DORUČAK, RUČAK, VEČERA

I djeca mogu kuhati! Splićanka je osmislila zabavne kartice s prilagođenim receptima uz koje će istraživati, usvajati nove vještine...

 Vojko Bašić/Cropix
Zamišljene su tako da lako stanu u dječje ručice, a izrađene su od nepoderivog i nepromočivog materijala

Ivanina kći ima sedam godina, a sin skoro pet. Oboje su joj oduvijek bili "pod nogama" u kuhinji, ali Ivana im nikad nije davala slobodu da neki obrok sami pripreme od početka do kraja. U nekom trenutku shvatila je da time nikome ne radi uslugu, i tada joj je palo na pamet kako to promijeniti - izradit će Kuhalice, odnosno male kuharice s receptima, koji su slikovno i opisima prilagođeni djeci.

Od prve ideje u glavi i skice na papiru, do finalnog proizvoda, trebala su samo dva i pol mjeseca, s time da finalni proizvod zapravo nikad nije finalni, jer se Kuhalice uvijek mogu nadopunjavati novim receptima.

- Kuhalice su u formatu kartica, veličine 10x16 centimetara. Zamišljene su tako da lako stanu u dječje ručice, da su praktične djeci tijekom kuhanja, ali i tijekom istraživanja, jer mogu vrtjeti stranice bez straha da će se pokidati ili da će se izgubiti jedna od stranica. Dolaze s rupicom u kutu, a spojene su prstenom, koji se prema potrebi, može otvoriti kako bi se dodao novi sadržaj. Također, mogu se objesiti, primjerice, na kukicu, tako da su uvijek dostupne i nadohvat ruke - kaže Ivana Marinović, 40-godišnjakinja iz Splita, inače diplomirana inženjerka računalstva, koja posljednjih 15-ak godina radi kao IT project manager.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Njezine Kuhalice sadrže 21 osnovni recept iz kategorije doručka/užine/večere, ali uz različite kombinacije, ovisno o tome što dijete voli. Mogućnosti su, kaže, skoro beskonačne.

- Na poleđini svake kartice dvije su karikature koje djecu onako malo "bocnu" pitanjem "Jesi li danas Njupalo ili Gunđalo?". Još mi nitko nije prijavio da je neko dijete izabralo biti Gunđalo taj dan. Osim toga, na poleđini su i razne pitalice ili savjeti, koji su primjenjivi na taj recept poput, primjerice, "Znaš li da postoji rižin griz, pirov griz i heljdin griz?", ali i neki sitni izazovi poput "Napiši svoje ime pomoću sjeckanih badema" - opisuje, dodajući kako je za grafički dizajn zaslužan Jure Marinković iz splitske tvrtke Editori.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Cijela poanta je u formatu i ilustracijama, a ne u receptima. Oni su jednostavni, ali imaju dozu razigranosti i jednostavnosti, tako da djeci budu zanimljivi i potaknu ih na samostalnost i usvajanje novih vještina, a pritom možda probaju i neko novo jelo. Receptima su dodani i šaljivi nazivi.

Korišten materijal je sintetički papir koji je, dokazano u praksi, nepoderiv i nepromočiv.

- S obzirom na to da su Kuhalice namijenjene djeci i boravku u kuhinji, ništa drugo nije ni dolazilo u obzir. Iskreno, bila sam malo skeptična pa sam prve tiskane Kuhalice prvo probala nježno pokidati, a zatim sam zaista upotrijebila i jaču silu. Ostale su neokrznute. Kod nas su u svakodnevnoj upotrebi, tako da su preživjele već dječja potezanja svatko na svoju stranu, proliveno mlijeko, pa čak i kavu. Jednostavno ih obrišemo, i za nekoliko minuta zaboravimo da se nešto takvo uopće dogodilo - prepričava Ivana.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

U domu njezine obitelji zajedničko kuhanje drastično se promijenilo dolaskom Kuhalica.

- Ideja je da djeca naprave svoj tjedni plan, pa s roditeljima sudjeluju u nabavki namirnica za taj tjedan za obroke koji su izabrali. Korištenjem Kuhalica djeca planiraju, dogovaraju se što će kuhati, surađuju, vježbaju brojanje, logičko razmišljanje, usvajaju koncepte zdravije hrane, i svjesni su da obrok nije nešto što se stvori na stolu samo od sebe - kaže Ivana, dodajući kako joj je ovim projektom cilj ostaviti djeci uspomene na zajedničke trenutke provedene u kuhinji.

Cijena Kuhalica iznosi 19 eura (bez poštarine), a naručiti se mogu preko IG profila: @mater_shef ili putem e-maila:Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 18:55