Iza kreativnog Studija Eventastic kriju se javnosti već dobro poznata imena, Dražana Paladin Pavelić i Iva Duduković, koje su zaslužne za organizaciju brojnih vjenčanja, ali i svih vrsta privatnih i poslovnih evenata. Neke od njih organiziraju u Šumici, vlastitom prostoru za evente u srcu sesvetske šume, a nerijetko u zadatak dobiju transformirati određene prostore diljem Hrvatske, pretvarajući ih u čudesnu kulisu, ovisno o prigodi. Upravo ta njihova čarolija umijeća posebno je izražena kad govorimo o blagdanima.
Ovaj put pozvale su nas u gradski prostor zanimljive povijesti u Zagrebu koji su sasvim slučajno posjetile prije nekoliko tjedana i odlučile ondje osmisliti uskrsni editorijal s blagdanskim stolom u glavnoj ulozi. Riječ je o građevini sagrađenoj 1948. godine, čiju glavnu dvoranu površine 200-tinjak kvadrata krase freske i pozornica klasičnog talijanskog tipa. Upravo je to inspiriralo Dražanu i Ivu.
- Oda prošlim vremenima u samo jednom pogledu: vidjevši freske i kazališnu dvoranu, pomislile smo kako se nekad ipak gradnjom mislilo na malog čovjeka i kako mu se pokušala povećati kvaliteta svakodnevice. U spomen na te minule dane, kao svojevrstan homage, napravile smo ovaj stol baš u tom prostoru iako znamo da uskrsni stolovi nisu izgledali ovako, ali smo sigurne da su budili radost baš kao ovaj naš - kažu sa smiješkom.
Njihova ideja za ovogodišnji Uskrs, kažu, puna je radosti i boja.
- Nekako podsvjesno težimo novom miru i stabilnosti, boreći se protiv loših vijesti i neminovnosti svakodnevice - ističu.
CRNI PLIŠANI STOLNJAK
Iako je blagdanski stol na pogled jako bogat i raskošan, istodobno je vrlo jednostavan, čemu inače teže pri dekoriranju i stiliziranju prostora.
- Boje su radile za nas: kontrasti živih nijansi i tamne podloge, svijetlog posuđa i svijeća, razigrale su stol i dale mu dinamiku i dubinu. Ovaj je stol, kao i naš svaki drugi, jednostavan i lako primjenjiv u svakom domu. Tu su proljetno cvijeće, grane divlje trešnje, tulipani, zečevi i ranunkule, jednostavno posuđe, svijećnjaci... sve što svatko ima doma ili lako može nabaviti. Cilj nam je bio pokazati da se bilo tko može poigrati omiljenim bojama i pritom iznenaditi kako blagdanski stol može postati živ i vizualni puno privlačniji - kažu nam.
Uz korištenje proljetnog cvijeća, sirnice i jaja kao čestih motiva uskrsnog stola te tkanina od finih materijala, poput pliša i viskoze, većina predmeta uobičajena je dekoracija svečanog stola. Ipak, za dozu iznenađenja koristile su tamni stolnjak, koji je rijedak u ovakvim prilikama, a dodavanjem artičoka i grožđa te odabranim pomalo dramatičnim keramičkim vazama unijele su dašak dvorske atmosfere.
- Crni plišani stolnjak povezale smo sa zastorima u samoj prostoriji, a bordo pliš traku sa zastorima pozornice. Cvijeće je inspirirano tonovima freski koje se nadziru uokolo. Dodale smo teatralne momente, poput stolnjaka po podu i velikih keramičkih vaza, opuštenih grana i razbacanog cvijeća - opisuju.
Komentiramo da su trendovi posljednjih godina bili inspirirani skandinavskim zemljama: nježno, u samo nekoliko boja, bez posebnog isticanja, s tradicionalnim motivima, ali minimalno. Ove godine, ističu, boje se vraćaju u punom sjaju.
- To nas veseli. Mislimo da Uskrs, kad je riječ o dekoriranju interijera, više nije nužno pile, zeko i jaje, nego sve ono što možemo napraviti inspirirani baš tim motivima. Od raznih gnijezda, perja, praznih jaja u koja se sadi cvijeće...
PROLJETNE LUKOVICE
Uskrs postaje kreativni pokretački motiv - kažu, dodajući da su u našim domaćinstvima u pravilu za Uskrs prisutne maslina, bilo kao samostalna grančica ili u vjenčićima i buketima te posude s proljetnim lukovicama u koje se dodaju razbijene ljuske jajeta ili male skulpture zečića ili kokica.
Iako se domovi dekoriraju za Uskrs, to je manje nego za zimske blagdane.
- Većina uskrsne blagdane koristi za odmor u prirodi ili kraća putovanja, tako da ne uređuju posebno dom za te dane, više pozornosti posvete serviranju stola ako ugošćuju obitelj ili prijatelje za doručak ili ručak - kažu, dodajući da je upravo društvo ono koje čini atmosferu, a ne lokacija. Brojne su manje geste kako gostima prirediti nezaboravno iskustvo.
- Ako ste domaćin, vjerujte nam da gosti vide i cijene trud koji ćete uložiti u pripremu jela, ali i serviranje. Svi mali detalji za koje se odlučite zasigurno će ih razveseliti i uljepšati boravak u vašem domu. Nešto što se rijetko radi, a mijenja ugošćavanje iz temelja je kartica s imenom. Ona nije nužno tu da definira gdje će netko sjesti, ona je tu da kaže gostu da ste mislili na njega i da mu značite. U to trebate uložiti samo nekoliko sekundi, na komad papira, list, jaje ili nešto slično napisati ime i staviti ga kraj tanjura, gdje se najbolje uklapa - predlažu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....