KREATIVNA VIZIONARKA

Rea ima samo 26 godina. Nakon studija arhitekture u Zagrebu hrabro je odlučila odseliti se, a danas osvaja Milano

 studio gi24
Mlada arhitektica i dizajnerica interijera pokazala nam je neke od svojih projekata koji se realiziraju po cijelom svijetu

Sa samo 26 godina, Rea Geštakovski već gradi ime u svijetu arhitekture i dizajna interijera. Odrasla u slikovitom Zagrebu, Rea je odmalena gajila strast prema kreativnosti. Ono što je započelo kao djetinjstvo ispunjeno interesom za umjetnost i dizajn, preraslo je u uspješnu karijeru izvan granica Lijepe naše.

Naime, nakon završetka preddiplomskog studija arhitekture u Zagrebu, Rea je odlučila napraviti hrabar potez i preseliti se u Milano, jedan od svjetskih centara dizajna, kako bi nastavila diplomski studij. Odluka je bila ambiciozna, no Rea je bila odlučna uroniti u grad poznat po bogatoj dizajnerskoj kulturi, dinamičnoj arhitekturi i vrhunskoj kreativnosti.

image

Arhitektica i dizajnerica interijera Rea Geštakovski

studio gi24

"Oduvijek sam voljela kako arhitektura i interijer mogu oblikovati način na koji ljudi doživljavaju prostor", kaže Rea.

I uspjela je. Njezin je diplomski rad osvojio nagradu kao najbolji diplomski rad u Italiji 2023. godine, a napisala ga je na temu invalidnosti. U Milanu je pokrenula i vlastiti studio za dizajn interijera pod nazivom "studio gi24", koji je doživio neočekivani uspjeh.

"Milano ima nevjerojatnu energiju, ovdje je dizajn sastavni dio svakodnevnog života. Inspirativno je raditi u gradu koji cijeni i tradiciju i inovaciju", dodaje.

Studio "studio gi24", kako kaže, odražava njezin prepoznatljiv stil - elegantnu ravnotežu čistih, modernih linija i toplih, ugodnih elemenata. Reini projekti često kombiniraju neutralne palete s prirodnim materijalima, stvarajući prostor koji je bezvremenski, ali suvremen. Svakom projektu pristupa cjelovito; ne razmišlja samo o estetici prostora, već razmatra njegovu funkcionalnost, protok i povezanost s okolinom.

U tek manje od godinu dana, studio gi24 privukao je pažnju svojim rafiniranim stambenim projektima u svijetu. Njezini dizajni su hvaljeni zbog promišljenog pristupa planiranju prostora, svjetlosti i teksture, čime je stekla sve veći broj klijenata i suradnji s modnim i dizajnerskim elitama Milana.

Pokrenuti vlastiti posao u tako mladim godinama za Reu je isprva, kako kaže, bilo zastrašujuće.

"Milano je prepun talentiranih dizajnera, lako se osjećati kao mala riba u velikom moru. No, vjerujem u svoju viziju i sretna sam što imam podršku koja mi je pomogla da rastem", kaže Rea koja na društvenim mrežama, gdje dijeli savjete oko uređenja interijera, najčešće pogreške prilikom samog uređenja, te kako uopće započeti uređivati svoj prostor, ima 57,7 tisuća pratitelja.

Do sada je, među ostalim, radila na projektima stambene namjene u Hrvatskoj, Saudijskoj Arabiji, Njemačkoj te Dubaiju. Većina njih je u finalnoj fazi realizacije, a neke nam je pokazala.

Njezini sljedeći projekti uključuju nastavak pomicanja granica dizajna no, prije svega, ostaje vjerna svojim korijenima.

"Zagreb će uvijek biti dio mene. To je mjesto gdje sam prvi put otkrila svoju ljubav prema dizajnu i taj dio nosim sa sobom gdje god da idem. Nevjerojatno je donijeti malo hrvatskog senzibiliteta u dizajnerski svijet Milana", kaže Rea.

Projekt u Dubaiju: Uređenje stana na 45. katu sa spektakularnim pogledom

"Klijent je zatražio preobrazbu dnevnog prostora u svom unajmljenom stanu, s naglaskom na namještaj umjesto na strukturne promjene, zadržavajući pritom fokus na eleganciji i sofisticiranosti. Glavni cilj bio je stvoriti luksuznu, toplu atmosferu u stilu sredine prošlog stoljeća, koji odiše bezvremenskom modernom estetikom. Klijent je zamislio prostor koji je jednostavan, ali efektan, gdje bi naglasak bio na upečatljivim umjetničkim djelima i pažljivo odabranim, jedinstvenim komadima namještaja".

image

Projekt uređenja stana koji pruža pogled na Burj Khalifu

studio gi24
image
studio gi24
image
studio gi24
image

Ovako je stan izgledao prije uređenja...

