Kubus

Tvrtke Izgradnja Bolanča i Drveni majstori izradili su tzv. kubus koji imitira stan za snimanje D

Od prvog broja našeg priloga Nekretnine pratimo najnovije trendove u arhitek-turi, dizajnu interijera, produkt-dizajnu i kućanstvu općenito. Bilo da je riječ o vrhunskim postignućima svjetski poznatih imena, inovativnim rješenjima ili originalnim, uporabno-dekorativnim stvarima za dom raznih anonimnih kreativaca. No oduvijek smo pratili što se događa i na lokalnoj razini. Zapravo, jedan od glavnih ciljeva bio nam je i ostao podržati domaću produkciju.

Razmišljajući kako je hrvatska scena iz godine u godinu sve jača, bolja, inovativnija, konkurentnija i zanimljivija, htjeli smo to popratiti i magazinom putem kojeg ćemo predstaviti sve aktere na hrvatskom tržištu i inspirirati čitatelje kako urediti svoj životni prostor s komadima namještaja iz domaćih trgovina. Tako smo prije četiri godine pripremili specijalno izdanje naziva D&D s velikom editorijalom “Made in Croatia”, u kojem smo okupili sve moguće produkte, doslovno od žlice do polica, koje potpisuju naši relevantni dizajneri. Nakon tog “nultog” broja magazina D&D osmislili smo prilog Dom&Dizajn, a potom i magazin D&D u sklopu Nedjeljnog Jutarnjeg, koji je do danas zadržao svoj koncept: domaći dizajn, domaća arhitektura i ideje kako aktualne trendove unijeti u svoj dom.

Podignuta ljestvica

No važan segment bile su i najnovije kolekcije iz domaćih trgovina koje smo predstavljali na dotad neviđen način na našim prostorima. Jednom mje-sečno osmislili bismo te-mu te bi potom u naš studio stizali kamioni namještaja, koje bismo slagali u kompozicije popraćene brojnim sitnicama koje obogaćuju cijeli set. Bilo je tu svega, od prikupljanja lišća do pripremanja kolača.

No kao u svim poslovima, zasitili smo se viđenoga, pa smo namještaj snimali i u dvorcima, privatnim terasama ili gradskim parkovima. No ovaj smo mjesec znali da trebamo napraviti nešto više jer je vrijeme blagdana, kada se obitelji okupljaju, kite borove i uživaju u ugodnoj atmosferi svojeg doma. Stoga smo podigli ljestvicu. Prisjetili smo se kako se Božić slavio 50-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, pronašli smo ukrase koji neodoljivo podsjećaju na ta vremena i odlučili napraviti pravi “stan” unutar našeg studija, kako bismo čitateljima što vjerodostojnije dočarali ambijent toplog doma s tada uobičajenim komadima namještaja. Jer, ipak, retro nikad nije bilo toliko popularan kao danas.

Knauf, lesonit i kotačići

Na dan snimanja opet su stigli kamioni namještaja, na set smo pozvali manekenku Dijanu Sirovinu te frizerku Dijanu Bednjički Plančak. Dizajnerica interijera i aranžerka Andrea Bukovac zamotala je poklone, a slastice smo dobili iz slastičarnice Fine torte. A kako smo izradili kubus koji imitira stan? Tvrtka Knauf omogućila nam je materijal za njegovu gradnju, a radove su izvodile tvrtke Izgradnja Bolanča i Drveni majstori. – Zahtjevi za izradu bile su velike, čvrste, bijele površine većih dimenzija koje mogu imitirati zatvoreni prostor, a odlučili smo se za tri zidne plohe dimenzija 400x250x250 cm.

Glavna nosiva konstrukcija izvedena je od jelove sušene građe u dimenzijama štafli (presjeka 8×5 cm), površinski pobrušenih (hoblanih), slaganih kao nosivi okvir s horizontalnim i vertikalnim prečkama. Kako bi konstrukciju dodatno učvrstili, ugradili smo glavne fronte gips-kartonskim pločama te ih učvrstili vijcima, a da bi se “zidovi” lakše transportirali po prostoru, na donjem dijelu nosive konstrukcije ugrađeni su gumeni kotačići. Završna, vidljiva fronta zidnih ploha izrađena je od bijelog lesonita, koji je prepušten do poda kako bi se vizualno sakrili kotačići. Spajanje zidova izvedeno je torban vijcima i leptir maticama radi jednostavnije montaže i demontaže – objašnjava Antonio Bolanča iz tvrtke Izgradnja Bolanča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 10:40