Profil

Kreativni brend Krakle Keramika iz Zadra

Ručno obrađena glina za vedrije dnevne rituale

Martina Ćurković Madiraca i Zdenka Vrgoč osmišljavaju maštovite kreacije.

Restauratorica Martina Ćurković Madiraca (31) i arheologinja Zdenka Vrgoč (28) godinama su zajedno radile na restauraciji i istraživanju keramike te se kod njih razvila ideja o oblikovanju vlastitih proizvoda u glini.

Tako su jedne večeri sjele na čašicu razgovora i već sljedeći dan počela je proizvodnja u maloj keramičkoj manufakturi brenda Krakle Keramika koja od 2013. ne staje.

TEČAJEVI

- Brzo smo našle zajednički jezik u stvaranju maštovitih kreacija u glini - pojasnile su ove mlade Zadranke.
Martina je pohađala tečajeve izrade keramike i tehnike “raku dolce” u Italiji, a Zdenka je izradu keramike na lončarskom kolu usavršavala kod tradicionalnih majstora. Proces izrade keramičkog predmeta je dug i osjetljiv. Započinje modeliranjem u glini nakon čega se predmeti djelomično suše i dekoriraju. Djevojke ih najčešće oslikavaju raznobojnim engobama u koje se urezuje dekoracija.

- Keramiku izrađujemo od bijele i crvene visokokvalitetne gline i glaziramo isključivo bezolovnim glazurama tako da je potpuno sigurna kod pripreme i posluživanja hrane - ispričale su autorice.

POSUĐE

Među keramičkim repertoarom najčešće se mogu naći zdjelice, šalice, tanjuri, razno kuhinjsko posuđe koje za zadatak ima unijeti vedrinu i originalnost u svakodnevne rituale i posebne prilike. Krakle predmeti stvarani su u limitiranim serijama te je svaki unikat, a od motiva se na njima najčešće mogu pronaći oni iz prirode, stilizirane simpatične životinje, imaginarni prikazi... Svima im je zajednička pastelna paleta boja, a ovogodišnja zimska kolekcija obogaćena je zlatnim detaljima.

Osim u njihovom studiju u Zadru, Krakle proizvode može se pronaći u galerijama Le Prase u Zagrebu i Zadru, galeriji Duchkas u Dubrovniku i Muffin Fashion Store u Puli, te na zagrebačkom Adventu i ArtOmatu.

Cijene se kreću između 50 i 300 kuna.

Foto: Luka Gerlanc/Hanza Media

Pogledajte najpotpuniji vodič za kupovina poklona!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. srpanj 2024 10:36