maštovito

Igra vode i svjetla u interijerima: Dekorativni vodeni zidovi čakovečke tvrtke Liquid

 TOMISLAV HUHA/
Mogu se postaviti u unutarnje i vanjske prostore, a koriste se kao estetski dodatak ili funkcionalno kao pregrada

Veza ljudskih bića s bojama, pokretom i vodom dobro je proučena, a ti elementi zajedno mogu se upotrijebiti za smirivanje, stimuliranje, fokusiranje, oraspoloženje... Upravo takav snažan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje imaju i dekorativni vodeni zidovi, koji u posljednje vrijeme postaju poželjan, atraktivan i dinamičan element u svijetu modernih interijera.

U Hrvatskoj se proizvodnjom vodenih zidova bavi čakovečka tvrtka Liquid, koju je 2019. osnovala grupa prijatelja različitih struka, s bogatim iskustvom u području industrijskih i komunalnih vodovodnih instalacija, projektiranja, marketinga i profesionalnog poslovnog upravljanja. Dosad su vodene zidove postavljali u hotelima, restoranima, kafićima... ali i u privatnim stambenim prostorima.

image
TOMISLAV HUHA/

ZIDOVI MOGU BITI JEDNOSTRANI, KOJI PRIKAZUJU VODENI UČINAK NA SAMO JEDNOJ STRANI, TE DVOSTRANI KOJI STVARAJU EFEKT PROZORA

image
TOMISLAV HUHA/

Velika mašta

- Vodeni zidovi su zidovi koji donose prirodnu ljepotu, kretanje i energiju vode u prostore. Dodavanjem rasvjete i vrlo kvalitetnih materijala okvira/kućišta zidova, dobivaju se custom made proizvodi koji imaju doista nevjerojatan vizualni utjecaj na svaki prostor u kojem se nalaze. Ovisno o namjeni tog prostora, mogu se koristiti kao estetski dodatak, za isticanje robne marke i privlačenje pozornosti ili, pak, funkcionalno kao pregrada - kaže Mario Ladić iz tvrtke Liquid.

Mogu se, dodaje, instalirati u unutarnje i vanjske prostore, dizajnirani su u skladu s lokalnim okolišem, a dvije su glavne vrste koje nude: kaskadni (cascade) i mjehuričasti (bubble).

image
TOMISLAV HUHA/

Kaskadni zidovi pružaju efekt pada vode s unutarnje strane zida

image
TOMISLAV HUHA/

- Kaskadni zidovi pružaju efekt pada vode s unutarnje strane zida, što stvara privlačan i smirujući učinak bez rizika od prskanja okolnog okoliša. Mjehuričasti zidovi potpuno su ispunjeni vodom kroz koju prolaze živahni mjehurići koji stvaraju privlačan, energičan i elegantan učinak. U oba slučaja, i kod kaskada i kod mjehurića, mogu biti jednostrani i dvostrani zidove. Dvostrani su transparentni, stvarajući efekt kaskadnog ili mjehuričastog prozora, dok jednostrani prikazuju vodeni učinak samo na jednoj strani. Sljedeća podvrsta mjehuričastih zidova je tuba/cijev gdje se koriste prozirne cijevi širokog raspona promjera i visina za stvaranje zadivljujućih stupova ispunjenih mjehurićima - pojašnjava.

Također, osim kaskadnih efekata i efekata mjehurića, nudi se i široki raspon raznovrsnog osvjetljenja: od jednobojnih, pa preko beskonačnog miješanja boja, do DMX sustava.

image
TOMISLAV HUHA/

Mjehuričasti su potpuno ispunjeni vodom kojom prolaze živahni mjehurići

image
TOMISLAV HUHA/
image
TOMISLAV HUHA/

Ladić dodaje kako imaju i posebnu ponudu proizvoda naziva Liquid SP (Special Projects), za kupce koji žele nešto zadivljujuće i prilagođeno u potpunosti njihovim željama i potrebama. Primjerice, jedan je klijent želio televizor na istome mjestu kao i mjehuričasti zid, pa su televizor ugradili izravno u okvir mjehuričastog zida i tako dobili protok i kretanje mjehurića oko i iza televizora, stvarajući zadivljujući ugođaj bez gubitka funkcionalnosti televizora.

Za postavljanje vodenih zidova u prostor potrebne su, ističe, samo dvije stvari: napajanje električnom energijom i velika mašta. Cijeli proces, od dizajna i proizvodnje do pripremnih radnji za instalaciju vrši se unutar proizvodnog pogona tvrtke u Hrvatskoj, a nudi se usluga "ključ u ruke".

image
TOMISLAV HUHA/

Primjer kako dekorativni vodeni zidovi izgledaju u stambenom prostoru

image
TOMISLAV HUHA/

Ručno sastavljanje

- Naš proces projektiranja koristi najmoderniji softver za parametarski 3D dizajn, gdje nakon sastanka s klijentima generiramo fotorealistične 3D koncepte za ilustraciju koncepta prije pokretanja izrade samog proizvoda. Zatim prelazimo u fazu projektiranja gdje se dovršavaju sve komponente i izrađuje proizvodna dokumentacija. Proizvodnja dijelova počinje korištenjem preciznih CNC strojeva velikog formata kako bi se osiguralo ispunjenje naših strogo zadanih dimenzija i tolerancije, jer za kontrolu vode sve mora biti savršeno iskrojeno! Nakon što su sve komponente gotove, ručno ih sastavlja naš tim tehničara. Nakon toga prelazimo na postupak ispitivanja gdje se svi naši zidovi instaliraju u našem proizvodnom pogonu i testiraju u razdoblju od najmanje 50 sati kako bi se osigurala izvrsnost. Po dovršetku ispitivanja vršimo instalaciju - opisuje.

image
TOMISLAV HUHA/
image
TOMISLAV HUHA/

Dodaje kako su funkcionalni elementi najvećim dijelom izrađeni od akrila, dok se okolni elementi, kao što su vanjske ploče ili namještaj, izrađuju prema zahtjevima kupaca.

- Naši vodeni zidovi ispunjeni su destiliranom vodom te s dodacima protiv algi i kamenca kako bi zidovi uvijek izgledali svježe i bistro - kaže.

Ovaj trend je zastupljeniji u svijetu, ali budući da turistička i uslužna djelatnost u Hrvatskoj rastu, u tvrtki Liquid vjeruju kako su njihovi potencijalni kupci u tim sektorima. Više na broj 098 643 535 ili www.liquid.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 01:59