U Galeriji Kortil

"Neizvjesna izložba - koja to više nije" otvorena u Rijeci

Galerija Kortil
 MATIJA DJANJEšIć/CROPIX/

Nakon velikog interesa koji je polučio prvi dio "Neizvjesne izložbe - koja to više nije", Galerija Kortil u Rijeci ponovno je otvorila istoimenu izložbu.

Radovi koji su tamo izloženi prikupljeni su na temelju poziva odaslanog autorima Rijeke i Primorsko-goranske županije na koji se javilo 99 umjetnika sa 120 radova. Zbog velikog broja kvalitetnih prijava izložba je razdijeljena na dva dijela, a drugi će dio prikazati radove 38 umjetnika. Izložbom se objedinjuju autorska i osobna iskustva nove stvarnosti u kojoj živimo kroz različite poetike, formate i umjetničke tehnike. I dok je prvi dio postava bio posvećen slikarstvu, u rasponu od klasičnih tehnika poput ulja na platnu do digitalnog slikarstva, drugi je dio raznolikiji u medijima. Za Rijeku - posve očekivano - prevladavaju grafika i crtež, ali i mediji poput fotografije, videa, virtualne i proširene stvarnosti.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

"Neizvjesna izložba - koja to više nije // 2. dio" predstavlja umjetnike Zvonimira Kamenara, Ivanu Barić, Melindu Kostelac, Maru Prpić, Jasnu Šikanju, Josipa Butkovića, Martinu Hrlić, Sandru Kordić, Niku Rukavinu, Tomislava Brajnovića, Izabelu Peculić, Anu Vivodu, Mariju Žmak-Kunić, Maju Franković, Celestinu Vičević, Tihanu Karlović, Andreju Kurtina, Milivoja Miću Antolovića, Aleksandra Tomulića, Gorana Grudića, Mirnu Kutleša, Silviju Đolonga, Anu Grubić, Dajanu Radoš, Anamariju Kvas, Gabrijelu Jozić, Jelenu Ternovec, Karla Čargonju, Brunu Butorca, Svjetlanu Despot/Martinu Babić (suradnica), Nenada Robana, Vedrana Rošera, Silviju Golju, Ivanu Bajcer, Leu Čeč, Elenu Apostolovski, Dubravku Kanjski i Ivanu Babić.

image
Dizajnerica Svjetlana Despot
MATIJA DJANJEšIć/CROPIX/

Poznatu riječku dizajnericu Svjetlanu Despot, čiji su radovi također dio ove izložbe, pitali smo što je tamo izložila i što za nju znači ovo izlaganje.

- Izložila sam idejno rješenje za prostorne intervencije na Lukobranu u Rijeci. Rad je nastao u siječnju 2020. godine kao otisak mog osobnog unutarnjeg stanja, a dogodilo se da je sve to razmišljanje aktualnije sada, zbog korone, nego tada. Kao da sam predvidjela. Tematika svake od intervencija je društveno-socijalna i dvosmislena. Naime, u situacijama kad se osjećamo sami i izdvojeni od ostalih ljudi, čitav nam svijet izgleda tužno i besmisleno. Zbog toga većina ljudi izbjegava izdvojenost i samoću i učinit će sve da izbjegne unutarnji osjećaj usamljenosti popunjavajući tu prazninu brojnim aktivnostima, planovima i ciljevima. Samoća može biti korisna jer omogućava udaljiti se od svog okruženja i okrenuti se sebi. Ali, često trčeći za tim ciljevima nerijetko završavamo na potrebi za ispoviješću. A je li na najosnovnijem nivou naša volja slobodna ili je vezana strogim lancima determinizma? Uvijek imamo slobodu reći 'da' ili 'ne' svemu što nam život nudi, prihvaćajući posljedice. I, na kraju, ono što svakom ljudskom biću treba je samo zagrljaj - ispričala je Svjetlana Despot i dodala da su na tako nastale njezine "Prostorne intervencije" s bitnim elementima koji "ulaze" u prostor, popraćene mudrim riječima poznatih autora te time postaju prostorno interaktivne.

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

image
MATIJA DJANJEŠIĆ/CROPIX

- Možemo biti malo sami, možemo se ispovjediti prijatelju ili prolazniku, skakati na podestu i biti slobodni. Ili, pak, ući u zagrljaj - ističe Svjetlana Despot i dodaje da je ova izložba jako veseli, a pogotovo zato što joj je na dan otvorenja izložbe Poslovni klub PartneRi priopćio da će financirati izvođenje njezina rada. Stoga ne ostaje sve na izlošku na papiru, nego će to biti nešto što će posjetitelji moći konzumirati.

image
MATIJA DJANJEšIć/CROPIX/

image
MATIJA DJANJEšIć/CROPIX/

- Zahvaljujem i Gradu Rijeci i Lučkoj upravi, koji su mi izašli ususret - rekla je Svjetlana Despot.

"Neizvjesna izložba - koja to više nije" bit će otvorena do 9. srpnja.

Radno vrijeme Galerije Kortil je od ponedjeljka do petka od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz na izložbu je slobodan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 13:48