DOBRO JE ZNATI

Kako prepoznati koji su zidovi nosivi u domu? Ovo su znakovi koje tražite

 /SHUTTERSTOCK

Veća preuređenja doma često zahtijevaju uklanjanje zidova. Ako vaši planovi uključuju uklanjanje ili promjenu zida, morate odrediti je li zid nosiv ili ne nosiv. Svaki dio nosivog zida koji se ukloni mora se zamijeniti odgovarajućom strukturnom potporom, poput grede i/ili stupova koji će nositi isto opterećenje koje je nosio zid.

Nekoliko znakova može vam pomoći da odredite nosi li zid težinu ili ne. Ovi znakovi su vizualni i mogu se uočiti bez uklanjanja suhozida ili drugih invazivnih mjera. Ovi znakovi su preliminarna provjera u fazi planiranja prije nego što izvođač ili građevinski inženjer dođe i procijeni prostor, prenosi The Spruce.

Zid je okomit na grede

Ako zid ide okomito (pod kutom od 90 stupnjeva) na grede, velika je vjerojatnost da se radi o nosivom zidu. Kada zid ide paralelno s podnim gredama, to obično nije nosivi zid. U nekim slučajevima, nosivi zid može biti paralelan s gredama. Zid se može poravnati izravno ispod jedne grede ili može biti između dvije susjedne grede.

Zid je djelomično spojen s gredom

Ako je zid djelomično spojen s gredom koja prolazi uz njega, zid bi mogao biti nosivi zid. Djelomični zid je onaj koji se zaustavlja ispod susjednog zida. Greda će često biti stropna projekcija (prema dolje) koja ide izravno u djelomični zid. Graditelj je možda ugradio gredu od mikrolamela da premosti otvor i nosi teret iznad.

image
/SHUTTERSTOCK

Zid je vanjski zid

Ako je zid vanjski zid, to je gotovo uvijek nosivi zid. Vanjski zidovi čine perimetar ili vanjski otisak kuće. Tamo gdje postoje prozori i vrata, zidovi uključuju grede ili zaglavlja koja se protežu preko vrhova otvora. Stupovi s obje strane otvora podupiru grede. U suštini, ova zaglavlja su djelomične zamjene zidova budući da nose težinu koju bi nosio zid.

Zid je zidani zid

Ako je zid zidan, u nekim slučajevima može biti i nosivi zid. Zidani zid je onaj koji je napravljen od betonskih blokova, opeke ili drugih konstrukcijskih proizvoda za zidanje. Nije svako zidanje strukturalno i sposobno podnijeti opterećenja. Prerađeni kameni furnir ne može podnijeti opterećenja. Kao što naziv sugerira, to je dekorativni furnir, vrlo lagan i podložan mrvljenju pod pritiskom.

Temeljni zidovi, koji su obično izgrađeni od konstrukcijskih zidanih materijala poput betonskih blokova ili lijevanog betona, nosivi su. Njihova primarna uloga je izdržati težinu kuće.

Zid ima potpornu strukturu ispod sebe

Ako ispod zida postoje oslonci (obično skriveni) koji se čine strukturalnim, tada će i zid iznad vjerojatno biti strukturalni i moći će podnijeti opterećenja.

Ako je zid na prvom katu kuće, a ispod se nalazi podrum, možete provjeriti ima li ovih nosača na nižoj razini. Možete pronaći drugi zid ili neki drugi potporni element (stupovi, grede, stupovi, itd.) neposredno ispod i slijedeći istu putanju kao i zid iznad.

U konačnici ako niste sigurni koji zidovi u vašem domu su nosivi, a nužne su vam promjene, obratite se stučnim osobama prije bilo kakvih akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:07