IDEMO U SAMOBOR

Lorena i Mihael jedini u Hrvatskoj ručno izrađuju umjetničke keramičke pločice za zid. Oduševljeni smo!

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Pogledajte što nastane kad se spoje umjetnost i inženjerstvo...

Posljednjih godina svjedočimo sve većoj popularnosti gline i porastu domaćih brendova koji nude drugačije, zanimljive predmete za dom. Nedavno smo u Samoboru pronašli još jedan, ali potpuno drugačiji od svega viđenog! Mihael Lukšić i Lorena Almaši su umjetničko-inženjerski tandem - jedini koji u Hrvatskoj ručno izrađuje umjetničke keramičke pločice za oblaganje zidova, a njihov brend nosi jednostavan naziv Pločica.

Naime, Lorena je umjetnica sa završenom Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu kojoj je Miha kao servisni inženjer znao "uskočiti" u izradi postamenta za njezine radove, kiparske, a često ambijentalne. Jedan ju je rad podsjetio na pločice, a cijelo su vrijeme razmišljali o kolaboraciji u vidu zajedničkog produkta koji ima umjetničku crtu i konkretnu primjenu. Na kraju su se zaljubili u proces ručne izrade pločica.

image

Mihael Lukšić i Lorena Almaši snimljeni u radionici u Samoboru

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Kad smo počinjali, svi nam govorili da radije nabavimo već ispečene pločice i oslikavamo ih jer je teško dobiti ravnu pločicu. Ali nas je privlačila ta ručna izrada u koju smo se na kraju i zaljubili - kaže Lorena, dodajući kako su se bacili u istraživanje, proučavali kako tvornice rade i sve su učili od početka, isprobavali recepte... Imali su, kaže, i malo sreće: prijateljica im je dala malu peć koju su ponekad uključivali i dva puta na dan, što s velikom peći ne bi mogli.

U svojoj samoborskoj radionici pokazali su nam dva procesa izrade pločica, a sve sa strojevima, gipsanim kalupima i raznim nastavcima i pomagalima koje je Miha sam izradio ili modificirao prema njihovim potrebama. Tako koriste ekstruder, odnosno stroj za vakuumiranje i recikliranje gline, te prešu i gipsani kalup za koji je Miha osmislio sistem koji radi na kompresor i odmah "izbacuje" pločicu spremnu za prvo sušenje, što ubrzava proces izrade.

image

U jednom procesu izrade pločica koriste ekstruder, odnosno stroj za vakuumiranje i recikliranje gline

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Oba procesa daju isti rezultat, a svaki ima svoje prednosti i nedostatke, ovisno o projektu biramo i proces rada - kaže Miha koji je uglavnom zadužen za sva tehnička rješenja, a Lorena za glazure i dizajn.

image

Za gipsani kalup Miha je osmislio sistem koji radi na kompresor i odmah "izbacuje" pločicu spremnu za sušenje

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Sitotisak na pločici

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Razvili su tajni recept za tehniku “dry line” kako bi ju mogli printati preko sitotiska, što im daje beskonaćne mogućnosti dizajniranja pločica

BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image

Oslikavanje pločica

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sam proces izrade je dugotrajan: glina se prerađuje preko ekstrudera ili preše, izrezuje se na željene dimenzije, slijedi sušenje, a zatim i prvo, "biskvitno" pečenje pločica na visokim temperaturama te glaziranje. Kod višebojno oslikanih pločica koriste sitotisak kako bi preslikali linijski dizajn na pločicu, što definitivno nije uobičajeno u izradi pločica. Naime, kod izrade takvih pločica koristi se tehnika "cuerda seca", kojom se na pločice, najčešće kistom, preslikava linija koja u sebi sadrži vosak koji odbija glazuru kako ne bi došlo do miješanja boje. Budući da vosak začepljuje sitotisak, oni su morali osmisliti vlastitu (tajnu) recepturu za smjesu koja će se moći prenijeti sitotiskom, ali će i daje imati svojstvo odbijanja glazure. U tome su i uspjeli.

image

Sve faze pločica: nakon izrade pločica, prvog pečenja, nanošenja dizajna tehnikom sitotiska, slijedi glaziranje i završno pečenje

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Zatim slijedi sušenje glazure i drugo pečenje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za isporuku, kažu, treba tri do osam tjedana, ovisno o kompleksnosti projekta, a zasad nude zidne pločice različitih oblika, kolora i uzoraka. Razvijaju i podne pločice koje bi uskoro mogli ponuditi na tržištu. Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:47