DUPLI ZGODITAK

Lani je s malom kućom pobijedio vilu Franke i Ćorluke, a sada slavi s novim remek-djelom

Kuća u Samoboru

 Tomislav Krišto/Cropix
Kuća na Pećini u Samoboru imala je rješenje stambenog prostora stiješnjenoga između postojećih povijesnih građevina

Nagrada Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su sinoć arhitekti Nikola Fabijanić i Juraj Glasinović za Kuću Nodi u Ivanić Gradu.

image

Kuća Nodi, Fabijanić i Glasinović

/MARKO ERCEGOVIć

Arhitekt Nikola Fabijanić je pobijedio i lani s Kućom na Pećini u Samoboru, u istoj kategoriji. Zanimljivost je prošle godine bila i u tome što je mala kuća pobijedila vilu u Zagrebu koja je djelo arhitekata studija 2A, čiji su investitori Franka Batelić i Vedran Ćorluka. Njihova kuća je tada bila u zadnjem krugu nagrada za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, što je visok plasman. Studio 2A nekoć su vodili arhitekti Zoran Zidarić i Tomislav Ćurković, koji sad djeluju samostalno. Tu smo pisali o kući Franke i Vedrana, i ovdje o nominaciji te kuće.

image

Kuća od Franke Batalić i Vedrana Ćorluke, studio Dva arhitekta

DARKO TOMAS/CROPIX
image

Kuća od Franke Batalić i Vedrana Ćorluke, studio Dva arhitekta

DARKO TOMAS/CROPIX

Kuća na Pećini u Samoboru od N. Fabijanića imala je rješenje stambenog prostora stiješnjenoga između živica, kako je tada objašnjeno, postojećih povijesnih građevina i strmoga pristupnog puta kao da je potpuno oslobođeno proizvoljnosti i viškova, u prostornom ili materijalnom pogledu.

image

Kuća na Pećini, Samobor, autora Nikole Fabijanića

/ NIKOLA FABIJANIć

Ovogodišnja pobjednica: u procjep rubnih uvjeta nevelike parcele u Ivanić-Gradu – pruge, postojeće kuće i susjedne izgradnje, utisnuta je izdužena adicija kuća Nodi. Postavljanjem uza sjeverni rub čestice arhitekti N. Fabijanić i J. Glasinović izlažu novu prizemnicu južnom osunčanju i rekreiraju iščezlu tipologiju kompaktnog dvorišta uokvirenog stanovanjem, radom i susjedima. Radi se o umjerenoj, ali atraktivnoj i toploj arhitekturi koju prepoznaju i struka i šira javnost, što se vidjelo i na našoj anketi kada je osvojila najviše glasova od svih ovogodišnjih kandidata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2024 13:16