![Mesnica/ilustracija](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/05/08/k_26062685_640.jpg)
Zagrebački je Advent čarobniji za još jedno gastro iskustvo – Rougemarin City je na mjesec dana postao Journal pop up We Love Local. Svi obožavatelji vrhunskih gastro užitaka cijelog će prosinca u samom srcu grada moći isprobati specijalni We Love Xmas menu, maštovitu reinterpretaciju tradicionalnih hrvatskih jela u street food varijanti. Sva ova adventska i božićna jela su spravljena isključivo od lokalnih namirnica koje su uzgojili i proizveli sjajni mali domaći proizvođači, baš u skladu s filozofijom gastronomske platforme We Love Local.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-6.jpg)
Domaća jela koja servira Journal pop up We Love Local potpisuje slavni chef Marin Medak, a u duhu adventa nude se po pristupačnim cijenama. Dolaze u dva različita serviranja: u porcijama normalne veličine ili novim malim porcijama small plates, izvrsnima za degustaciju. To su odlične vijesti za sve gurmane koji vole uroniti u lokalne okuse jer sada mogu uživati u istraživanju savršenog We Love Xmas menija, a da to ne predstavlja veliki financijski zalogaj.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-25.jpg)
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-16.jpg)
Svi vole lokalno
Gastronomska platforma We Love Local, koja je u manje od godinu dana postojanja vratila u modu lokalnu hranu i sezonske namirnice, predstavila je jučer Journal pop up We Love Local i tim povodom okupila brojne ljubitelje vrhunske hrane, cijenjene chefove, gastro novinare, foodije, food blogere i poznate Zagrepčane koji su imali priliku uživati u inovativnom We Love Xmas meniju dostupnom tijekom cijelog prosinca u Rougemarinu City. Među okupljenima su bili i Iva Radić, Saša Lozar, Suzy Josipović, Otto Barić, Marin Medak i mnogi drugi.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-20.jpg)
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-26.jpg)
Chef Marin Medak, veliki zagovornik projekta We Love Local i zaljubljenik u svježe sezonske namirnice, gostima je pripremio izbor vrhunskih domaćih delicija koje krase We Love Xmas menu. Pred njih su stigle razigrane male small plates porcije nudeći sjajna sjećanja na djetinjstvo i poneku naznaku okusa koje smo zavoljeli na putovanjima. Miris delicija najljepšeg doba godine je ispunio prostoriju i uzvanicima donio poznatu blagdansku toplinu oko srca.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-28.jpg)
Kad talent sretne ljubav
Na pladnjevima su stizala redom hladna predjela neobičnih naziva: Smotani pršut, Livada i pastir, Bombon brudet, a za njima i najkrepkija Batat juha koju smo ikad probali. Odmah zatim stigla su topla predjela s We Love Xmas menija: Skradinski rižoto, Tuna paštašuta i neobična Ramen purica. Glavna jela, Božićna patka, Janjeća koljenica u sarmi, Badnji mix i Vučena pašticada su kao kruna večeri, prije raskošne palete slatkih jela, oduševila sve prisutne. Gosti su pohvalili poznate i drage mirise i okuse koji daju najljepši osjećaj toplog i sretnog doma.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-35.jpg)
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-29.jpg)
Čarobnjak Medak je sve zajedno začinio svojim novim koktelom Rouge Bure, kreiranim posebno za ovu priliku. Ovaj Medakov odležani Negroni naišao je samo na riječi hvale, a kako i ne bi kad su njegovi pažljivo odabrani sastojci najbolji plodovi rada vrijednih istarskih ruku obitelji Rossi. Adventski odležani Negroni čarobnim čine Rossi Nostromo gin, Rossi Amaro Istriano i Rossi Muškat Žuti. Čarobna zemlja Istra u svom uobičajeno sjajnom izdanju.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-60.jpg)
„Živjeti lokalno znači živjeti održivo. Moramo se zapitati je li održivo jesti namirnice s drugog kraja svijeta koje se transportiraju do nas po nekoliko dana u nekoliko prijevoznih sredstava. Za ovu smo priliku kreirali jelovnik inspiriran tradicionalnim hrvatskim jelima koja su sastavni dio blagdanskog stola, ali smo ih interpretirali na urbani street food način i time istaknuli novu dimenziju već poznatih jela“ izjavio je Chef Marin Medak, duh pokretač hrvatske gastronomije.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-157.jpg)
„Ramen purica, primjerice, je zagorska purica koju smo konfitirali, što je francuska tehnika kuhanja, a zatim pripremili na japanski način. U svakom je jelu isprepleteno jako puno tehnika, ali smo ipak zadržali pridjev lokalnog jer jela pripremaju lokalni ljudi od lokalnih namirnica kupljenih kod hrvatskih proizvođača“, zaključio je Medak.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-69.jpg)
Pohvala lokalnim proizvođačima
