Za prste polizat

Prava umjetnost stola je... na stolu: 4 poznata chefa donose 4 posebna jela na 4 tanjura

 Berislava Picek/ CROPIX
​​Izbor tanjura za serviranje hrana može biti prema raspoloženju, trendu ili jednostavno imamo tanjure za obične i posebne trenutke

Tanjuri su bez sumnje jedan od najdekorativnijih detalja doma, na tržištu se nudi zaista raznolik odabir, a mi smo zamolili hrvatske poznate chefove da sami odaberu tanjure koji im se sviđaju i naprave jelo samo za njih. Rezultat je, sigurni smo da ćete se složiti, divan, a nadamo se da će i vama pomoći u dekoriranju savršenog jela (i tanjura, naravno).

image
Berislava Picek/ CROPIX

Priprema jela: Ana Grgić, glavni chef kuhinje hotela Esplanade

image
Berislava Picek/ CROPIX

Za ovaj lijepi tanjur odmah je imala viziju moussa od kozje skute s dodatkom nježne bazge koja je podsjeća na djetinjstvo. Uz hrskavost aromatične jagode slastica je zaokružila taj valoviti tanjur. Lagani ljetni desert je ono što Ana voli, a ljeto je ovo godine posebno jer je šestomjesečna kći Vita centar svih obiteljskih druženja i to zajedničko vrijeme je, za nju, najdragocjenije.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Valoviti tanjur

  • Dizajnerica: Nevia Vukelić
  • Promjer: 25,5 cm
  • Cijena: 166 kn
  • Gdje kupiti? Modus design shop
image
Berislava Picek/ CROPIX

Priprema jela: Mario Mihelj, chef restorana El Toro

image
Berislava Picek/ CROPIX

Moćan i težak, pravi "muški" tanjur ispred chefa Marija koji je znao da će meso na tanjuru biti baš jednako snažna i mirisna janjetina. Iskoristio je kosinu na tanjuru za rajčice i prah peršina mente i kopra. Kada ljeto krene, Mario se posvećuje obitelj. I tada su glavni u izboru hrane 9-godišnja kći Hana i 2,5-godišnji sin Grga, a njegovi ljetni okusi tada su plodovi mora, bosiljak i osvježavajući Aperol.

image

Berislava Picek/ CROPIX

Tanjur Beskonačno

  • Dizajnerica: Martina Franić
  • Materijal: na lončarskom kolu krupno šamotirana glina, paljena na 1300 stupnjeva
  • Promjer: 32 cm
  • Cijena: 1200 kn
  • Gdje kupiti? Galerija Pepel
image
Berislava Picek/ CROPIX

Priprema jela: Petra Jelenić, pastry chef Petra&Mak

image
Berislava Picek/ CROPIX

Petra u ljetnim vrućinama mir i odmor pronalazi u šumi Žumberka, i tanjur kao list odmah je bio njen izbor. Nježna pastelna boja uklopila se u njenu slasticu ušećerenih ljekovitih listova i cvjetova koji je nazvala jestivi herbarij. Sočni biskvit na bazi limuna, naranče i maka baza je uz kremu od limuna koja ljeti osvježava.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Villeroy & Boch

  • Linija: It’s my match
  • Materijal: porculan u bojama bež, ružičasta i tamno zelena
  • Promjer: 24 cm
  • Cijena: 129 ili 116 kn
  • Gdje kupiti? Bella forma
image
Berislava Picek/ CROPIX

Priprema jela: Matija Bogdan, chef restorana ManO

image
Berislava Picek/ CROPIX

Matija je "oslikao" taj neobičan tanjur i osim brancina koji je ukrasio tapenadom od blitve i cvijećem medvjeđeg luka tanjur je u svojim plavim zonama još više pojačao ljepotu i raznolikost hrane. A ljeto je Matiji rođendan, toplina u zraku i u bojama, miris pokošene trave i osvježenje gemištom, najdražeg hladnog ljetnog pića.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Tanjur Pluton

  • Kolekcija: Cosmic Diner (unutar kolekcije su i drugi planeti Jupiter, Saturn, Mars, Mjesec…)
  • Dizajn: Diesel living & Seletti
  • Materijal: oslikani porculan
  • Promjer: 26 cm
  • Cijena: 370 kn
  • Gdje kupiti? Dizajnholik
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. studeni 2024 00:24