Popularni materijali

Kako prirodno patinirati terakotu, beton, mjed, drvo i bakar...

 SONGSAK PANAME/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Patina—elegantna oksidacija i habanje koje zadesi razne prirodne materijale s ponovljenom uporabom (ili zanemarivanjem) tijekom vremena. Može biti prava muka ako trebati čekati. Očit način da preskočite red je kupnja antikviteta - ili, da, nasljeđivanje - ali na praktičnoj razini neke je stvari najlakše kupiti nove. Na primjer, žardinjeru od terakote prilično je jednostavno nabaviti – dok ćete možda morati otići na buvljak kako biste pronašli onu s pravom mahovinom, mliječnom patinom od dugogodišnjeg sjedenja na stepenicama vile u Istri. No, srećom, ima mnogo prečaca kojima se može postići lijep oksidiran završetka. Čitajte dalje kako biste saznali kako patinirati bakar, terakotu i još mnogo toga.

image
DAMIAN LUGOWSKI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Terakota i beton

Bilo da govorite o podnim pločicama ili svježim žardinjerama boje breskve, sva terakota ima dozu rustikalnosti. Martha Stewart zagovara višestruki pristup: namočite lonac, obojite ga jogurtom, zatim natrljajte komadom prave, žive mahovine, postavljajući lonac na vlažno, sjenovito mjesto kako bi ga biljne kulture nastanile. Povremeno "zalijte" lonac mješavinom vode i biljne hrane, i za nekoliko tjedana bit će obrasli mahovinom poput engleskog krova. Ista taktika vrijedi i za "starenje" betonskih žardinjera i vrtnih ukrasa.

image
SERGEKA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mjed

Sve dok vaš mjedeni predmet nije lakiran, izlijevanje obične vode kroz njega ili preko njega prirodno će ubrzati proces stvaranja patine, prema dizajnerici Casey Kenyon. Nije trenutno, ali svako ispiranje će ubrzati tamnjenje. (Lak se može ukloniti natapanjem mjedenog predmeta u čisti aceton, inače poznat kao odstranjivač laka za nokte, dok se na završnom sloju ne pojave mjehurići, a tada se može ostrugati abrazivnom krpom).

image
SONGSAK PANAME/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Sirovo drvo

Taj glatki, izlizani izgled dobit će se tek nakon godina korištenja, ali postoji trik za pretvaranje sirovih žutih dasaka u ugodno oksidirano sive (bez čekanja godinama). Prema eBayu (i mnogim ljudima na Pinterestu), morat ćete natrgati komad fine čelične vune, staviti ju u staklenku, a zatim sve skupa prekriti bijelim octom, ostavljajući otopinu da stoji cijeli dan s poklopac samo labavo zavrnutim. Ovisno o tome koliko vaše drvo ima tanina, možete prvo nanijeti sloj skuhanog čaja na drvo kako biste dobili tamniju boju; a zatim obojite otopinom od čelične vune, bruseći varijacije nakon što se osuši.

image
DMITRII ANIKIN/GETTY IMAGES

Bakar

Kako patinirati bakar tako da bude lijepa nijansa plave? Napravite "koktel od patine": pomiješajte dva dijela octa, jedan i pol dijela amonijaka i jedan dio soli u bočici s raspršivačem. Pripremite svoj bakreni komad tako da ga očistite, a zatim poprskate sredstvom za čišćenje prozora; zatim dodajte sloj koktela od patine i ostavite da se osuši na zraku. Ponavljajte postupak svaki dan dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Kao i kod bilo koje preinake na omiljenoj kućnoj potrepštini, isprobajte postupak na neupadljivom kutu komada prije nastavka - kako biste bili sigurni da vam se sviđa patina! Vjerojatno možete oribati mahovinu s posude, ali ne očekujte da ćete obrnuti oksidiranu površinu na drvenoj površini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 16:35