Površine ne moraju biti sive i jednolične. Ako želite dodati kreativan zaokret vašoj kuhinjskoj radnoj ploči, podu ili kupaonskom umivaoniku, postoji samo jedan materijal kojem se možete okrenuti: teraco. Naziv terrazzo potječe od latinske riječi ‘terra‘, što znači tlo, a ovaj kompozitni materijal svakom interijeru daje zanatski, mediteranski dojam. Evo našeg kratkog vodiča za korištenje u vašem domu.
Što je terrazzo?
Terrazzo, kompozitni materijal mramornih krhotina umetnutih u cement, nastao je u Italiji u 16. stoljeću kao način ponovne upotrebe ostataka kamena. Ulijeva se na licu mjesta ručno ili se unaprijed lijeva u blokove koji se mogu izrezati na željenu veličinu. Možete ga kupiti i kao gotove pločice, koje se lako postavljaju ravno na podove i zidove.
Zašto odabrati terrazzo?
Postoje gotovo neograničene mogućnosti boja i materijala – fragmenti mogu biti bilo što, od mramora do kvarca, stakla i metala – i izuzetno je otporan pa ga često vlasnici restauriraju. Osim toga, s obzirom na to da je izrađen od ostataka, terrazzo je također održiva opcija ukrašavanja.
Gdje se može koristiti terrazzo?
Nakon što se zatvori kako bi se osigurala otpornost na vodu, može se nanijeti na bilo koji unutarnji zid ili pod, uključujući kuhinje i kupaonice. Terrazzo učinkovito zadržava toplinu pa je odličan izbor za podno grijanje. Osim toga, može se uliti u sve kalupe, pa se sada koristi za izradu namještaja i kućnih potrepština.
Je li terrazzo jednostavan za održavanje?
Za čišćenje je potrebna jednostavna krpa ili najlonska četka za ribanje. Izliveni teraco, međutim, skloniji je pucanju od ploča. Kako bi ga obnovili, stručnjak mora ponovno brusiti i ispolirati pod.
Koje su najnovije inovacije u terrazzo?
Za proizvodnju teraca sada se koristi smola kao i tradicionalni cement. To je skuplja opcija, ali ima glađu završnu obradu i vrlo je otporan na ogrebotine i pucanje.
Koliko to košta?
Standardne pločice počinju od oko 15 eura po kvadratnom metru, dok će vas lijevani teraco po narudžbi koštati znatno više po kvadratnom metru nakon što je postavljen i poliran.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....