OTKAČENO

Mislite da su vaši medenjaci najkreativniji? Pogledajte koja čudesa radi ova dizajnerica

 Caroline Eriksson
U prosjeku dizajnerici je potrebno za svaku kreaciju oko tri do pet tjedana da se dovrši

Medenjaci su uvijek bili glavna božićna poslastica. Ali osim kućica od medenjaka i samih medenjaka, jeste li ikada pokušali napraviti nešto drugo? Ako ne, možda biste se trebali nadahnuti skulpturama od medenjaka Caroline Eriksson. Ova švedska umjetnica hrane i dizajnerica stvara skulpture od medenjaka u prirodnoj veličini legendarnih filmskih likova. A najbolji dio? Sve su jestive!

image
Caroline Eriksson
image
Caroline Eriksson

Za Eriksson je od mladosti bila tradicija svake godine graditi kućice od medenjaka. Međutim, izgradnja kuća na kraju ju je umorila, pa je istraživala druge moguće strukture poput čamaca, dvoraca i kula. Godine 2013. preselila se u Norvešku i prijavila na natjecanje za najbolje medenjake. A za svoju prijavu je napravila robota - točnije Transformersov Optimus Prime. Trebala su joj tri tjedna da dovrši spomenutu kreaciju.

image
Caroline Eriksson
image
Caroline Eriksson
image
Caroline Eriksson
image
Caroline Eriksson

U prosjeku, svaka kreacija traje oko tri do pet tjedana da se dovrši. Nakon dovršetka željenog predmeta, nastavlja s izradom skice u omjeru 1:1 za referencu i dobivanje točnih proporcija. Također gradi svoje skulpture oko žičane strukture za dodatnu potporu.

image
Caroline Eriksson

Eriksson sama stvara tijesto koje se prvenstveno sastoji od sirupa i brašna, bez praška za pecivo. Ovo je kako bi se osiguralo da kolačići izađu tvrdi s glatkom površinom. Nakon što su kolačići pečeni, pažljivo ih reže u različite oblike kako bi napravila svoje kipove. Koristi otopljeni šećer kao ljepilo za držanje dijelova zajedno. Za svaku kreaciju obično je potrebno 7 kg brašna i 11 pakiranja šećera.

image
Caroline Eriksson

Tko bi rekao da postoji još toliko toga što možete stvoriti od tijesta za medenjake? Kao samoproglašena "velika filmska štreberica", Eriksson priznaje da su njezine kreacije dosad bile vezane uz film. Unatoč tome, ona planira kreirati likove iz igre, ukrase i više kuća u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:53