Upoznajte Vedranu Filković

Iz Italije se vratila u Hrvatsku i pokrenula domaći brend svijeća od sojina voska

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Oduvijek sam željela živjeti na selu, tako da mi se i ta želja ispunila. I tu sve počinje.

Naša tužna stvarnost je da mnogi odlaze iz ove naše zemlje, koju često volimo zvati lijepom, ti isti u odlasku sanjaju o povratku, ali doista ih se vrlo malo ikad vrati. Ipak, ima i tih koji se hrabro odluče na povratak i novi početak u svojem domu, a jedni od tih su obitelj Filković, koji su se iz Italije vratili u rodni Majur, u blizini Hrvatske Kostajnice, i pokrenuli priču iznova tako što je Vedrana pokrenula vlastiti obrt za proizvodnju svijeća na prirodnoj bazi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Avantura

- Cijeli život živjela sam u Sisku, a zatim me prst sudbine odveo u Italiju, gdje je živio moj suprug, i tu se i počela rađati ideja o svijećama i prirodnoj kozmetici. U međuvremenu ostajem trudna s drugim djetetom, te je upravo to prevagnulo da se vratimo u suprugov rodni kraj. Oduvijek sam željela živjeti na selu, tako da mi se i ta želja ispunila. I tu sve počinje. Dok sam čekala da moja Lucia poraste, upisala sam školu za proizvodnju prirodne i organske kozmetike. Jednu noć u kutu sobe ugledala sam kutiju u kojoj je bio sojin vosak, drveni i pamučni fitilji, mirisna ulja... i tako sam se upustila u avanturu zvanu "izradi svoju svijeću". Igrala sam se s raznim materijalima, bojama, mirisima, a inspiraciju sam crpila odasvuda. Stavila sam svoje svijeće na profil društvene mreže, i ubrzo su se počeli nizati pozitivni komentari, oduševljenje, pohvale, a zatim su se pojavile i prve narudžbe. Nakon toga nastaje obrt DaLu - prisjeća se Vedrana Filković.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kokos i vanilija

Svijeće nastaju lijevanjem od prirodnog voska soje koji sporije gori, biorazgradiv je i ne otpušta štetne spojeve. U svijećama se koriste 100% pamučni fitilji, koji ne proizvode crni dim te se time ujedno i smanjuje negativni učinak na okoliš. Osim pamučnih fitilja, koriste se i drveni fitilji, koji stvaraju posebnu atmosferu, jer drveni fitilj pucketa dok gori i stvara ugođaj vatre u kaminu.

- Vosak, mirisna ulja i fitilje naručujem od Špoljara iz Donje Bistre i od Majstora svijeća iz Ključa Brdovečkog. DaLu svijeće rađene su od prirodnog sojinog voska s raznim mirisnim uljima. U dogovoru, mogu napraviti unikatni, personalizirani paket, kao dar najmilijima. Cijena iznosi od 10 do 40 eura, ovisno o gramaži. S izradom počinjem tako što vosak topim na pari, a kada se rastopi do jedno 70 stupnjeva, vadim ga na hlađenje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kada dođe do 60 stupnjeva, u njega stavljam 8 do 10% mirisnog ulja u odnosu na količinu voska. Najčešće me traže kokos i vaniliju, ali ja volim eksperimentirati te napravim po svome, i na kraju budu uvelike oduševljeni. Volim čak i miješati mirisna ulja te na kraju dobijem nešto posebno. Izliveni vosak ostavim da se stvrdne, i taj proces izrade i stiskanja traje 24 sata, a nekad i duže, da bi svijeća dobila na čvrstoći i kvaliteti. Zatim slijedi moj najdraži dio, a to je ukrašavanje, gdje do izražaja dolazi moja kreativnost. Bez kreativnosti uzalud i kalupi i lijepe posude. Čovjek jednostavno mora imati u sebi "ono nešto". Sve je počelo kao hobi, a sada ćemo vidjeti. Ja se držim one: "nebo mi je granica" - zaključuje za kraj Vedrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 10:05