Vrijedi kopirati

Kvadratne pločice možda nisu najuzbudljiviji detalj u kupaonici ili kuhinji, ali pogledajte ih na stolu u dnevnoj sobi!

 INSTAGRAM/@FLEURSTUDIOS_/
Ovaj retro trend iz kuhinja i kupaonica preuzima dnevnu sobu i tamo ima puno više smisla

Konkretno, govorim o stolićima za kavu kompletno popločenim kvadratnim pločicama od vrha prema dnu, novom trendu dekoriranja koji je izazvao veliku pozornost na Instagramu, pozivajući svijet dizajna da ponovno razmotri ovaj ozbiljno podcijenjen materijal. Samo pogledajte crni stolić iznad. Ovaj komad je grafički, izdržljiv i iako je od retro materijala djeluje elegantno.

Ideja o oblaganju namještaja pločicama rodila se šezdesetih godina prošlog stoljeća u talijanskoj arhitektonskoj i dizajnerskoj tvrtki Superstudio, čiji su radovi bili inspirirani znanstvenom fantastikom i urbanizmom. Naravno, mogli ste i tada (pa čak i ranije) pronaći popločane komade za eksterijer, ali obično su to bili mozaici. Otprilike pola stoljeća kasnije, kreativni dvojac iza danskog brenda Ikon København oživio je ovu ideju u modernom okruženju. Rezultat su konzole, bočni stolići u obliku kocke, stolići za kavu, pa čak i visoka postolja svakim centimetrom prekrivena kvadratnim pločicama.

Crpeći inspiraciju iz kuhinja, kupaonica, pa čak i bazena, sestre Amalie i Sarah Thorgaard iz studija Ikona København odlučile su uzeti taj element i kombinirati ga s tradicionalno popločanim stolom, koji ima materijal samo na vrhu, a ne na cijeloj površini. Budući da nisu pronašle odgovarajući komad koji su imale na umu, dvojac je odlučio dizajnirati vlastiti, što je značilo prekrivanje cijele površine stola jedinstvenim nizom pločica kako bi se napravio moderan komad namještaja.

image
FLEUR STUDIOS/

"Naši su stolovi visoke kvalitete i trajat će vam cijeli život", napominje Sarah, "U isto su vrijeme vrlo otporni i laki za čišćenje, što ih čini praktičnim dodatkom oko kojeg se ne morate brinuti." U tom kontekstu, konzole i stolići za kavu s potpisom Ikon København također imaju skrivene kotače, što znači da se mogu lako pomicati kada je to potrebno.

Od tada se pojavilo niz brendova s kreativnim interpretacijama, ali i kreativaca čime je koncept postao šire popularan. Willow sa sjedištem u LA-u jedna je od tvrtki koja izrađuju popločani namještaj.

Australski brend Fleur Studios također je iznio vlastiti pogled na ovaj trend, koji uključuje svestrani pomoćni stolić koji može služiti i kao noćni ormarić ili čak stalak za časopise ako se postavi vodoravno. Ovdje polica nudi mjesto za hrpe knjiga i bilo što drugo što biste željeli pohraniti, a da stane.

Vizualno gledano, ovi komadi s pločicama doista su svestrani.

Ne privlači pažnju, ali možete ga podići biljkama i učiniti prepoznatljivim komadom ili se poigrati s akcentima i pustiti da se uklopi u vaš prostor. Ikon kockasti pomoćni stolić u domu influencerice Alysse Coscarelli u LA-u, na slici gore, dokaz je koliko jednostavno može biti uređenje s ovim komadom namještaja. Silueta nalik na postolje ne samo da ispunjava prazan kut njezine blagovaonice, već također pruža vrhunsko mjesto za postavljanje upečatljive vintage lampe u obliku gljive. Tamna fuga privlači poglede, ali same bijele pločice gotovo blijede u zidovima, pa je sva pozornost usmjerena na lampu.

U kući Katie Zamprioli, stolić za kavu Ikon København služi kao temeljni element usred šarenih dekoracija, i dalje se lijepo ističe.

No, osim stvaranja dizajnerskog trenutka, što ovaj popločani namještaj donosi na stol? Pa, ispada, puno. Pločice je lakše održavati nego drvo ili druge materijale koji se lako mogu ogrebati i ostaviti mrlje. Svoja pića možete staviti direktno na pločice, nisu vam potrebni podmetači! Čak je i svestran u smislu da se može prebaciti na otvoreno i natrag. Ako to nije dovoljno uvjerljivo, ovaj namještaj može imati dvostruku funkciju: konzola postaje radni stol, a pomoćni stolić pretvara se u tabure, noćni ormarić, stalak za biljke, šahovsku ploču... popis se može nastaviti unedogled.

Sve je u ravnoteži, a ovi komadi dodaju dovoljno vizualnog interesa da budu upečatljivi, ali ne i nadmoćni u sobi.

Kako izraditi stolić prekriven pločicama od šperploče doznajte na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. srpanj 2024 06:36