S HRVATSKIM POTPISOM

Ne bacajte novac na kišobrane koji se raspadaju, ovi će trajati godinama. I svi će vam zavidjeti jer izgledaju predobro!

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Da, najavljivali su drastičnu promjenu vremena, oborine i osjetno zahlađenje, ali da će nam biti ovako hladno - unatoč upozorenjima - nismo se nadali. Ni pripremili. Uostalom, ne bi bilo prvi put da se vremenska prognoza pokazala netočnom, zar ne? No, čini se kako je ljeto ipak završilo, i to doslovno preko noći, a iz lepršavih haljina i sandala "uletjeli" smo u čizme i jakne, preskakujući lokve na putu do posla i ‘pristojno‘ pozdravljajući vozače automobila koji su nas poprskali blatnom vodom.

Jutros smo se tako pokisli okupili u redakciji i komentirali kišobrane ostavljene na sušenju. Iz jednog su virile žice, drugi se preokretao na vjetru, treći se nije dao sklopiti... No među njima je bio jedan koji je svima privukao pažnju - trobojni, s koloritnim uzorkom. Već je na prvi pogled djelovao kvalitetno, a onda je kolegica rekla da je riječ o kišobranu s hrvatskim potpisom. Odmah smo se dali u potragu i pronašli šest domaćih brendova, obrta i tvrtki s jedinstvenim kišobranima koje će vas, vjerujemo, oduševiti. To nisu oni dosadni, jednobojni kišobrani koji se mogu kupiti doslovno na svakom koraku, a već će se na sljedećem raspasti koliko su loše kvalitete. Ovi kišobrani trajat će godinama te vas uveseljavati i po najvećem pljusku.

Hrvatski kišobran

Da je netko prije 20 i više godina rekao da će jedna hrvatska tvrtka postati najveća masovna proizvodnja kišobrana u Europi, da će se hrvatskim kišobranima koristiti Formula 1 i Roland Garros te da će ih se moći kupiti u francuskoj robnoj kući Galeries Lafayette ili u španjolskoj El Corte Inglés, ne bismo mu vjerovali. No, upravo je to uspjelo Marinu i Nataši Rogić, koji su u Zaprešiću još usred krize 2008. godine pokrenuli tvrtku Hrvatski kišobran te surađuju s najvećim svjetskim brendovima.

Hrvatski kišobrani danas su dostupni na više od 700 lokacija, a brend obuhvaća i proizvodnju kabanica, kabanica za pse, vrećica za kupnju, vrećica za školske papuče...

Kisha Umbrella

Slijedi još jedna dobra priča! Iza revolucionarne ideje pametnog kišobrana Kisha, kojeg nikad nećete negdje izgubiti, stoje dvojica Riječana - Andrija Čolak i Goran Čandrlić. Oni su sasvim slučajno, još prije gotovo deset godina, i to zahvaljujući kiši koja često pada u njihovom gradu i jednom statusu na društvenim mrežama posvećenom kiši, došli do ideje pokretanja riječkog brend kišobrana.

Nedugo nakon toga timu su se pridružili Sven Al Hamad, Borna Beaković i Anja Zambelli, što je urodilo idejom o izradi pametnog kišobrana koji je bluetooth uređajem povezan s pametnim telefonom. Znači, ako udaljite od kišobrana, vaš mobitel putem aplikacije signalizira da ste ga zaboravili. Osim toga, ugrađeni su i zglobovi koji sprečavaju da jaki vjetar slomi kišobran. Reći ćemo i to da je riječka Kisha u prvih mjesec dana prodana u 105 europskih gradova i 27 zemalja, a danas osim u Rijeci ima ured i u Londonu.

Kišobrani Cerovečki

I zagreb ima svoj kišobran - onaj šestinski, i to zahvaljujući obiteljskom obrtu Kišobrani Cerovečki, koji od daleke 1912. godine njeguje kišobransku tradiciju te nudi, među ostalim, i kabanice, pamučne kišobrane, damske suncobrane...

Šestinski kišobran, koji datira iz sredine 18. stoljeća te je dio šestinske narodne nošnje, prepoznatljivi je suvenir grada Zagreba. Karakterističan je po crvenom pamučnom platnu s raznobojnim prugama, debelim drvenim štapom i prirodno savijenom ručkom od kestena. Što je najbolje, neuništiv je na vjetru.

Sentimental Umbrellas

Iza ovog brenda ručno oslikanih kišobrana koji se u potpunosti mogu personalizirati stoji Mateja Ripli. U njezinoj kućnoj radinosti nastaju većinom bijeli, crni i crveni kišobrani naziva Sentimental Umbrellas, koje oslikava akrilnim bojama i vodootpornim markerima. Na njima se mogu vidjeti razni motivi, a vrijedi spomenuti da je njezin kišobran s motivima Malog princa otišli u razne krajeve svijeta. Mateja je prvi kišobran izradila za nećakinju, kada nije ni slutila da će jednog dana pokrenuti vlastiti brend.

KišoMir

Potpuno spontano, prije nekih sedam godina, Virovitičanka Mirna Deskar došla je na ideju o izradi drugačijeg, unikatnog kišobrana, odlučna u svojoj namjeri da ljudi oko nje prestanu biti mrzovoljni i depresivni zbog kiše. Nekoliko je mjeseci ‘mozgala‘ i planirala, a zatim je uz pomoć prijateljice osmislila zabavni naziv brenda KišoMir. Sve ostalo je, reklo bi se, povijest.

Mirna svoje kišobrane s ručkom pretvara u personalizirane modne dodatke, a na njima se mogu pronaći crteži cvijeća, kućnih ljubimaca, likova iz crtića i filmova, poznatih građevina, omiljeni citati, različiti simboli, inicijali, imena…Osim toga, izrađuje i personalizirane čestitke za rođendane, vjenčanja, krstitke, krizme, prve pričesti, djevojačke...

Croata

Poznata hrvatska modna marka kravata, rubaca, šalova i modnih dodataka, kreirala je slikovitu kolekciju Croata kišobrana kojom tmuran kišni dan želi pretvoriti u nešto moderno, modno, pozitivno i obojeno. Kolekcija je namijenjena stilskom izričaju i karakterima triju skupina žena: to su sklopivi kišobran s točkicama karakterističnim za dalmatinere i slikom triju preslatkih psića, kišobran inspiriran impresivnom zagrebačkom kupolom - onom u prolazu Oktogon, te damski kišobran, izvana klasičan, ali sa skrivenom secesijskom pričom u svojoj kupoli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 20:31