sajam arhibau

Mjesto za sve sudionike u gradnji - razmjena znanja i informacija o građevinskoj industriji

 ARHIBAU
Sajam će se održati od 7. do 9. listopada, a glavni cilj je podići svijest kulture građenja i održivog razvoja

ArhiBau, sajam koji će se održati od 7. do 9. listopada u Areni Zagreb, bit će centralno mjesto prezentacije dosega i okupljanja građevinske industrije u regiji te prilika za razmjenu informacija i stručnih znanja kroz prateću trodnevnu konferenciju. Mjesto za sve sudionike u gradnji koje već dulje vrijeme nedostaje u Hrvatskoj.

Obnova i potres

- ArhiBau podiže svijest kulture građenja i neophodnog održivog razvoja u aktivnostima građevinske industrije. Također je mjesto susreta ponude i potražnje usluga, tehnologija i proizvoda neophodnih kod projektiranja, gradnje, rekonstrukcije i obnove te održavanja svih vrsta zgrada. To je posebno važno u kontekstu obnove nakon potresa gdje naši sugrađani traže rješenja predstavljena na jednom jedinstvenom mjestu - najavljuje Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Tema ovogodišnje konferencije je "Budućnost nakon kriza i inicijativa novog europskog Bauhausa". - Razdoblje epidemiološke nesigurnosti donijelo je promjene na globalnom tržištu građevinske industrije, a potresi u Hrvatskoj pred građevinsku industriju postavljaju nove izazove te otvaraju prostor za rasprave o temama upravljanja rizicima i krizama, ali i uočenim potencijalima za razvoj - kaže Matković i dodaje da inicijativa novog europskog Bauhausa istovremeno upućuje na sinergiju znanosti i tehnologije te umjetnosti i kreativnosti.

image
ARHIBAU

Tema ovogodišnje konferencije je "Budućnost nakon kriza i inicijativa novog europskog Bauhausa

Kroz novi europski Bauhaus potiču se zajedničke aktivnosti osmišljavanja i izgradnje održivih, uključivih i zdravih životnih prostora za budućnost, čime se Europski zeleni plan približava svakodnevnom životu građana Europe.
Europska banka za obnovu i razvoj u Hrvatskoj podržala je ArhiBau te je ponosni partner Zelena banka (Green Bank).

Zelena ekonomija

- Raduje nas što ćemo imati priliku podijeliti svoje iskustvo i pomoći općoj i stručnoj javnosti u Hrvatskoj da prepozna ogromne mogućnosti koje nudi zelena ekonomija - rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj. Kao banka, EBRD se obvezao osigurati financijska sredstva i savjetodavnu podršku za poticanje ulaganja u zelene i održive projekte u Hrvatskoj.

Koji su trendovi koji se očekuju u Hrvatskoj, pitamo Snježanu Turaliju, direktoricu tvrtke GREENiKA. - U Hrvatskoj se već dugi niz godina događa određena razina transformacije iz klasične u održivu gradnju. S novim financijskim razdobljem fondova Europske unije od 2021. do 2027. godine, sredstvima koja nam dolaze iz programa Europskog zelenog plana i programa za oporavak i otpornost, te raznim nacionalnim i inicijativama iz bankarskog sektora, pokreću se snažni procesi obnove i novogradnje u smjeru održivosti te stvarne tranzicije ka zelenim i digitalnim tehnologijama - odgovara Snježana Turalija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 05:44