CRVENA, ŽUTA, LJUBIČASTA...

Koje boje su vaša ulazna vrata? Odabir otkriva jeste li kreativna, neustrašiva, ozbiljna ili inteligentna osoba

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Ulazna vrata nisu samo funkcionalni predmet, ona mogu osvježiti izgled nekretnine, dati joj osobnost i privlačnost, pa čak i povećati njezinu vrijednost. Iako možda o tome ne razmišljate, ulazna vrata mogu otkriti i kakva ste osoba. Tako kažu stručnjaci. Naime, H&G je razgovarao s psiholozima za boje, dekoraterima i dizajnerima koji su izdvojili deset najpopularnijih boja za ulazna vrata te iznijeli svoja viđenja o tome što znači odabir svake od njih.

Plava

image
/SHUTTERSTOCK

Odvažna, dojmljiva i elegantna, plava je poznata kao vrlo umirujuća nijansa. To ju čini iznimnim izborom za one koji žele signalizirati blagostanje, tihu inteligenciju i bogatstvo. Vlasnik plavih ulaznih vrata vjerojatno je svoj dom učinio udobnim utočištem daleko od užurbanosti modernog života.

Žuta

Smatra se najveselijom bojom koja će zajamčeno unijeti toplinu i kreativnost u svaki prostor. Popularna je u Feng Shuiju te poznata kao nevjerojatno umirujuća boja koja donosi stabilnost vlasniku kuće i stvara osjećaj odmora i dobrobiti, zbog čega njezina popularnost naglo raste. Oni sa žutim vratima označavaju sreću, toplinu i pouzdanost.

Bijela

image
/SHUTTERSTOCK

Bijela ulazna vrata govore vašim susjedima da ste čista, uredna i organizirana osoba. Tradicionalist u srcu, vlasnik bijelih vrata odiše samopouzdanjem i sofisticiranošću. Ipak, mnogi vlasnici kuća odabiru bijelu zbog njezine bezvremenske privlačnosti. U praksi Feng Shuija, bijela također predstavlja preciznost, sreću i komunikaciju. No, imajte na umu da je potrebno redovito čišćenje takvih ulaznih vrata.

Siva

Ako volite umirujući dojam neutralnih tonova, ali želite nešto tamnije i odvažnije, siva je sjajan izbor za ulazna vrata. Takva vrata izazivaju osjećaj sofisticiranosti i jednostavnosti. Ako ste tip osobe koja želi da stvari budu elegantne i jednostavne, ovo je boja za vas. Stručnjaci posebno ističu pepeljasto sivu kao izvrstan izbor za stapanje s vanjskim prostorom jer je ta nijansa inspirirana šumom.

Crna

image
/SHUTTERSTOCK

Prvi dojam je važan: želite izgledati pametnije i privlačnije od svojih susjeda. Za klasično dobar izgled, crna je pobjednički izbor. Za nju se kaže da je jedina boja ulaznih vrata koja će dodati vrijednost vašoj nekretnini, pa je odlična opcija ako planirate prodati. Za one s crnim ulaznim vratima smatra se da imaju položaje moći i autoriteta. Također se vjeruje da je ova osoba ozbiljna, sofisticirana i snažna.

Ružičasta

Ružičasta ulazna vrata izvrstan su način da stvorite topao i privlačan ulaz u svoj dom. Oni koje privlači korištenje ružičaste boje u svojim domovima obično se ponose stvaranjem gostoljubivog i prijateljskog okruženja. Stručnjaci vjeruju da se u domovima s ružičastim vratima krije netko tko je topao i nježan.

Crvena

image
/SHUTTERSTOCK

Crvena ulazna vrata su možda najzanimljivija. Riječ je o jednoj od najstrastvenijih boja koja pršti pozitivnom energijom. Povijesno gledano, crvena je povezana s bogatstvom i statusom. U 17. stoljeću crvena se koristila na potplatima cipela koje su nosili aristokratski dvorjani Luja XIV., dok upotreba crvenog tepiha seže još u staru Grčku. Unatoč tome što je jedna od najstresnijih boja, crvena se nekad također smatrala izrazom dobrodošlice.

Zanimljivo je da su u nekim kulturama ulazna vrata bila oslikana kako bi se otjerali zli duhovi, dok su u Feng Shuiju crvena vrata simbol sreće, te predstavljaju toplinu, strast i težnju. Ne iznenađuje da se vlasnik crvenih ulaznih vrata smatra rođenim zabavljačem, neustrašivim i s liderskim kvalitetama bez premca.

Zelena

image
/SHUTTERSTOCK

Ova čudesna nijansa ima sposobnost umiriti, nadahnuti i uzbuditi. Zelena ulazna vrata obećavaju obnovu vaše veze s prirodom i kažu da izazivaju osjećaj ravnoteže, živosti i sreće. Popularna u Feng Shuiju, vjeruje se da zelena poziva nove prilike u vaš život i potiče rast, ravnotežu i ljubaznost. U zapadnim društvima zelena je boja iscjeljenja, sigurnosti i naprednog razmišljanja.

Smeđa

Ako želite izbjeći šarenilo i zadržati klasičan izgled, a pritom cijenite udobnost i prirodu, smeđa je izbor koji su odobrili stručnjaci. Smeđa ulazna vrata mogu stvoriti zemljani izgled i stopiti se s prirodnim okruženjem.

Ljubičasta

image
/SHUTTERSTOCK

Dok se kraljevsko ljubičaste nijanse mogu smatrati hrabrim odabirom, nježna boja jorgovana daje umirujući, nježan ugođaj prostoru i može se činiti kao dašak svježeg zraka. Ljubičasta je povijesno povezana s kraljevskom osobom i bogatstvom, no također je duhovna boja koju nose svećenici. Ljubičasta danas označava kreativnost i toleranciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 15:44