Izaberite svoju omiljenu kombinaciju boja

Ovo su kombinacije boja s kojima ne možete pogriješiti!

Boje u domu su poželjne, ako ne i nužne, i one puno govore o našoj osobnosti. Ubrzani životni ritam, obaveze na poslu i oko obitelji ne ostavljaju većini nas puno vremena da se posvetimo odabiru osobne boje, a one utječu na svaki dan našeg života.

Boje koje odaberemo za svoj dom mogu utjecati na naše raspoloženje i naše misli. Boje utječu na ljude na različite načine, ovisno o dobi, spolu, etničkoj pripadnosti ili lokalnim vremenskim uvjetima. Određene boje ili skupine boja imaju tendenciju da pobuđuju slične reakcije i slično raspoloženje kod većine ljudi, razlika je moguća kod tonova i nijansi. Dakle, kada je u pitanju uređenje, važno je da odaberete mudro.

Morate znati da boje utječu na ponašanje na tri osnovna načina: mogu poticati aktivnost, pasivnost ili mogu djelovati neutralno. Vrlo jednostavno možete uskladiti boje u svom domu prema osobnim željama, ukusu i namjeni. Svijetle boje su ekspanzivne i prozračne, što sobe čini većima i svjetlijima.

Tamne boje su sofisticirane i tople i velikim sobama daju intimniji izgled. Miješanjem boja koje su jedna pokraj druge stvara se šareni, ali skladni izgled. Korištenjem više od pet boja dobit ćete kaotičan izgled koji može izazvati vizualnu konfuziju u prostoru. Najbolje je da odaberete tri do četiri boje koje vam se sviđaju te odlučite koja će od njih biti ključna, a koje će od boja biti samo akcenti. Na primjer, ako preferirate žutu i zelenu boju, možete graditi kolorističku shemu boja koje uključuju žuto-narančastu, žutu, žuto-zelenu i zelenu u prostoru.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2024 12:22