divne i reciklirane

Poznati arhitektonski ured Snøhetta osmislio staklene pločice od e-otpada

 Snøhetta
Nakon niza ispitivanja, prototipova i varijacija, tim je razvio standardni proces za recikliranje staklenih komponenti e-otpada

Iako je uglavnom povezan s plažama i dječjim igralištima, pijesak je vrlo važan resurs za naše društvo usmjereno na tehnologiju. Neophodan je za proizvodnju silikonskih mikročipova, optičkih kabela, izolacije i solarnih ćelija, dok je također primarni sastojak stakla, koji se koristi u potrošačkim elektroničkim proizvodima kao što su hladnjaci, mikrovalne pećnice i računala.

image
Snøhetta

Unatoč napornim pokušajima ekstrakcije, transporta, rafiniranja i obrade pijeska u složene elektroničke komponente, vrlo se malo radi na recikliranju tih komponenti kada elektronička roba dođe do kraja svog vijeka trajanja, a zatim se jednostavno baca na smetlište. Staklo ima izvrsna svojstva materijala za recikliranje, ali EU direktive o učinkovitoj preradi stakla iz elektroničkog otpada (e-otpad) trenutno ne postoje. Kako bi riješio ovaj problem, norveški arhitektonski projektantski ured Snøhetta, u suradnji sa studiom Plastique iz Bruxellesa, radi na istraživačkom projektu pod nazivom 'common sands – forite', koji istražuje mogućnost recikliranja i korištenja stakla sadržanog u elektroničkom otpadu.

image
Snøhetta
image
Snøhetta

E-OTPADNO STAKLO PRETVORENO U PLOČICE

Na temelju postojećeg istraživanja studija Plastique, 'common sands – forite' prerastao je u zajednički istraživački projekt između belgijske tvrtke i Snøhette, s ciljem istraživanja potencijalne primjene recikliranog staklenog e-otpada. Nakon višestrukih ispitivanja, prototipova i varijacija, tim je razvio standardni proces za recikliranje staklenih komponenti e-otpada, kao i aplikaciju koja integrira i slavi njegovu promjenjivu kvalitetu materijala: staklene pločice.

image
Snøhetta
image
Snøhetta

Talijanski proizvođač keramičkih pločica Fornace Brioni kasnije se pridružio projektu, unoseći svoje iskustvo, industrijsko znanje i proizvodne kapacitete.

JEDINSTVENE PLOČICE IZGLEDA POPUT TERAZZA

Koristeći reciklirano staklo, dizajneri su stvorili pločice u dvije različite veličine, neprozirne i prozirne. Svaka od njih prikazuje jedinstveni uzorak i izraz, dok sve pločice predstavljaju duboko složenu kvalitetu materijala nalik terazzu. Kao rezultat toga, prikladni su za širok raspon arhitektonskih primjena, uključujući i površinsku pokrivenost i poluprozirne pregradne elemente.

image
Snøhetta
image
Snøhetta

'Common sands – forite' iskorištavaju prednosti jedinstvenog sastava, boje i strukturnih svojstava otpadnog materijala kako bi formirali niz arhitektonskih staklenih pločica. Projekt svoj glavni fokus stavlja na otpadno staklo iz pećnica i mikrovalnih pećnica kao polazišnu točku kako bi se pokazala estetska dubina, funkcija i potencijal recikliranog materijala. Međutim, zasigurno nije ograničen samo na ovaj materijalni tok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:50