LAND ON WATER

Danska je razvila sustav plutajuće arhitekture od recikliranih plastičnih modula

 MAST, Land on Water
Ovaj sustav je dizajniran za punjenje plutajućim materijalom lokalnog porijekla

Iz Danske, točnije iz studija specijaliziranog za pomorsku arhitekturu, dolazi novi sustav za izgradnju plutajućih zgrada koji je fleksibilniji i održiviji od tradicionalno korištenih uređaja. Nazvan Land on Water, projekt se sastoji od modularnih kontejnera koji se mogu puniti raznim plutajućim elementima, slično kao što se gabion koristi u građevinskoj industriji. Izrađeni od reciklirane ojačane plastike, ovi moduli – nakon što su sklopljeni slično elementima ravnog ormarića – mogu se lako transportirati diljem svijeta i sastaviti u različitim konfiguracijama kako bi odgovarali širokom rasponu vrsta zgrada.

image
MAST, Land on Water
image
MAST, Land on Water

Rješenje zapravo nudi niz prednosti u odnosu na tipične sustave na tržištu, koji uključuju plastične pontone, čelične pontone ili betonske temelje punjene polistirenom. Čelične i betonske pontone doista je teško transportirati i često su premazani otrovnim bojama.

image
MAST, Land on Water

Ovaj sustav je dizajniran za punjenje plutajućim materijalom lokalnog porijekla. Takozvano Zemljište na vodi također je osmišljeno za promicanje bioraznolikosti. Niše unutar plovaka trebale bi poticati rast mekušaca i algi te osigurati staništa za ribe i rakove.

image
MAST, Land on Water

- Dok se čelik i beton tretiraju kako bi se spriječio ovakav rast, ovi kavezi mogu djelovati kao podvodni bio-domovi", objasnio je Marshall Blecher, suosnivač studija s Magnusom Maarbjergom. - Nadamo se da će postati pozitivan katalizator života u luci.

MAST trenutno razvija prototip sustava Land on Water, koji namjerava predstaviti na UIA Svjetskom kongresu arhitekata u Kopenhagenu 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 01:58