studio gi24

"Ključna točka dizajna bila je maksimalna valorizacija spektakularnog pogleda s 45. kata, koji pruža pogled na Burj Khalifu i čarobni zalazak sunca. Korištenje prirodnih materijala poput drva i kamena, u kombinaciji s mekim ambijentalnim osvjetljenjem, pojačava intimnost prostora i doprinosi osjećaju ugode. Svaki komad namještaja pažljivo je odabran kako bi se stvorio balans između funkcionalnosti i estetike. Klijent je imao posebnu želju integrirati radni prostor i blagovaonicu unutar dnevne sobe, pa su suptilni drveni elementi korišteni za dodavanje funkcionalnosti, bez narušavanja skladnog dizajna. Jedna od ključnih značajki dizajna je duga sofa koja diskretno odvaja ulazni hodnik od udobnog dnevnog prostora, pružajući prirodan prijelaz između zona. Ovaj element suptilno definira različite funkcionalne prostore, a da pritom ne narušava osjećaj otvorenosti. Blagovaonica i radni kutak elegantno su uklopljeni u prostor, balansirajući tamne i svijetle tonove namještaja kako bi se postigla harmonija i kohezivna atmosfera koja odiše smirenom sofisticiranošću".

Projekt u Saudijskoj Arabiji: Transformacija hladnog i sterilnog interijera

"Klijent je zatražio preuređenje potpuno praznog dnevnog boravka u stanu koji je planirao staviti u najam, ali sa specifičnim ciljem - zadržati troškove u okvirima budžeta, a istovremeno stvoriti prostor koji odiše toplinom i povezuje unutrašnjost s vanjskom prirodom".

image

Stan je oplemenjen kombinacijom prirodnih i industrijskih elemenata te strateški postavljenim biljkama

studio gi24
image
studio gi24

"Ideja je bila transformirati prvobitno hladan i sterilan interijer u ugodan, prirodom inspiriran ambijent. Klijentova želja bila je da sav namještaj bude izrađen od drva, s naglašenim metalnim detaljima koji daju prostoriji moderan, ali bezvremenski karakter. Ova kombinacija prirodnih i industrijskih elemenata omogućila je stvaranje skladnog spoja koji prostor čini sofisticiranim, ali istovremeno pristupačnim i ugodnim. Biljke su strateški postavljene kako bi dodatno oživjele prostor i stvorile osjećaj povezanosti s prirodom, dajući stanarima osjećaj mira i svježine. Poseban naglasak stavljen je na izbor blagovaonskih stolica, koje su postale ključna točka dizajna. Stolice, izrađene u bogatoj tamnozelenoj boji, savršeno nadopunjuju drvene tonove namještaja, a njihov sofisticiran ton unosi suptilnu eleganciju u prostor. Unatoč tome što su snažne i dominantne, njihova boja ne nadvladava ostatak interijera, već ga nježno i efektno nadopunjuje, stvarajući skladnu i umirujuću atmosferu. Jedan od najvažnijih elemenata dizajna svakako je i mekano ambijentalno osvjetljenje. Pažljivo postavljeno osvjetljenje ne samo da naglašava prirodne materijale i teksture u prostoru, već i stvara osjećaj topline i udobnosti, čineći prostoriju mnogo ugodnijom za boravak. Ovo osvjetljenje, u kombinaciji s prirodnim elementima i pažljivo odabranim namještajem, stvara atmosferu koja potiče opuštanje i čini prostor savršenim za buduće stanare koji traže mirnu oazu u urbanom okruženju".

Diplomski rad: Učionice na otvorenom kao spoj inovativnog dizajna i obrazovne filozofije

"U skladu s modernim konceptima dizajniranja učionica na otvorenom i temeljnim obrazovnim principima Montessori metode, moj projekt ima za cilj stvoriti inkluzivno okruženje koje omogućuje svim učenicima da uživaju u djetinjstvu s vršnjacima, prevladavajući sve fizičke, mentalne i druge prepreke koje mogu nastati uslijed izvanrednih situacija. Pristupačnost je ključni element ovog dizajnerskog rješenja. Svaka prostorija, kao i pristupačni krov, pažljivo su osmišljeni kako bi svako dijete, bez obzira na eventualne invaliditete, moglo koristiti i uživati u cjelokupnom prostoru. U tom kontekstu, rampe i dizala ne služe samo kao funkcionalni vertikalni elementi, već su i značajni dizajnerski dodaci koji prostoru daju dašak kreativnosti i razigranosti, čineći ga privlačnijim za djecu".

image

Cilj projekta bio je stvoriti inkluzivno okruženje koje omogućuje svim učenicima da uživaju u djetinjstvu s vršnjacima

studio gi24
image
studio gi24
image
studio gi24
image
studio gi24

"Personalizirani pristup Montessori obrazovanju ima potencijal da stvori atmosferu prihvaćanja i podrške, omogućujući učenicima s invaliditetom da napreduju i razvijaju svoje jedinstvene sposobnosti. Ovaj pristup ne samo da potiče individualni razvoj, već i suradnju među djecom, stvarajući zajednicu u kojoj se svi osjećaju uključeno. Ovaj projekt predstavlja spoj inovativnog dizajna i obrazovne filozofije, koji zajedno stvaraju prostor za učenje koji je ne samo funkcionalan, već i inspirativan. Učionice na otvorenom, obogaćene prirodom i dizajnirane s pažnjom prema svakom pojedincu, pružaju djeci priliku da istražuju, uče i rastu u sigurnom i poticajnom okruženju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 10:54