na sajmu IMM u Kölnu

PROGRAM DAS HAUS Kako bi dom trebao izgledati u 2017.?

Od 2012. na sajmu IMM u Kölnu održava se poseban program “Das Haus - Interiors on Stage” u sklopu kojega se poziva mladog arhitekta ili dizajnera da predstavi svoju viziju koncepta stambene kuće, dizajnirane i opremljene kako bi se zadovoljile suvremene potrebe modernog čovjeka, pri čemu je izložena instalacija svojevrsni portret autora jer na taj način izražava vlastite osobnosti istražujući mogućnosti dizajna interijera.


Nakon nekoliko europskih dizajnera i kineskih arhitekata, ove je godine gost bio američki dizajner Todd Bracher. Njegov dizajn preispituje tradicionalni pojam doma u kojem se isprepliću tri zone: kuhanje i objedovanje, odmor i higijena. Bracherova kuća, pak, ima dva isprepletena, ali značajno kontrasna prostora. Velika soba u svojstvu je ulaza te je okružena policama i tamnocrvenim polutransparentnim panelima od tkanine švicarske tekstilne tvrtke Création Baumann.



Svi aspekti suvremenog života smještaju se upravo na police, od knjiga do alata. Druga je soba u obliku crne kocke nad kojom je “lebdeća” kugla koja imitira Mjesečev sjaj, a unutar sobe su intimnije zone u kojima gosti mogu uživati u potpunoj privatnosti. Zona za higijenu, pak, smještena je na poziciji gdje se susreću zone za objedovanje i odmor.

- Zašto odabiremo određeni stil života? Želimo dovesti u pitanje naše shvaćanje onoga što čini moderan život, razmisliti o načelima koja definiraju dom i zapitati se ispunjavaju li današnje uvjete - pojasnio je 41-godišnji arhitekt čime se vodio osmišljavajući “Das Haus 2017”.




Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. listopad 2024 10:16