KORANA U GOSTIMA

‘Obožavam sajam na Britancu. Tamo sam našao drvena korita, kojih imam 12 komada‘

 Boris Kovacev/Cropix
Posjetili smo veleposlanika Čilea, u rezidenciji s mnogo etnografskih detalja i razgovarali o mogućem dolasku predsjednika Borica

Veleposlanik Čilea Cristián Edgardo Streeter Nebel dočekao nas je u svojoj rezidenciji na Pantovčaku u Zagrebu, u ugodnoj, opuštenoj atmosferi. Padala je kiša pa se kroz velike staklene stijene, odakle inače puca pogled na grad, nije vidjelo mnogo. No interijer nam je bio dovoljno zanimljiv, ispunjen mnogim detaljima u kojima, stekli smo dojam, veleposlanik uživa slažući ih u njemu posebne kompozicije.

Prije Hrvatske bio je veleposlanik Čilea u Irskoj, a ovdje je dužnost preuzeo u ljeto 2022. godine... Otok na kojem je rođen zove se Chiloe, a najveći je u istoimenom arhipelagu na zapadnoj obali Čilea, u Tihom oceanu.

Mladi čileanski predsjednik Gabriel Boric hrvatskog je podrijetla, kao i mnogi drugi uvaženi stanovnici te goleme zemlje. Prvi su doseljenici iz Hrvatske stigli u Čile krajem 19. stoljeća, većina s otoka Brača, i to iz ekonomskih razloga, nakon propadanja vinove loze. Veleposlanik nam govori kako je u osnovnoj školi s njim u razred išlo nekoliko Hrvata, samo tada toga nije bio svjestan, ali se sjeća imena kao što je Danica...

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

U ulaznom hodniku u veleposlanikovoj rezidenciji na zidu je velika tkanina čileanskog plemena Indijanaca Mapuche te njihov nakit, a ispod se na stalaži nalazi veliko drveno korito iz Hrvatske. Voli etnološke motive pa ih je sakupio mnogo na različitim mjestima gdje je bio.

KAKO BISTE OPISALI SVOJU REZIDENCIJU U ZAGREBU ŠTO SE TIČE STILA I DEKORACIJA?

"Namjera mi je bila da bude udobna. Nema definirani stil, nego bih rekao da je više-manje eklektična."

VI STE KOLEKCIONAR, KOJI SU VAM PREDMETI ZANIMLJIVI?

"Ne smatram se kolekcionarom. Zapravo, posebnost uređenja ove kuće su stvari koje su raznolikog podrijetla i međusobno se miješaju bez obzira na vrijednost ili porijeklo."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

MNOGO JE TU ZANIMLJIVIH DETALJA, KAKO IH NALAZITE?

"Stvari koje sam nabavio u Hrvatskoj najvećim dijelom potječu s nedjeljnog sajma na Britanskom trgu. To je jedno od meni dražih mjesta u Zagrebu, šaroliko i veselo na kojem se mogu naći jedinstvene stvari po zanimljivim cijenama. Nabavio sam nekoliko drvenih korita koja, paradoksalno, kući daju čileanski štih. Iznenađujuća je njihova sličnost s drvenim rukotvorinama koje izrađuju Indijanci Mapuche, a koja su dva ovdje izložena."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOLIKO IMATE DRVENIH KORITA?

"Ovdje 12, neka sam već ranije darovao. I ovi štapovi iz Palestine na stolu bili su dio kolekcije, ali sam dio dao sinu."

image
Boris Kovacev/Cropix

PRIJE STE BILI VELEPOSLANIK ČILEA U IRSKOJ, JESTE LI TAMO NABAVILI NEKE PREDMETE KOJI SU TU?

"Iz Irske čuvam srebrne posude za šećer. Sviđa mi se što podsjećaju na kandila te se uklapaju u kontemplativnu atmosferu koju želim postići u ovoj kući."

TU UZ NJIH JE I BUDA...

"Kupio sam ga u Ženevi, u supermarketu, za dva dolara. Čini li se i vama da se lijepo uklopio?"

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJU SLIKU ILI KIP U KUĆI SMATRATE NAJDRAŽIM?

"Posebno mi je draga skulptura Consuelo Palme, čileanske umjetnice koja živi u Hrvatskoj, jer se nadahnjuje elementima indijanske kulture, što me podsjeća na moje korijene i vodi me u znane pejzaže moje zemlje. Također, volim sliku umjetnice Pilar Rios koju sam kupio na jednoj aukciji u Parizu."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

A OVAJ DIVNI NAKIT NA STOLU?

