Ovo je najvažnija prostorija u domu. Biraj pametno!

Donosimo vam savjete, ideje i inspiracije kako urediti dnevnu sobu

Opća, radna i LED rasvjeta

Vrlo je važno odabrati kvalitetnu rasvjetu i dobro je razmjestiti. Svjetlo ni u kojem slučaju ne smije predstavljati napor – ne smije ga biti niti premalo niti previše. Zato je uvijek dobro imati nekoliko manjih izvora. Centralno osvjetljenje gotovo se nikada ne koristi jer je neugodno i na kraju ga palimo samo prilikom čišćenja. Svjetlo mora biti toplo i mekano, disperzivno i indirektno. Najbolje su zidne i podne samostojeće svjetiljke koje u raznim kombinacijama paljenja mogu stvoriti različite atmosfere i pridonijeti ugođaju. Drugim riječima, potrebna je ambijentalna i funkcionalna rasvjeta, odnosno opća i radna. Bit će dovoljno postavljanje rasvjetnog tijela iznad stola za blagovanje i uz TV, a preporučuje se i korištenje LED rasvjete.

Najčešće su pogreške…

U građevinsko-prostornom smislu najčešće se griješi ako vlasnici naprave izmjene prostora mimo projekta pa se kasnije čude. Također, prilikom opremanja nemojte zatrpati boravak raznim sitnicama. Nepotrebni detalji neće postići željeni ugođaj i s vremenom će samo skupljati prašinu. Ne treba slijepo pratiti trendove jer se nećete moći opustiti u vlastitom boravku. Primjerice, ako imate djecu, ne preporučuje se kupnja bijelog namještaja zbog čestog prljanja. Ako ste u godinama kada se više nije tako lako dići iz sjedećeg položaja, ultra moderan, nizak i dubok trosjed nije za vas. Stolić koji izgleda poput skulpture, ali nije nadohvat ruke uz sofu, gubi svoju funkciju… Rasvjeta ne smije biti zadnja na popisu, a za dobru atmosferu neće biti dovoljna najpovoljnija plafonjera.

Što kupiti za 20.000 kuna?

Angažirajte arhitekta ili dizajnera. Ovisno o zahvatu, dakle veličini projekta i vrsti projektne dokumentacije, cijena može biti već od 5 €/m2, a okvirna iznosi od 17 do 25 €/m2. Ako se radi o idejnom riješenju, ono može biti oko 10 €/m2. Odredite prioritete za osnovne stvari. Za elemente koji se žele duže zadržati isplati se dati veći iznos, dok se zavjese ili stolić mogu kupiti povoljnije. Tada vam za dvije godine neće biti žao zamijeniti ih novima. Ako nemate dovoljno novca za kupnju nove sofe, kupite presvlaku i dekorativne jastuke. Može se kupiti i kvalitetna LED lampa, prelakirati stol, uokviriti printevi grafike… Mogu se obojati i zidovi: soboslikar neka oboji jedan zid žarkom bojom, a ostale možete vi u bijelo.

Što na pod, a što na zid?

Boje treba unijeti na prava mjesta i u pravoj količini. Bez rizika za velike se plohe, poput zidova i sofa, mogu koristiti neutralnije boje: tonovi sive i boje pijeska, a na manjim plohama, jednom zidu ili pokretnoj manjoj opremi intenzivnije boje kako se ne bi ugušio prostor. U trendu su magnetne te boje koje imitiraju školsku ploču. Valja spomenuti kako je zidove uvijek lako prebojati, iako su sve boje, osim bijele, osjetljive i traže da se kod oštećenja boja cijela površina. Što se tiče podnih obloga i materijala namještaja, oni dolaze do izražaja kada se kombiniraju. Za pod se najčešće koristi drvo koje daje topli ugođaj, iako je osjetljiviji materijal. Međutim, struktura i toplina drvenog stola, primjerice, više će se istaknuti ako pod nije drveni.

Čišćenje i održavanje

Deset minuta – točno toliko vremena potrebno je od dolaska djeteta iz vrtića da kompletan dnevni boravak bude u kaosu. Počevši od igračaka na podu, prolivenog soka, mrvica hrane doslovno posvuda… Stoga, imate li živahnog mališana, razmislite o kupnji tepiha ili tepisona. Dok dijete ne prohoda, tepih može biti na podu, ali kada završi faza puzanja, pogotovo ako imate parkete koji su uglavnom topli da i usred zime djetetu ne bude hladno, dobro je maknuti tepih. I iako se čini da se pospremanje tog silnog nereda, koji ma koliko se trudili nastaje svaki dan, traje nekoliko sati, riječ je o deset minuta posla. I vjerujemo kako ne treba posebno naglašavati da sredstva za čišcenje treba držati izvan dohvata djeteta jer će mu šarena pakiranja itekako biti privlačna.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 18:42