Festival europskog dizajna

Hrvatski rad posvećen Tinu Ujeviću izložen na jednom vrlo neobičnom mjestu u Napulju

 AIAP associazione italiana design della comunicazione visiva

Rad Studija Sonde posvećen Tinu Ujeviću, a koji preispituje odnos prema kulturi i umjetnicima, izložen je na neobičnom mjestu u Napulju, u sklopu European Design Awards festivala. Naime, Sonda je jedini hrvatski kreativni studio, i jedan od 15 iz čitave Europe, koji je od strane talijanskog AIAP - Association of Visual Communication Design, pozvan da u sklopu manifestacije European design Awards izlaže svoj rad na izložbi ANIME, u unikatnom muzejskom kompleksu - crkvi iz 17.stoljeća, Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco, u Napulju.

European Design Awards, poznat kao i ED-Awards, godišnji je natječaj na koji nagrađuje najbolje europske uratke iz područja komunikacijskog dizajna. Radi se o zajedničkoj inicijativi dizajnerskih časopisa iz cijele Europe podržanoj od strane Međunarodnog vijeća za dizajn, a održava se od 2007. godine. Svake godine dodjela nagrada uz brojna strukovna događanja i festival europskog dizajna, odvija se na drugoj europskoj lokaciji.

Ove godine domaćin festivala je talijanski AIAP - Association of Visual Communication Design, a izložba i nagrađivanje održavaju se u Napulju, kulturološki bogatom talijanskom gradu u kojem se isprepliću povijesna ostavština i raznolike struje suvremene umjetnosti, od 30. svibnja do 2. lipnja. Tema ovogodišnje prateće izložbe jest “Kult smrti” kao karakterističan kulturni fenomen, a radovi su izloženi u podzemnom dijelu navedene crkve, posvećenom štovanju duša u čistilištu. Na sudjelovanje je pozvano 15 odabranih dizajnerskih studija iz Europe. Sudionici su dobili zadani format plakata i potpunu slobodu interpretacije teme.

image
AIAP associazione italiana design della comunicazione visiva
image
AIAP associazione italiana design della comunicazione visiva
image
AIAP associazione italiana design della comunicazione visiva

U svojoj interpretaciji Sonda se odlučila za specifičan zaokret od klasične teme štovanja pokojnih duša do šireg društvenog pitanja - a to je tretman umjetnika za života i posthumno. Svima nam je poznat široko zastupljeni fenomen u kojem umjetnici nakon smrti postaju ikone, dok za života nisu imali ni približno takav status. U fokusu Sondinog uratka veliki je hrvatski pjesnik Tin Ujević i njegova izjava: "Dok sam živ, ne date mi ni stan, a kad umrem, dat ćete mi cijelu ulicu".

No, rad se ne završava sa samim plakatom, jer se na njemu nalazi QR kod koji nas vodi na web stranicu posvećenu pjesniku. Na stranici se pronalazi posebna karta Republike Hrvatske na kojoj je označeno koliko je danas ulica i trgova u zemlji nazvano po Tinu Ujeviću, rezultat istraživanja provedenog u suradnji s Državnom geodetskom upravom. Uz kartu se nalazi i Ujevićeva, za ovu temu prigodna pjesma, Zapis na pragu - u prijevodu Gordane Janjušević Leković. Uz to se može pročitati i kratki esej suvremenog pisca Marka Pogačara koji dublje propituje navedenu temu te joj dodaje suvremeni kontekst. Esej je namijenjen prvenstveno internacionalnoj publici kako bi ista što bolje razumjela zašto je baš Tin Ujević odabran kao središnja ličnost ovog rada.

image
AIAP associazione italiana design della comunicazione visiva
image
AIAP associazione italiana design della comunicazione visiva

"Je li jedini dobar pjesnik mrtav pjesnik? Vrijeme je, čini se, dobročinitelj i istovremeno najgori neprijatelj umjetnika: onoga današnjeg, živog. Romantički ideali bezuvjetnog pisanja za neku neopipljivu vječnost podrazumijevaju i stereotip izgladnjelih umjetnika što izgaraju u stvaralačkoj groznici po pljesnivim podstanarskim sobicama (…)", isječak je Pogačareva eseja koji u cijelosti možete pročitati na web stranici posvećenoj projektu.

Ovim radom Sonda želi osvijestiti širu publiku o važnosti i utjecaju umjetnosti na društvo, te propitati odnos društva prema onima koji je stvaraju, nakon smrti, ali i još bitnije - za njihova života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 10:19