VARMBLIXT

Ikea i Sabine Marcelis predstavljaju blistavu novu suradnju koju ćete odmah zavoljeti

 IKEA
Osim rasvjete, kolekcija "Varmblixt" uključuje stakleno posuđe kao što su vaze, kupe za šampanjac i čaše od 35 mL...

Ikea i Sabine Marcelis predstavili su svoju dugo očekivanu kolekciju "Varmblixt". Izvorno prikazana tijekom Tjedna dizajna u Milanu 2022., kolekcija se sastoji od dva LED svjetla te je naknadno dodana i široka zbirka dodataka za dom i staklenog posuđa.

Kolekcija "Varmblixt" Sabine Marcelis za Ikeu sastoji se od 19 komada, od kojih su neki ograničenog izdanja kao i 4 komada LED rasvjete koji će dugoročno ostati dio Ikeine kolekcije. To uključuje stolnu/zidnu lampu u obliku krafne od narančastog stakla; visilicu; okruglu zidnu lampu i zidnu lampu koja služi i kao ogledalo.

image
IKEA

"Željela sam poduzeti neočekivani pristup istraživanju ideje o tome kako rasvjeta funkcionira u domu i nadahnuti ljude da razmotre nove oblike i elemente koji se stapaju i ističu različite vrste unutarnjih prostora na nove, hrabre i umjetničke načine," kaže Marcelis na lansiranju Ikea kolekcije.

image
IKEA

Osim rasvjete, kolekcija "Varmblixt" uključuje stakleno posuđe kao što su vaze, kupe za šampanjac i čaše od 35 ml, staklene mješalice za piće, bokale, staklene zdjele u obliku krafne s poklopcima u zelenoj i jantarnoj boji, papirnate salvete i prostirke u narančastoj boji inspirirane zalascima sunca, staklene police i pladnjevi kao i stolići za kavu koji oponašaju popularni dizajn Candy Cubes.

"Kada biram dizajnere pitam ih: "Što imate na umu? Koja je vaša vizija? Što želite promijeniti u ovom svijetu?", objašnjava Henrik Most, kreativni voditelj u Ikei. "Za mene se radi o pronalaženju originalnog potpisa koji dizajner ima i što je to što tu osobu razlikuje od drugih."

Marcelis je za kolekciju nastojao stvoriti djelo usredotočeno na umjetnost i emocije koje ima život daleko iznad funkcionalnosti. "Svjetlo je vrlo moćan alat za dizajn, jer možete drastično promijeniti način na koji doživljavate prostor samo temperaturom svjetla ili načinom na koji ono ističe različite dijelove arhitekture u koju je postavljeno, kaže dizajnerica.

image
IKEA

Prema Mostu, "otvoreni" razgovor, koji je započeo virtualno tijekom pandemije, doveo je do "hrpe ideja"; širokog raspona u konceptu i geometriji. "Bilo je super teško odabrati. Pa smo prošli kroz sve koncepte i funkcije i pokušali to suziti kako bismo ih sinkronizirali na neku vrstu kurativne niti gdje su svjetlo, materijal i boja bili fokus."

Istaknuti komad kolekcije "Varmblixt" - i onaj koji je izazvao veliku pozornost kada je kolekcija prvi put prikazana - je kružna zidna svjetiljka, čiji vrh izgleda kao da se "odbija" od zida stvarajući dramatičan sjaj iza. Minimalističke svjetiljke, prikazane u linearnoj i kružnoj verziji, mogu se konfigurirati u više ili kao pojedinačni zidni dijelovi. Kada su isključene, mogu funkcionirati kao skulpture. "Koncept je bio uzeti jednu liniju i nježno je povući s površine na koju će biti postavljena, a ta bi praznina omogućila prazninu koju će preplaviti svjetlosti", kaže Marcelis. "Maksimalni učinak uz minimalno materijala."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 05:22