od važnosti za povijest LA

Jedina kuća koju je Marlyn Monroe posjedovala spašena je od rušenja u zadnji tren!

 PICTORIAL PRESS LTD/ALAMY/PROFIMEDIA/

Kuća u Los Angelesu čija je vlasnica bila hollywoodska ikona Marilyn Monroe proglašena je povjesnim kulturnim spomenikom, objavio je New York Post. Ovaj je status dobila nakon što su se sadašnji vlasnici kuće, bogata nasljednica Brinah Milstein i njezin suprug televizijski producent Roy Bank, žalili na nezakonite metode kojima je grad obustavio njihovu prethodno dobivenu dozvolu za rušenje ovog objekta.

Gradsko je vijeće na ovaj način opet obustavilo rušenje nekretnine za koju smatraju da je od velikog značaja za Los Angeles, baš kao i doprinos Marilyn Monroe industriji filma. Ispred sporne kuće snimljen je niz kultnih fotografija, koje i danas obilaze svijet, a samu lokaciju svake godine posjećuju i brojni turisti koji su štovatelji njezina lika i djela.

image
MARIO TAMA/AFP

Kuća u Brentwoodu, uvučena u slijepoj ulici, jedina je koju je Marilyn Monroe posjedovala i u kojoj je neslavno umrla 4. kolovoza 1962. godine. Navedeni par kupio ju je za vrtoglavih 8,35 lilijuna dolara prije nešto više od godinu dana, sa željom proširenja svog susjednog imanja.

- Izgubiti ovaj dio povijesti, jedini dom koji je Marilyn Monroe ikada posjedovala bio bi razoran udarac za očuvanje povijesti i za grad u kojem je manje od 3 posto povijesnih oznaka povezano sa ženskim nasljeđem - poručili su iz gradskog vijeća. Nije poznato hoće li se sadašnji vlasnici žaliti i na ovu odluku koja im je dodatno pomrsila planove o izgradnji.

U prethodnoj su tužbi, naime, naveli da grad Los Angeles preuveličava glumičinu povezanost s kućom u kojoj je boravila tek nekoliko mjeseci prije smrti, a spomenuli su i kako je čak 14 sličnih objekata u bliskom susjedstvu dobilo odobrenje za rušenje i prenamjenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 07:52