LA SAGRADA FAMILIA

Konačno se završava jedna od najpoznatijih katedrala na svijetu, nakon što se gradila 141 godinu

 /SHUTTERSTOCK
Oni koji su u Barceloni dobrodošli su na slavljeničku misu 12. studenog 2023

Iznad horizonta Barcelone uzdižu se visoki vretenasti tornjevi. Katedrala poznata kao la Sagrada Família ima mnoga obilježja klasične gotičke arhitekture, što bi neke gledatelje moglo navesti da povjeruju da je srednjovjekovnog podrijetla. Međutim, ova građevina s brojnim tornjevima zapravo je moderno remek-djelo koje se još uvijek gradi 141 godinu nakon polaganja kamena temeljca 1882. godine. Građevinski projekt izdržao je poteškoće s financiranjem, Španjolski građanski rat i smrt svog genijalnog arhitekta Antonia Gaudíja. Ove jeseni dovršeno je nekoliko najviših tornjeva, označavajući još jedan korak u golemom projektu koji se protegao kroz tri stoljeća, prenosi My Modern Met.

image
/SHUTTERSTOCK

Gaudí je bio vodeći arhitekt stila poznatog kao katalonski modernizam, arhitektonski stil s kraja 19. stoljeća sličan secesiji, ali s katalonskim okusom. Preferirani su prirodni motivi s idejom da bi ti radovi trebali privući običnog čovjeka. Gaudí je započeo la Sagrada Familia s fasadom, detaljnom skulpturalnom tvorevinom koja je trebala biti poučni alat za one koji nisu znali čitati Bibliju. Arhitekt je umro 1926. godine, ali su radovi na još nedovršenoj crkvi nastavljeni. Prekinuli su ih razaranja u Španjolskom građanskom ratu, iako je zgrada preživjela. Tada su došli problemi s financiranjem i česte promjene arhitekata koji su vodili projekt. Do 2023. godine još je nedovršena.

image
/SHUTTERSTOCK

Gaudí je planirao 18 tankih tornjeva u čast biblijskih ličnosti: po jedan za svakog od 12 apostola, četiri evanđelista, Djevicu Mariju i Isusa. Potonji će biti na vrhu s križem kada bude gotov. U siječnju 2023. dovršeni su tornjevi "Evanđelista" za Luku i Marka. U rujnu su dodani pretposljednji kipovi povrh kipova Mateja i Ivana. Matej je predstavljen ljudskim likom, a Ivan ima orla. Marka i Luku prije su predstavljali lav, odnosno vol. Ova četiri tornja nalaze se u središnjoj skupini dizajna i visoka su 135 metara.

Oni koji su u Barceloni dobrodošli su na slavljeničku misu 12. studenog 2023. U međuvremenu, prolaznici će uživati u tornjevima osvijetljenim za praznike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 10:35