Umjetnička oaza

Novo omiljeno odredište umjetnika iz cijelog svijeta

Kako je gotovo napušteni stjenoviti otočić Fogo na istočnoj obali Kanade postao kreativna i inspirativna meka koja oduzima dah

Kada bi vas netko pitao kako bi trebalo izgledati mjesto na kojem bi se mogli potpuno opustiti, maštati i pustiti davno začahurenoj kreativnosti da napokon izađe na površinu, što biste odgovorili? Da li biste htjeli da to mjesto bude locirano daleko od gradske vreve? Raj na zemlji na kojem je najglasniji zvuk tišine?

Sigurno bi se u vašoj maštariji negdje pojavilo i more, šum valova…Naravno, nikako ne biste htjeli da baš sada usamljeno stojite na nekoj plaži i gledate u rijetke ptice koje prelete iznad vas tu i tamo. Na tom mjestu morala bi se nalaziti i neka lijepa kućica u koju ćete se povući kada vam dosadi druženje s prirodom i uživanje u svim njezinim čarima.

Uz pogled na more kreativci mogu uživati i u spa centru, sauni, galeriji i digitalnom kinu

Iako smo sigurni da svatko od vas ima neko takvo mjesto koje mu je priraslo srcu i koje je njegova oaza, savršeni bijeg od stresne svakodnevice i lokacija iz snova koju ne bi mijenjao ni za šta na ovome svijetu, mi smo vam danas odlučili pokazati kako savršenu adresu za razvoj umnih vijuga, inspiraciju i odmor na kvadrat vidi norveški arhitekt Todd Saunders.

No, krenimo štreberski od početka. Gdje se nalazi to njegovo idealno mjesto? Riječ je o otoku na istočnoj obali Kanade koji je dio Newfoundlandskog otočja. Otok se zove Fogo, dosta je stjenovit i zapljuskuje ga Labradorska struja, što nije baš pozitivna karakteristika za ljude koji su htjeli saviti svoje životno gnijezdo tamo.

Zbog loših geografskih predispozicija koje ga ne čine ugodnim mjestom za život, otočić Fogo napustio je veći dio stanovništva te se preselio u puno ugodnije mjesto za stanovanje – Kanadu. I tako je od Fofa ostalo samo more. I stijene. I temporalne drvene strukture koje je ostavilo autohtono stanovnštvo koje se uglavnom bavilo ribolovom.

I to je bilo to. A onda je na otok stupila i odmah se u njega zaljubila poduzetnica Zita Cobb. Godine 2004. ona je pokrenula fondaciju Shorefast koja ima misiju revitalizirati otok, dati mu novi sadržaj i definirati ga kulturno.

U tu svrhu Zita Cobb na otoku gradi šest paviljona sa ukupno 29 soba koje će biti dane na korištenje umjetnicima iz svih dijelova svijeta. Tako će umjetici boraveći u jednom od tih paviljona moći razmišljati, spavati, puniti se kreativnom energijom i što god požele, a u tome će im sigurno pomoći i jela iz restorana koje će pripremati jedan od najboljih kanadskih šefova kuhinje, uživanje u spa centru i sauni te umjetničkoj galeriji i digitalnom kinu. I sad u priču ulazi ranije spomenuti arhitekt Todd Saunders, kojem je poduzetnica Zita Cobb povjerila cijeli projekt.

Kaže, odabrala je baš njega jer njegov rad karakterizira drvo i tradicionalna gradnja, a to je upravo ono što treba otoku. Saundersove umjetničke oaze imaju jake geometrijske forme koje su, doduše, različite od okoliša u kojem se nalaze, ali i toliko dobro napravljene da nimalo ne narušavaju njegovu idilu. Nadalje, svi studiji okrenuti su prema moru kako bi umjetnici mogli u svako doba dana uživati u pogledu na veliko plavetnilo.

Prvi studio finaliziran je 2010. godine. Ima 130 kvadrata te izgleda kao zmija koja je poletjela nad liticama. Sljedeća tri studija su sagrađena krajem 2011. : Tower Studio, Bridge Studio i Squish Studio. Svi odreda zanimljivi i originalni oblikom i mjestom na kojima su locirani. Još se moraju sagraditi dva studija, a njihov završetak planiran je za kraj ove godine.

A što malobrojni stanovnici kažu na novi izgled svojeg otoka? Pa iskreno, isprva nisu bili oduševljeni. Promjene u ovakvim sredinama teško se prihvaćaju. No, kako je poduzetnica pametno uključila većinu stanovništva u proces nastajanja paviljona/studija, povećan je znatno broj zasposlenih na otoku, što je stanovništvo ipak malo udobrovoljilo. – Želim da ovaj projekt bude svjetski primjer socijalnog poduzetništva i samoodržive ekonomije, kojoj je umjetnost primarna baza – objasnila je Zita Cobb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:50