Made in Croatia: Isabella Matić

Vunene kape koje pristaju svima
Profil
Info:
ručno rađene kape i torbe Bossonoga
Autorica:
Isabella Matić
Kontakt:
facebook/Bossonoga, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

“Skrolamo” vijesti na Facebooku. Predsjednička kampanja, dosadni komentari, slike kobasica i kuhanog vina, neki su i na putovanjima, selfiji posvuda… Odjednom, PUF! Slika preslatkog psa koji na glavi ima pletenu kapu s jelenjim rogićima i ušima. Pomislili smo da je riječ o još jednoj galeriji s urnebesnim slikama pasa, ali ne, klik nas vodi na stranicu Bossonoga, i mi shvaćamo da ove divne kapice izrađuju ruke domaće kreativke. Na jednoj slici kapicu nosi divna mješanka Bella, na drugoj mačak osobenjak, na trećoj mali bebač, zatim veći klinci pa muškarci, šminkerice…

Pa ove kape pristaju apsolutno svima! Iza umjetničkog imena Bossonoga krije se Isabella Matić iz Zagreba. Nabavljamo njezin broj s jednom mislijom: nagovoriti je da snimimo nju, ali i njezina sina i kućnog ljubimca! Pripremili smo cijeli govor za nagovaranje, ali simpatična kreativka pristaje odmah i već sutradan u našem studiju skuplja se najveselija ekipa dosad. Između trčanja za nestašnim dvogodišnjim Šanom, navlačenja kape na kujicu Bellu i raspakiravanja šarenih kapa, Isabella nam uspijeva ispričati kako je počela s kreativnim radom.

– Još odmalena sam, kad god bih vidjela nekog u svojoj okolini da nešto izrađuje, tražila da me to nauči. Bila sam jako radoznala, sve me je zanimalo, pa sam samo škicala okolo, upijala i jako puno stvari sam i sama naučila. Volim stare zanate ili tehnike koristiti na moderan način. Posljednjih godina u dućanima uglavnom nisam pronalazila stvari koje mi se sviđaju pa sam počela zamišljati stvari koje želim i jedan dan sam samo počela izrađivati životinje i lutkice od filcane vune, a istovremeno sam istraživala na internetu i prikupljala neobične i zabavne tkanine iz cijelog svijeta za izradu torba i odjeće.

Sve se to događalo spontano i prirodno i tako sam počela šivati, plesti, kukičati, filcati – objašnjava Isabella, koja se osim kreativom, bavi theta iscjeljivanjem. Ne možemo odoljeti pa i mi isprobavamo slatke kape, ugodne su i mekane. Laički zaključujemo da to nije vuna jer vuna bode. Isabella nam kroz smijeh daje malu lekciju o svestranom materijalu. – To je vuna, ali ne ona bodljikava niže kvalitete, nego najkvalitetnija merino vuna koju jako volim i puno je koristim.

Osim što je prirodna i mekana, odlično grije, ima dobrobiti za naše zdravlje, ekološka je i biorazgradiva. Osim vune često koristim lan i pamuk, a posebno volim organski pamuk – kaže nam Bossonoga i dodaje da svaki predmet prvo nastaje u njezinoj mašti. – Predmet prvo osmislim u glavi i razradim ga do detalja pa onda krećem u izradu. Najčešće mi treba oko dva dana, recimo za kapu. Za pletenje i kukičanje treba sjesti i ozbiljno plesti. Neke manje stvari izradim za jedan dan, a za nešto veće treba mi i nekoliko dana – navodi.

Osim gotovih kapa, mogu se naručiti personalizirana kapa ili torba, a uz to Isabella izrađuje balerinke, duge “gaće za van” (tj. dimije), tunike, ruksake i nakit od vune. Cijene uglavnom određuje prema tome koliko vremena joj treba za neki predmet. – Moji radovi su posebni po tome što se većina predmeta može nositi na više načina. Mogu se okretati i imaju više lica, sve tkanine su prirodne, neobičnih uzoraka i prepune su boja. Jako mi je važno da je tkanina kvalitetna, lijepa i udobna.

Kod mene nećete pronaći umjetne ili nekvalitetne materijale – kaže i dodaje da jako voli uređenje interijera pa trenutačno plete “odjeću” za stolice i lampe, a mi se neizmjerno veselimo što ćemo to vidjeti kad bude gotovo. Svi proizvodi se mogu naručiti preko facebook stranice Bossonoga ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Poštarina je 20 kuna pouzećem, a u Zagrebu je moguća dostava. Za iznos veći od 400 kn dostava je besplatna bilo gdje u Hrvatskoj.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 13:23