SHOPPING VODIČ

Ovaj je trend osvojio svijet interijera, a mi smo odabrali komade kojima možete postići taj neodoljiv stil i u svojem domu

Posebnost "color-blockinga" krije se u njegovoj privlačnosti: s jedne strane je apstraktan i minimalistički, a s druge veseo, živahan i atmosferičan

Nakon modne industrije, "color-blocking" osvaja i svijet interijera. Riječ je o trendu koji je inspiriran modnim pistama iz 80-ih godina prošlog stoljeća, a koji podrazumijeva suprotstavljanje naizgled nespojivih boja s različitih strana spektra, čineći hrabre i zanimljive kombinacije. Smatra se kako je "color-blocking" nastao prema umjetničkim djelima nizozemskog slikara Pieta Mondriana, čiji je tadašnji novi stil inspirirao modnog dizajnera Yvesa Saint Laurenta na kreiranje legendarne haljine Mondrian.

Osim u odjevnim kombinacijama, sve je popularniji i u domu. "Color-blocking" odnosi se, dakle, na dramatično spajanje dvije ili tri različite, ali komplementarne boje. Također, pod blok-bojama smatraju se i one koji nisu izravne suprotnosti u spektru. Primjerice, žuta i narančasta su jedna do druge, ali dodavanje ljubičaste u toj kombinaciji stvara "color-block". Karakteriziraju ga nijanse visokog kontrasta i geometrijski oblici, čime se otvaraju brojne kombinacije za kreiranje interijera koji odiše toplinom i vedrinom.

image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK
image
/SHUTTERSTOCK

No, treba znati koje boje najbolje funkcioniraju zajedno kako bi se postigao željeni dojam. Poželjne su hrabre kombinacije jarkih boja, poput prijateljske žute s hladnom plavom, vatreno crvene s bogatom zelenom, ali i crvene s narančastom. Iako mnogi navode kako se i pojedinačni šareni komadi namještaja također mogu upariti, preporučljivo bi bilo da se eksperimentira s jednobojnim elementima. Uz jarke boje, popularne su i pastelne nijanse, a za cjelokupni dojam ključno je pronaći skladnu kombinaciju različitih boja i oblika. Zato se i ovdje primijenjuje staro pravilo "manje je više". U svakom slučaju, posebnost "color-blockinga" krije se u njegovoj privlačnosti: s jedne strane je apstraktan i minimalistički, a s druge veseo, živahan i atmosferičan.

Stoga, nemojte se bojati u životni prostor unijeti dozu zarigrane žute, zelene, crvene, plave... Evo nekih naših prijedloga!

image

Diva, krevet za mačke i pse, 224,87 €, Kare Design Hrvatska

Kare Design Hrvatska
image

Console Concertina Colore 136x40cm, 1558 €, Kare Design Hrvatska

Kare Design Hrvatska
image

Echo fotelja by Grupa, cijena na upit, Prostoria

Prostoria
image

Panton stolac, dizajn Verner Panton, 1959, proizvođač: VITRA, 1220 €

VITRA
image

Čaša sa slamkom Rainbow, 1,99 €, Emmezeta

Emmezeta
image

Dekoracija Dog Graffity Richmond, 47 €, Vivre

Vivre
image

Bellhop Table, dizajn Edward Barber & Jay Osgerby, proizvođač: FLOS, 205 €, Themelia

Themelia
image

Eames, plastični stolac DSR,Charles & Ray Eames, 1950, proizvođač: VITRA, 260 €

MARC EGGIMANN/
image

Galaxy Watch5 i Watch5 Pro satovi, cijena na upit, Samsung

Samsung
image

Zidni sat Beach Ball, 15,60 €, Bazzar

Konceptus Design
image

Slika iz ciklusa “Konstelacije II” by Koraljka Kovač, 220,31 €, Modus

Modus
image

Trosjed na razvlačenje Talin, od 798,75 €, Prima

Prima
image

Viseća lampa Colors, cijena na upit, Konceptus Design, Bazzar

Konceptus Design
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 15:26