše uz ‘The Boxera‘. Kupio sam je za 10 kuna."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽI ULOV?

"Moja pokojna mama našla je jednu prekrasnu Hermes maramu, planiram je uokviriti, u skladištu je."

LIJEPO JE OVO KAMENJE S TUŽNIM OČIMA...

"Kamenčići Hanzi, inspirirale su me glumice iz 20-ih, jedno ljeto sam ih oslikao, nikad nisam na miru. Namjerno su se tada crtale takve tanke obrve da izazovu snažan dojam."

image
Boris Kovacev/Cropix

ILUSTRACIJE, SLIKE, DEKORACIJE VRLO SU PRISUTNE U TVOM DOMU.

"Moja prijateljica Tamara, kada je imala sedam godina, pitala je: ‘Ovdje je kao u muzeju, jel‘ ‘ko živi ovdje?‘. Mislim da ta anegdota govori sve."

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM FRIŽIDERU?

"Povrće i proteinska hrana."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOLIKO SE TVOJ STIL U MODI PRENIO NA STAN?

"Vjerujem da sve što jesi i kako živiš treba biti sinkronizirano u cjelinu i da sve govori o tebi i tvom ukusu - tako da je moj dom definitivno odraz mene kao osobe."

NEDAVNO SI IMAO VELIKU REVIJU. KOJI SU DOJMOVI?

"Presretan sam i zahvalan da nakon 22 godine stvaranja i djelovanja još uvijek imam entuzijazam i volju kao na samom početku."

image

Iz kolekcije i revije Manifesto

Zvonimir Ferinaatelier Ferinaz/

NAJBOLJE MJESTO ZA IZLAZAK U ZAGREBU?

"Definitivno nisam tip od izlaska, osim u radioni i u domu, najviše vremena provodim u teretani."

ŠTO TI ZNAČI ŽIVJETI U OVOM KVARTU BLIZU HARAMBAŠIĆEVE...?

"Obožavam svoju ulicu koja je puna drveća, lipe koje mirišu kada cvatu. Volim jednostavnost i mir ovog kvarta i odlične susjede."

MJESTO NA KOJE SE VESELIŠ IĆI USKORO...?

"Još nemam konkretne planove - ali volio bih na neki otok u oceanu gdje nema puno ljudi."

KOJU RUTINU PRAKTICIRAŠ KAD SI U STRESU?

"Nisam sklon stresu. Moj odgovor za sve i uvijek je kvalitetan trening u teretani."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

BAVIŠ LI SE UREĐENJEM INTERIJERA? JE LI UREĐENJE PROSTORA TVOJE MOGUĆE DODATNO ZVANJE?

"Obožavam to, i potencijalno se vidim u tom pozivu kada završim s modnom etapom svog stvaranja."

AKTIVNOST KOJU VOLIŠ - SPORT ILI KAO REKREACIJA...

"Opsjednut sam treniranjem i po riječima mog trenera - ja se rekreativno bavim bodybuildingom."

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODAO U GARDEROBU I BAŠ TE VESELI...?

"Gant Gatsby hlače iz second handa koje mi stoje kao salivene."

TVOJE PIĆE JE...

"Voda i zeleni čaj. Alkohol ne volim i ne konzumiram."

KAD SI BEZ INSPIRACIJE POMAŽE TI...

"Nisam nikada bez inspiracije. Život je inspiracija sam po sebi."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

DOBRA SERIJA KOJU SI NEDAVNO GLEDAO?

"Jako malo gledam općenito TV, ali redovito pratim i obožavam ‘Ru Paul drag race‘. Kad sam bio dijete, obožavao sam Dinastiju. Niti jedna glumica u seriji nije nosila dva puta isti komad odjeće, dizajner koji je osmislio odjeću imao je jak utjecaj na 80-te, jastučići na ramenima su njegovi. To je sve utjecalo i na to da želim biti kreator. Najveća kazna koju sam mogao dobiti bila je da nemrem gledati Dinastiju."

MENI JE SUPER SCENA IZ FILMOVA KOJE SMO TAD STALNO GLEDALI NA TV-u, KAD SCARLETT O‘HARA DA NAPRAVITI HALJINU OD ZAVJESA...

"To je kultna scena, ali mi je još draža scena kad u ‘Moje pjesme moji snovi‘ guvernanta Marija napravi odjeću za djecu od zavjesa."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

POSTOJI LI U SVIJETU MODE NETKO ILI NEŠTO TKO TE JOŠ ZNA IZNENADITI?

"Iznenadim se kada su ljudi pristojni i kolegijalni i kada mogu bez ega pohvaliti tuđi rad - i slobodno dijeliti svoja iskustva."

TKO TI JE MUZA?

"Sve žene koje volim i koje su mi pomogle da se ostvarim kao osoba."

NAJBOLJI SAVJET KOJI SI U ŽIVOTU DOBIO...?

"Od moje mame Marije, uvijek mi je govorila: dokle god vjeruješ u sebe - sve ostalo je nebitno. Samopouzdanja mi nikad nije nedostajalo, možda je prije bilo dijelom iz ega, a sad se stopilo u karakter."

NAJDRAŽI KOMAD ODJEĆE ILI KOLEKCIJA KOJI SI KREIRAO?

"Rekao bih cijela posljednja kolekcija Manifesto, jer doista me najviše opisuje kao osobu i autora u ovom trenutku, a opet je organski esencijalno moja."

GDJE SI ODRASTAO?

U Zagrebu

NAJDRAŽI UMJETNIK I ZAŠTO...?

"Caravaggio, Rubens, Van Gogh, Frida Kahlo, Michelangelo Buonarroti jer su svi potpuni genijalci i fascinantni stvaratelji čiji radovi su nadišli okvir vremena i prostora. Modernu umjetnost ne volim."

NAJVIŠE VOLIŠ SKUHATI?

"Domaću hranu."

ŠTO TI SE NAJVIŠE SVIĐA U GODINAMA U KOJIMA SI SAD?

"Sve! Obožavam svjesnost i osviještenost koja dolazi s vremenom, i obožavam kako izgledam. Godine su glupi socijalni konstrukt, kako te neki broj može odrediti?"

NAJDRAŽA TETOVAŽA?

"Sve koje imam jer sve govore moju životnu priču."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

A BILJKA?

"Skoro je 40 različitih biljaka u stanu, nemam neku koju favoriziram. Ali volim pelcere, pa ih sam razgranam, ostalo mi je iz djetinjstva kad bih čuo - imate li pelcer, susjeda."

ŠTO PRIPREMAŠ DALJE? GDE ĆEMO IDUĆE GLEDATI TVOJA DJELA?

"Definitivno nastavljam surfati na ovom kreativnom valu na kojem sam sada, a kuda će me val odnijeti - vidjet ćemo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:27