snaga vjetra

Ove plutajuće električne mreže zauzimaju manje prostora i mogu napajati 80 000 domova

 Wind Catching Systems
Samo pet mreža može proizvesti više energije od 25 tradicionalnih vjetroturbina

Kako svijet nastavlja tražiti čiste izvore energije, norveški Wind Catching Systems objavio je novi koncept koji mijenja način na koji razmišljamo o vjetroelektranama. Njihova plutajuća električna mreža sastoji se od više od 100 malih turbina s više rotora za koje tvrde da bi proizvele dovoljno energije za napajanje 80 000 europskih domova. To je impresivna tvrdnja tvrtke koja je osnovana tek prije nekoliko godina, točnije 2017.

image
Wind Catching Systems

Prikazi prikazuju mamutske mreže, koje su visoke više od 300 metara, smještene na platformama koje su usidrene za dno oceana. Korištenjem prednosti tehnologije koju koriste naftna i plinska industrija, platforme su sigurne i imaju minimalan utjecaj na okoliš. Samo pet mreža može proizvesti više energije od 25 tradicionalnih vjetroturbina.

image
Wind Catching Systems

Uobičajena zamjerka vjetroelektranama je prostor koji zauzimaju, ali mreža Wind Catching Systems se razrjeđuje zbog svog kompaktnog dizajna. Mala veličina pojedinačnih turbina čini instalaciju i održavanje jednostavnim, bez potrebe za posebnim plovilima ili dizalicama. S procijenjenim vijekom trajanja od 50 godina, također su dizajnirane da budu skalabilne.

image
Wind Catching Systems

Systems navodi da tradicionalne vjetroturbine ograničavaju izlaz energije u slučaju jakih vjetrova jer počnu pomicati svoje lopatice kako bi ih zaštitile od oštećenja. Male turbine u elektroenergetskoj mreži zapravo rade bolje na jakom vjetru i proizvode 2,5 puta više godišnje energije po zahvaćenom području od tradicionalnih turbina.

image
Wind Catching Systems

Wind Catching Systems kaže da može isporučiti sustav na paritetu mreže, što znači da bi odgovarao ili pobijedio cijenu trenutne energije. Iako je energija vjetra na moru obično skuplja od kopnenih vjetroelektrana ili solarne energije, tvrtka se nada još više smanjiti troškove kako povećavaju proizvodnju.

Iako još nisu objavili nikakve informacije o nadolazećim instalacijama uživo, nova tehnologija zasigurno izaziva uzbuđenje. Sada će sve oči biti uprte u Wind Catching Systems kako bi vidjeli kako i kada će ispuniti svoja obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:42