ŽENE NA BAUŠTELI

Dragana je radila u uredu, dobila 7 kilograma pa se odlučila za drastični zaokret. Danas ruši zidove, a šefica je i svojem suprugu

Dragana Eter

 BILJANA BLIVAJS /CROPIX
Njezina se tvrtka bavi svim završnim radovima, a kaže da je s bušilicom i brusilicom naučila raditi zahvaljujući svojem ocu majstoru

Kad sam direktorica u kući, red je da budem direktorica i na poslu, smije se Dragana Eter, vlasnica tvrtke Plan DE interijeri koja se bavi završnim građevinskim radovima u stambenim i poslovnim interijerima, pojašnjavajući nam kako joj se u tvrtki nedavno pridružio i suprug Zvonimir, elektrotehničar po struci.

Dragana je prvostupnik ekonomije, a dugi niz godina radila je u jednom modnom brendu, čekajući svoju priliku u struci. Kad je tu priliku napokon i dočekala, shvatila je da je rad u uredu ne ispunjava.

image

Rušenje zidova je dobar način za izbacivanje negativne energije, kaže Dragana

BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Prvih mjesec dana sam uživala, ali onda je krenula dosada, ulijenila sam se, dobila sedam kilograma... - priča, dodajući kako je već tad počela razmišljati o vlastitoj tvrtki jer je imala iskustva u preuređenju interijera, što vlastitih i obiteljskih prostora, što onih u kojima je bila podstanarka.

Njezin tadašnji direktor primijetio je njezino nezadovoljstvo pa su se nakon godinu dana sporazumno razišli, a upravo se taj dan čula s prijateljicom iz rodnog Šibenika koja je, igrom slučaja, trebala nekoga tko se bavi završnim građevinskim radovima. Dragana je bušilicom, brusilicom i sličnim alatima naučila raditi zahvaljujući svojem ocu majstoru, pa je tako jednom prilikom, dok je u Norveškoj radila na štandu s voćem i povrćem, sama izvela tendu od materijala koje je usput pronašla, što se svidjelo drugim prodavačima pa su je molili da i njih nauči kako to napraviti.

Danas uživa u svojem poslu, radi sa suprugom, a bave se svim završnim građevinskim radovima, od rušenja i dizanja zidova do montaže kvaka na vrata.

- Rušenje zidova je dobar način za izbacivanje negativne energije, ali moraju se znati neke osnove statike. Ništa ni ne počinjemo raditi dok od suradnika statičara ne dobijemo zeleno svjetlo - kaže Dragana, dodajući kako se po pitanju odabira materijala i nekih kompleksnijih projekata konzultiraju i s mentorom s 25-godišnjim iskustvom.

image

Prije otvaranja vlastite tvrtke već je imala iskustva u preuređenju interijera

BILJANA BLIVAJS /CROPIX

Najteži su projekti oni u kojima je, kako kaže, problem s vlagom, a obožava gletati i bojati. Posla ima preko glave, što potvrđuje i podatak da su, unatoč tome što se nigdje ne oglašava, bukirani mjesecima unaprijed.

Dragana nije jedina "žena na baušteli" - u našem serijalu o ženama u građevinskoj industriji predstavili smo i "ženu u manduri" Maju Dlesk te Katicu Barada, jedinu ženu u Hrvatskoj koja je zaposlena kao rukovoditeljica toranjske dizalice, a koja toliko obožava svoj posao da ga je opjevala u pjesmi. Upoznali smo i 23-godišnju Katarinu Plečko, vozačicu kamiona kipera, četveroosovinca od 16,5 tona, te profesoricu engleskog jezika i književnosti Ninu Ivanović koja ruši zidove, renovira kupaonice i kuhinje, postavlja keramiku, gleta... Prisjetimo se i priče o konzervatorici-restauratorici Vlatki Janjić koja se penje i hoda po skelama, radi odljeve, gipsa, stalno je okružena prašinom, struže, brusi, gleta, farba, radi kalupe i tako vraća brojna kulturna dobra u prvobitno stanje. I, da, jedina je žena u firmi!

Sve one dio su slabašne statistike o ženama u građevini: prema Sektoru za graditeljstvo HGK, na temelju podataka DZS-a, lani je u Hrvatskoj bilo 10.845 žena zaposleno u građevinarstvu u Hrvatskoj, što je 10,22 posto od ukupnog broja zaposlenih u građevinarstvu, 106.050 radnika. Ovo je naš naš doprinos njihovoj vidljivosti te se nadamo da će ohrabriti i druge žene koje maštaju o tom tipu zanimanja da se odvaže - unatoč i usprkos predrasudama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 09:53