Kušanje ovih lokalnih delicija s ekskluzivnog We Love Xmas menija odlično su popratila fina vina obitelji Filipec: elegantni cvjetno-voćni Sivi pinot, rubinsko crveni Cuvee Roko i damsko vino Rose Tia. Na stolovima se našla i hvaljena Samoborska muštarda obitelji Filipec, a večer prepunu dobrih okusa otvorio je njihov autohtoni samoborski aperitiv Bermet Filipec, aromatizirano vino gorko-slatkog okusa koje se već dva stoljeća priprema od biranih sorti grožđa s najsunčanijih obronaka Samoborskog gorja, pelina, južnog voća i prstohvata majstorskih tajni. Uživati se moglo i u najstarijem i najpoznatijiem Badelov premium biljnom likeru – Antique Pelinkovac koji se od 1862. proizvodi na istovjetan, tradicionalan način, prema izvornom receptu, od 100% prirodnih sastojaka.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-37.jpg)
Pažnju su okusom i vibrantnom bojom plijenile prirodne domaće rakije Hedonica, majstorski proizvod samoborske boutique destilerije. Ova jedinstvena linija rakija raznih okusa nastaje tradicionalnom metodom proizvodnje te korištenjem samo prirodnih sastojaka. Članovi OPG-a Mahović potpuno su predani izvrsnosti pa ne čudi da su osvojili medalje na brojnim međunarodnim natjecanjima za vinjak Perun i rakiju Imperial Karamut na bazi Kruške Tepke. Gosti su kušali i pohvalili Hedonica rakiju od šipka Ruža Davnina i onu na bazi mirisne jabuke, odležanu dvije godine u hrastovim bačvama, kojoj ime Munja savršeno pristaje.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/Iva Radić, We Love Local.jpg)
Sve su prisutne oduševili i prirodni proizvodi od eko certificiranih borovnica, koje proizvode vrijedne ruke OPG-a Lisjak iz Šenkovca pod etiketom Eko borovnice Lisjak. Gosti su imali priliku isprobati nevjerojatne delicije: Eko pekmez od borovnica sa šećerom, Eko pekmez od borovnica bez šećera, Eko sirup od lavande i borovnica, Preljev od borovnica i kakaa i fantastičan slatko-ljuti umak Red Hot Blue.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/Marin Medak.jpg)
Dalmacija je mjesto gdje se susreću sunce, vjetar, eterični aerosol i ljeto, a dobri domaćini dragocjene plodove te prirode čuvaju u bočicama kao lijek. Jedni od njih su i članovi obitelji Škrobica, vrijedni maslinari iz srca Dalmacije, s Čiova. Pažnju koju već generacijama posvećuju svojim maslinama, uspješno pretaču u najkvalitetnija dalmatinska ulja koja osvajaju nagrade na svim natjecanjima na kojima se pojave.
Među nebrojenim divotama našli su se i najbolji kolačići iz zagrebačkog Zvona Cateringa koji je nedavno proslavio veliki 25. rođendan. To su Finanzieri, ukusni kolačići s orasima koji imaju zanimljivu pozadinsku priču po kojoj su dobili i ime. Pariški su brokeri žudjeli za slasticom koja se jede s nogu, a ne prlja prste i tako je nastao originalni Finanzier, kolačić u obliku zlatne poluge. S vremenom se oblik promijenio, ali Finanzier je ostao jednako popularan i poprilično lokalan slatki užitak.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-109.jpg)
S adventskog gastro druženja projekta We Love Local, gosti su kući ponijeli goody bag ukusnog i poželjnog sadržaja. U njemu su svoje mjesto našli: prefine majstorske čokoladne pločice Artisan by Rougemarin okusa lješnjak – kulen za kojima čeznu ljubitelji prave čokolade, Red Hot Blue umak od borovnica i chilli papričica OPG-a Lisjak, tradicionalno proizvedene rakije Hedonica predivnih vibrantnih boja obogaćene samo prirodnim okusima, ukusni kolačići Zvona Cateringa Finanzieri, lješnjaci brenda Natura iz Marjan voća i must have rokovnik za 2020. – onaj portala Journal.hr.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-166.jpg)
We Love Local
We Love Local su prije nepunih godinu dana pokrenuli marketinška agencija Alert i lifestyle portal Journal.hr, uz svesrdnu podršku dvojice vrhunskih chefova, znalaca i gastronomskih vizionara Marina Medaka, vlasnika kultnog Rougemarina i Rudolfa Štefana, vlasnika Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog restorana Pelegrini te ujedno domaćina Chefs’ Stagea i pokretača zaklade Budi Foodie.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-78.jpg)
Svoj tada novi uzbudljivi projekt nazvali su We Love Local jer su svi odreda zaljubljenici u pravu hranu, koji vole i cijene izvorno, domaće i lokalno. Bespogovorno se slažu kako obroci koji se poslužuju u restoranima trebaju biti zavodljive i aromatične eksplozije okusa, teksturom bogate priče o plodnoj zemlji, oku ugodne posvete tradiciji i nutritivne poslastice za um i nepce. I, najvažnije, smatraju kako obroci trebaju biti spravljeni od lokalno uzgojenih namirnica.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2019/12/6/17/We-Love-Local-Journal-77.jpg)
We Love Local je platforma koja povezuje male lokalne uzgajivače i proizvođače hrane s restoranima koji serviraju najbolja jela pripremljena od lokalnih namirnica. Cilj im je podrška, rast, jačanje i ekonomsko osnaživanje malih proizvođača autohtonih proizvoda te prepoznavanje i promocija izvrsnosti hrvatske gastronomije.
Pozivamo vas da se i vi pridružite ovoj ukusnoj i društveno korisnoj promjeni. Birajte i jedite bolje i kod kuće i vani, zavolite lokalno!
We Love Local pratiti možete na društvenim mrežama: Facebooku i Instagramu.
Foto: Sanja Tušek