"Iz Egipta je, nakit za vjenčanje, iz područja na granici s Libijom."

image
Boris Kovacev/Cropix

NAJDRAŽE MJESTO U ZAGREBU VAM JE...?

"Sajam na Britanskom trgu i tržnica Dolac pokraj Katedrale jer su mjesta puna života i boja."

ŠTO STE ZADNJE KUPILI NA BRITANCU?

"Ovu zdjelu. Kupujem predmete koji mi se sviđaju i onda gledam pašu li uz nešto drugo što imam. I ovu sam staru peć kupio tamo..."

image
Boris Kovacev/Cropix

IMATE I LIJEPU KOLEKCIJU TEKSTILA...

"Imam materijale iz Etiopije, Čilea, Senegala, Nepala i Dalmacije. Ovaj tekstil koji sam kupio na Britancu iskoristio sam za zavjese u svom domu u Čileu, tu sam tkaninu darovao nekim prijateljima kada sam došao iz Hrvatske u Čile. A tepisi? Iz Maroka su..."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJU KNJIGU ČITATE OVIH DANA?

"Upravo čitam ‘Le Mage du Kremlin‘ Giuliana da Empolija. To je novela koja uvlači čitatelja u srce ruske moći i njezinih intriga."

image
naslovnica

KAKO BISTE OPISALI SVOJ STIL?

"Rekao bih da je moj stil casual. Osoba sam koja ne komplicira, intelektualno sam radoznao i izrazito sklon uspostavljanju prijateljskih odnosa."

KOJI VAM JE NAJDRAŽI KOMAD ODJEĆE?

"Moja slabost u odijevanju su puloveri od kašmira jer griju, traju dugo, a uvijek lijepo izgledaju."

A OVAJ DETALJ? NA PRVU IZGLEDA KAO DŽEPNI SAT...

"Ne, to je bila kutija za šibice, a sada je za lijekove..."

image
Boris Kovacev/Cropix

KOJI VAM JE NAJDRAŽI MUZEJ U HRVATSKOJ?

"Muzej moderne umjetnosti u Zagrebu. Nažalost, njegova je zbirka i dalje pohranjena zbog obnove zgrade. Ipak, impresivno je i ono malo slika koje su još izložene i odaju veličinu umjetničkog bogatstva hrvatskog naroda."

ČUJEM PSA, MOŽETE LI GA PUSTITI? I RECITE NAM NEŠTO O NJEMU?

"Pripadam obitelji ljubitelja životinja, rastao sam uz njih, posebno uz pse. Boris je već osam godina uz mene. Stigao je kada se završavala moja služba u Ženevi. Otamo me pratio u Irsku, Čile i sada u Hrvatsku. Mi smo nerazdvojni."

KOJI VAM JE PREDMET IZ ČILEA, KOJI OVDJE ČUVATE, NAJZANIMLJIVIJI I IMA LI NEKU POSEBNU PRIČU?

"Najposebniji predmet mi je tzv. clava Mapuche. To je rijedak primjerak koji je teško naći. Koriste ga svećenici Mapuche (Lonco) u pojedinim religioznim ceremonijama. Predstavlja moć i omogućava vezu s onostranim."

image
Boris Kovacev/Cropix

U ČILEU POSTOJI VELIKA ZAJEDNICA HRVATA KOJA BROJI 200.000 OSOBA. NEKI SU BILI I VAŽNI U POVIJESTI VAŠE ZEMLJE, MOŽETE LI SPOMENUTI OSOBU HRVATSKOG PODRIJETLA KOJA JE VAMA ZANIMLJIVA?

"Hrvatska zajednica u Čileu jedna je od najvažnijih dijaspora koje tamo žive. Naš sadašnji predsjednik Gabriel Boric je hrvatskog porijekla, kao i neke druge osobito istaknute osobe naše zemlje. Ogromna je hrvatska ostavština u Čileu. Na pamet mi dolazi Lenka Franulić, novinarka, koja je utrla put ženama u ovoj profesiji i do danas je vrelo nadahnuća. Dobitnica je nacionalne nagrade za novinarstvo 1947. godine."

POSTOJI LI MOGUĆNOST DA HRVATSKU ZA SVOG MANDATA POSJETI VAŠ PREDSJEDNIK GABRIEL BORIC?

"Mogućnosti su uvijek otvorene. Volja postoji i radi se na tome da se to postigne."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:20