Ovo je nišna kuhinja, ovo nije kuhinja za svakoga - govori nam arhitektica Iva Pauzar iz Studija Pi dok stojimo u kuhinji koju je osmislila. Minimalistička je, sastavljena od ekološki prihvatljivih materijala i ima tri osnovna dijela: skulpturalni otok u središtu, otvoreni dio s radnom plohom i skrivenu kuhinju.
Skulptularni otok posebno je impresivan. Njegova je, naime, radna ploha čelik od pet milimetara poduprta kamenim nogama koje su obrađene tako da podsjećaju na sirov materijal iz prirode, na odvaljenu stijenu. Skrivena kuhinja nalazi se iza ormara prekrivenog mikrocementom i reflektira zid. Njome se postiže jednostavnost prostora, no ima i praktičnu namjenu, našalila se Iva, da se lakše sakrije prljavština.
- Lijepo je kad ljudi kažu da im se sviđa, no važniji nam je onaj vau efekt. Jednostavno, želimo da vide kuhinju i ostanu očarani nečim nesvakidašnjim - govori nam Ivin poslovni partner Albert Samahodaj. Radnik je tvrtke Plan prestige, vlasnika Antonia Bolteka, koja se pobrinula da Ivin dizajn kuhinje oživi, dok su ugođaj potom upotpunili Mihael Klasić i Pavao Župan iz Cemarta svojim premazima od mikrocementa. U izradi je sudjelovala i tvrtka Nikić servis koja je za kuhinju obradila kamen.
INTUITIVNO I TAKTILNO
- Suradnja je krenula dosta spontano. Dio nas se privatno poznavao i kad smo skužili da imamo, takoreći, istu briju, da stremimo istim stvarima, funkcionalnosti, održivosti, da smo mladi i motivirani, počeli smo ovaj projekt - navodi Pavao Župan, na što Iva primjećuje da su uz sve to skloni i eksperimentiranju.
Rekli su nam kako se sve tvrtke uključene u projekt konceptualne kuhinje koja promovira ljudsko vraćanje prirodi bave high-end dizajnom. Cilj im je proizvesti nešto oku ugodno, ali istovremeno visoko funkcionalno i osebujno.
- Misao vodilja je da napravimo oku ugodan i ambijentalno ugodan prostor. Prije svega tu se radi o čovjekovu povratku prirodi, gdje se može smiriti i biti centriran, imati vrijeme samo za sebe - otkriva Iva Pauzar i dodaje da je kuhinja arhetipski gledano središnji prostor svakog kućanstva, svojevrsno ognjište u kojem su se obitelji povijesno okupljale i družile.
Da njihov koncept kuhinje postane intuitivan, taktilan i prirodan koristili su ekološki prihvatljive materijale: kamen travertin silver, mikrocement, toplovaljani čelik i prešane drvene panele. U izradi kuhinje poštivali su njezine osnovne module koji su uglavnom zadani tehnologijom, pećnicom, sudoperom, hladnjakom, ali su nastojali učiniti svoj koncept i individualnim.
MATERIJALIZACIJA IDEJA
Kuhinje je mjesec dana radilo 14 ljudi. Cijeli proces Samahodaj je opisao kao zahtjevan i, ipak, ispunjujuć.
- Mi ne radimo po nekoj ustaljenoj špranci i ovo je koncept novog brend koji će zaživjeti za kroz šest mjeseci. Pokušavamo materijalizirati ideje dizajnera pa mozgamo kako povezati određene stvari. Uvijek se radi o improvizaciji i pokušajima te pogreškama iz kojih učimo. Primjerice, u slučaju ovog otoka u kamenu se napravio utor, gdje smo zalijepili metal na metal i ubacili ga unutra - objašnjava Albert.
Kad smo ga pitali što je najzaslužnije za uspjeh projekta, istaknuo je spremnost na suradnju i rad.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....